Diego Maradona

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Diego Maradona
Diego Maradona 2012 2
Informasi pribados
Nami lengkep Diego Armando Maradona
Lahir 30 Oktober 1960 (1960-10-30) (yuswa 58)
Tempat lahir Lanús, Buenos Aires, Argentina
Luhur 1.65 m
Posisi Attacking midfielder
Second striker[1][2][3][4]
Informasi klub
Klub ayeuna N/A
Karir sénior*
Taun Tim Midang (Gol)
1976–1981 Argentinos Juniors 167 (116)
1981–1982 Boca Juniors 40 (28)
1982–1984 Barcelona 36 (22)
1984–1991 Napoli 188 (81)
1992–1993 Sevilla 26 (5)
1993–1994 Newell's Old Boys 5 (0)
1995–1997 Boca Juniors 30 (7)
Total 491 (259)
Tim nasional
1977–1979 Argentina U20 24 (13)
1977–1994 Argentina 91 (34)
Kapalatihan
1994 Mandiyú de Corrientes
1995 Racing Club
2008–2010 Argentina
2011–2012 Al Wasl
2013–2017 Deportivo Riestra (assistant)
2017–2018 Fujairah
2018 Dynamo Brest (chairman)
2018–2019 Dorados de Sinaloa
Citakan:Infobox medal templates
  • Midang jeung gol di klub sénior ngan diétang ti liga doméstik .

Diégo Armando Maradona, (lahir, 30 Oktober 1960), pangsiunan pamaén bal profésional Argéntina. Dianggap minangka pamaén bola panghébatna sapanjang mangsa. Manéhna téh salah sahiji tina dua pinunjul réréongan panghargaan Pamaén FIFA Abad 20.[5][6] Visi, operan, kontrol bal jeung kamampuan dribbling Maradona, dikombinasikan jeung awakna nu pendek (1,65 m at. 5 kaki 5 inc), nu matak énteng, ngaalatankeun manéhna usik leuwih hadé manan réa pamaén séjénna; manéhna mindeng nga-dribble ngaliwatan sababaraha pamaén lawan bari lumpat. Kahadiranna jeung kapamingpinanna di lapangan méré épék anu gedé pikeun pintonan timna sacara umum. Ku bakatna nu calakan, Maradona dilandi "El Pibe de Oro" ("The Golden Boy"), hiji ngaran nu némpél ka dirina salila karirna.[7]

Saurang playmaker hareup nu maké nomer posisi klasik 10, Maradona mangrupakeun pamaén kahiji dina sajarah ménbal nu mecahkeun rékor bayaran transfer dua kali, mimiti basa pindah ka Barcelona pikeun rékor dunia £5 juta, nu kaduana, basa pindah ka Napoli ku rékor séjénna £6,9 juta.[8] Salila karir klubna, Maradona maén pikeun Argentinos Juniors, Boca Juniors, Barcelona, Napoli, Sevilla jeung Newell's Old Boys, sarta sosohorna mah mangsa di Napoli jeung Barcelona basa meunangkeun sajumlah panghargaan.

Dina karir internasionalna bareng Argéntina, manéhna geus ngahasilkeun 91 caps jeung nyitak 35 gul. Maradona maén di 4 Piala Dunia FIFA, kaasup Piala Dunia 1986 di Méksiko di mana manéhna ngapténan Argéntina jeung mingpin timna meunang ngalawan Jérman Barat di final, sarta meunangkeun Bal Emas minangka pamaén turnamén panghadéna. Di parapat final Piala Dunia 1986, manéhna nyitak dua-duana gul basa meunang 2-1 ngalawan Inggris nu asup kana sajarah ménbal ku dua alésan nu béda. Gul kahiji nyaéta ngalanggar maké leungeun nu lolos tina hukuman nu katelah si "Tangan Tuhan", sarta gul kadua ngagiring bal sapanjang 60 m (66 yd) ngaliwatan lima pamaén Inggris, kapilih minangka "Gul abad Ieu" ku pamilih FIFA.com di taun 2002.[9]

Maradona jadi palaith Argéntina di bulan Nopémber 2008. Ngajabat di Piala Dunia 2010 di Afrika Selatan méméh eureun di akhir turnamén. Manéhna ngalatih klub Al Wasl Dubai di Pro Liga UEA pikeun musim 2011-12. Taun 2017, Maradona jadi palatih Fujairah semet ka tungtung musim.[10] Méi 2018, Maradona jadi pupuhu anyar klub Belarusia, Dynamo Brest.[11] Manéhna datang ka Brest jeung mimiti ditugaskeun ku klubna di bulan Juli. Ti Séptémber 2018 nepi ka Juni 2019, Maradona jadi palatih klub Méksiko, Dorados.[12]

Kahirupan awal[édit | édit sumber]

Maradona maén di Torneos Evita taun1973 (hiji kagiatan olahraga nasional di Argéntina) bareng "Cebollitas"

Maradona lahir tanggal 30 Oktober 1960 di Poliklinik Rumah Sakit Évita di Lanus, Provinsi Buenos Aires, tapi digedékeun ku hiji kulawarga miskin pindahan ti Provinsi Corrientes, di Desa Fiorito, hiji kawasan kumuh di beulah wétan saluareun Buenos Aires, Argéntina.[13] Manéhna téh budak lalaki kahiji sangges tilu awéwé. Manéhna boga dua adi lalaki, Hugo (él Turco) jeung Raul (Lalo), duanana ogé pamaén bal profésional. Bapana Diégo Maradona "Chitoro" (maot taun 2015) jeung indungna Dalma Salvadora Franco 'Dona Tota' (1930-2011). Kolot Maradona duanana asal ti Esquina di timur laut Provinsi Corrientes. Imahna masing-masing ngan kapisah 200 m di sisi Bangawan Corriente. Tahun 1950 ninggalkeun Esquina jeung netep di Buenos Aires. Umur dalapan taun Maradona kapanggih ku pamandu bakat waktu keur maén di klub lingkunganna Estrella Roja. Manéhna jadi pamaén penting di Los Cebollitas (Bawang Leutik), tim yunior Argentinos Juniors, Buenos Aires. Salaku pamaén budak umur 12 taun, manéhna ngahibur penonton ku nembongkeun kamonesanna dina ngulinkeun bal dina hiburan tengah babak di partai divisi hiji.[14] Manéhna nyebutkeun playmaker Brazil Rivelino jeung pamaén sayap Manchester United George Best di antara inspirasina pikeun déwasa.[15][16]

Karir klub[édit | édit sumber]

Argéntinos Juniors jeung Boca Juniors[édit | édit sumber]

20 Oktober 1976, Maradona nyieun debut profésionalna keur Argéntinos Juniors, 10 poé méméh ulang taunna nu ka-16,[17] basa ngalawan Talleres de Cordoba. Manéhna asup ka lapang maké kaos nomer 16, jeung jadi pamaén pangorana dina sajarah Divisi Priméra Argéntina. Sababaraha menit sanggeus maén, Maradona nyépak bal nembus antara dua suku Juan Domingo Cabréra. Nyieun nutmeg (ngolongkeun bal) nu ngalégénda.[18] Sanggeus permaénan éta, Maradona cumarita, "Poé éta kuring ngarasa langit aya dina geunggeuman kuring,"[19] Tilu puluh taun ti harita, Cabréra ingeuteun kénéh kana debut Maradonaː "Kuring keur di sisi katuhu lapang sarta muru pikeun neken manéhna, tapi manéhna teu méré kasempetan. manéhna nyieun nutmeg jeung waktu kuring ngalieuk, manéhna geus jauh ti kuring."[20]

Maradona nyitak gul kahijina di Divisi Priméra ngalawan tim San Lorénzo Marplatense dina tanggal 14 Nopémber 1976, dua minggu ti saprak maén.[21]

Maradona keur diarak ku bobotoh Boca Juniors sanggeus meunang kajuaran Metropolitano taun 1981

Maradona meakkeun lima taun di Argéntinos Juniors, ti 1976 nepi ka 1981, nyitak 115 gul tina 167 kali maén méméh pindah ka Boca Juniors ku AS$ 4 juta.[22] Maradona nampa tawaran ti klub-klub séjén, kaasup River Plate nu nawarkeun gajih panggedéna di klub.[23] Najan kitu, Maradona nyatakeun kahayangna pikeun pindah ka Boca Juniors, tim nu salawasna dipikahayang pikeun maén.

Maradona neken kontrak jeung Boca Junior tanggal 20 Pébruari 1981. Debut kahijina dua poé ti harita ngalawan Talleres de Cordoba, nyitak dua gul dina kaunggulan 4-1 pikeun klubna. Tanggal 10 April, munggaran maén di Superclasico ngalawan River Plate di stadion La Bombonera. Boca ngéléhkeun River 3-0 sarta Maradona nyitak sagul sanggeus ngagiring bal ngaliwatan Alberto Tarantini jeung Fillol.[24] Sanajan hubungan nu teu pati akur antara Maradona jeung manajer Boca Juniors, Silvio Marzolini,[25] Boca mibanda hiji usum nu suksés, meunangkeun juara liga sanggeus ngamankeun poin ngalawan Racing Club.[26] Eta téh minangka hiji-hijina gelar nu kapimilik ku Maradona dina liga doméstik.[27]

Barcelona[édit | édit sumber]

Sabada Piala Dunia 1982, bulan Juni, Maradona pindah ka Barcelona di Spanyol pikeun £5 juta (̩$7,6 juta)[28] nu minangka bayaran rékor dunia di taun 1983. Dina cepengan palatih Cesar Luis Menotti, Barcelona katut Maradona meunangkeun Copa del Rey (kompetisi piala nasional taunan Spanyol), ngéléhkeun Réal Madrid, ogé Piala Super Spanyol, ngéléhkeun Athlético Bilbao. Dina 26 Juni 1983, Barcelona ngéléhkeun Réal Madrid dina salah sahiji pertandingan paling gedé antar klub, El Clasico, hiji permaénan di mana Maradona nyitak gul sarta jadi pamaén Barcelona nu mimiti meunang keprokan ti bobotoh Réal Madrid, musuh satruna. Maradona ngagiring bal ngaliwatan kiper Madrid Agustin, sarta pas geus deukeut kana gul nu kosong manéhna ngarandeg pas pisan pamaén tukang Juan Jose datang nyorodot dina usaha nu pinuh ku kaputusasaan pikeun nahan tembakan, terus kebat kadon neunggar tihang méméh Maradona ngajebloskeun bal kana jaring.[29] Cara asupna gul ngaalatankeun panongton di jero stadion méré aplausan. Salaku pamaén Barcelona, ngan Rivaldinho (di Nopémber 2005) jeung Andrés Iniésta (di Nopémber 2015) nu kungsi nampa panghormatan kitu ti bobotoh Madrid di Santiago Bernabeu.[30][31] Alatan gering jeung cidera katut ogé kajadian kontrovérsial di lapangan, Maradona ngalaman mangsa-mangsa hésé di Barcelona.[32] Mimiti hé56patisis ringan, tuluy di pertandingan La Liga di Camp Nou bulan Séptémber pateh pigeulang suku disababkeun ku tékel nu salah waktu ti Andoni Goikoetxea ti Athletico Bilbao. Kajadian éta matak ngancam kana karirna. Tapi ku diropéaan jeung terapi, sanggeus tilu bulan reureuh dirina bisa balik deui ka lapang.[17] .

Maradona jeung batur sanagarana, Mario Kémpés méméh patandingan di Barcelona ngalawan Valencia

Panungtungan usum 1983-84 ditandaan ku paséa rongkah jeung burantakan dina final Copa del Rey 1984 ngalawan Athlético Bilbao di Santiago Bernabeu, Madrid, nu sacara langsung ngalibetkeun Maradona.[33] Sanggeus nampa tékel kasar deui ti Goikoetxea nu natuan sukuna, tur salila tanding dijejeléh ku bobotoh Bilbao ku igelan xenophobic (anti urang luar), poyokan rasis nu mamawa bapana nu turunan pribumi Amérika, sarta sanggeus dipapanas ku pamaén Bilbao Miguel Sola dina akhir babak alatan Barcelona éléh 1-0, Maradona ngadat.[33] Manéhna cengkat, nangtung sawatara inchi ti Sola sarta duanana paréa-réa omong. Hal ieu nyababkeun réaksi émosi nu nerekab ka kadua tim. Bari jeung sesentak, Sola nurutan poyokan panongton maké gerakan xenophobic.[34] Maradona tuluy ngadagor Sola ku sirahna, nyiku pamaén séjénna, sarta ngadagor pamaén séjénna deui ku tuur semet ka pingsan.[33] Méméh pamaén Barcelona nulungan, Maradona digulung ku pamaén-pamaén Bilbao, sarta Goikoetxea ngajejek dadana. Ti dinya, pamaén Barcelona jeung Bilbao garelut di lapangan bari Maradona di tengah-tengah kaributan bukbek neunggeul jeung najongan sing saha waé nu maké kaos Bilbao.[33]

Tarung massal ieu lumangsung di hareupeun Raja Spanyol Juan Carlos jeung 100.000 panongton di stadium sarta leuwih ti satengah Spanyol nongton na tivi.[35] Sanggeus para bobotoh mimiti ngalung-ngalungkeun barang teuas di lapangan ka para pamaén, palatih jeung malahan mah tukang photo ogé, 60 jalma cidera. Ku insidén ieu, dina naon nu disebut tandang pamungkas Maradona maké kaos Barcelona, sacara éféktif geus mastikeun kapindahan Maradona ti klub .[34] Salah sahiji pajabat Barcelona nyarita, "Waktu kuring ningali Maradona gelut tur disusul ku kakacauan, kuring sadar yén urang teu bisa tuluy jeung manéhna."[35] Maradona remen patelak jeung presidén klub Josep Lluis Nunéz, nu ngujung kana tuntutan pikeun kaluar ti Camp Nou di taun 1984. Dina dua usum nu pinuh ku cidera di Barcelona, Maradona nyitak 38 gul tina 58 kali maén.[36] Maradona pindah ka Napoli di Séri A Italia pikeun bayaran rékor dunia lianna, £6,9 juta ($10,48 juta).[8]

Maradona méré salam ka balaréa di Stadion San Paolo nalika préséntasina di Naples, 5 Juli 1984

Maradona nepi ka Naples jeung dipréséntasikeun ka média minangka pamaén Napoli tanggal 5 Juli 1984, dibagéakeun ku 75.000 bobotoh di Stadion San Paolo.[37] Panulis olahraga ngoméntaran "Maranéhna (bobotoh) yakin yén panyalamet geus datang."[38] Hiji koran lokal nyatakeun yén "kajeun teuing kakurangan pamingpin, imah, sakola, beus, pagawé jeung sanitasi, teu jadi masalah lantaran urang saréréa miboga Maradona."[38] Méméh kadatangan Maradona, sépakbola Italia didominasi ku tim-tim ti kalér jeung tengah negeri éta, saperti AC MIlan, Juventus, Inter Milan jeung Roma, sarta euwueh tim ti Bobodjong Italia nu kungsi meunang gelar.[38][39]

Di Napoli, Maradona ngahontal puncak karir profésionalnaː teu kungsi lila manéhna geus diwaris bengker kaptén ti pamaén tukang véteran Giuseppe Bruscolotti[40] sarta jadi béntang pujaan di antara bobotoh klub; dina mangsa dirina maén, Maradona geus hasil ngaronjatkeun tim kana posisi pangsuksésna dina sapanjang sajarah.[38] Maradona maén keur Napoli dina hiji mangsa nalika ténsi Kaler-Kidul di Italia keur panas-panasna alatan sababarah perkara, utamana perbédaan ékonomi di antara kaduana.[38] Dipingpin ku Maradona, Napoli meunang Juara Série A Italia pikeun munggaran pisan di taun 1986-87.Goldblatt nulis, "Hahajatanna kacida tohaga. Pésta jalanan dadakan jeung féstival tuluy-tuluyan lumangsung di sakuliah kota dina karnaval berang peuting nu lumangsung leuwih ti saminggu. Dunia geus pabalik. Neapolitans (bobotoh Napoli) nieun poyokan pamakaman pikeun Juventus jeung Milan, ngaduruk peti matina, dina catetan tilar dunyana dibéwarakeun "Mei 1987, Italia béh ditu geus diéléhkeun. Karajaan anyar geus lahir."[38] Mural Maradona dilukis di gedong-gedong kuno kota sarta barudak nu karak lahir dingaranan Maradona minangka panghormatan.[38] Usum hareupna, trio panyerang tim, nu diwangun ku Maradona, Bruno Giordano jeung Caréca, tuluy dilandi garis hareup "Ma-Gi-Ca" (ajaib).[41]

Napoli meunang deui liga kadua kalina di 1989-90, jeung dua kali runner up di 1987-88 jeung 1988-89. Kahormatan séjénna dina mangsa Maradona di Napoli kaasup Piala Italia 1987, posisi kadua Piala Italia 1989, Piala UEFA 1989 sarta Piala Super Itali di 1990.[38] Najan utamana maén dina peran kréatif minangka galandang serang, Maradona jadi top sekor di Série A taun 1987-88 ku 15 gul, sarta jadi pamingpin panyitak gul Napoli sapanjang mangsa ku 115 gul, méméh peupeus ku Marek Hamsik di taun 2017.[27][42][43] Nalika ditanya pamaén mana pangbeuratna nu pernah disinghareupan, pamaén batahan tengah AC Milan, Franco Baresi nimbal, "Maradona; nalika keur jagjag, taya jalan pikeun ngeureunkeun manéhna." Hiji pandangan nu sarua jeung batur satimna, Paolo Maldini, nu nyarita, "Panghadé-hadéna pamaén nu pernah dilawan ku kuring, nya Maradona."[44][45]

Mangsa Maradona keur suksés di lapangan nalika maén di Italia, masalah pribadina nambahan. Pamakéan kokainna katutuluyan, sarta kudu mayar denda AS$70.000 alatan ngileus tina tanding jeung latihan, cenah mah karna seutrés.[46] Manéhna nyanghareupan skandal ngeunaan hiji budak haramna, sarta jadi obyék kacurigaan gara-gara disangka sosobatan jeung Camorra (salah sahiji kelompok mafia Italia).[47][48][49][50] Ku kituna, dina raraga ngaragangan ka Maradona jeung beubeunanganna nalika karir di Napoli, si nomer 10 ti Napoli sacara resmi dieureunkeun.[51]

Sevilla, Newell's Old Boys jeung Boca Juniors[édit | édit sumber]

Sabada teu meunang maén salila 15 bulan alatan gagal dina tés obat jeung kokain, taun 1992 Maradona ninggalkeun Napoli bari ngarasa hina. Najan aya minat ti Réal Madrid jeung Marséille, manéhna neken kontrak jeung Sevilla, di mana manéhna netep salila sataun.[52] Taun 1993, pindah ka Newell's Old Boys sarta taun 1995 balik deui ka Boca Juniors pikeun periode dua taun.[17] Maradona ogé tampil dina pertandingan panghormatan pikeun Osvaldo Ardiles ngalawan Inter Milan, méméh Piala Dunia 1986.[53] Maradona sorangan meunang pertandingan panghormatan di bulan Nopémber 2001, maén di antara para béntang Dunia XI ngalawan tim nasional Argéntina.[54]

Karir Internasional[édit | édit sumber]

Maradona maén ngalawan Uni Soviet dina final Piala Dunia Junior FIFA 1979

Wanci maén di tim nasional Argéntina, Maradona nyitak 34 gul tina 91 kali maén. Mimiti tanding internasional dina umur 16, ngalawan Hongaria tanggal 27 Pebruari 1977. Maradona teu dibawaan kana pasukan Argéntina dina Piala Dunia 1978 ku palatih Cesar Luis Menotti lantaran umur 17 taun dianggap ngora kénéh teuing.[55] Umur 18, Maradona maén di Piala Dunia Junior FIFA 1979 di Jepang sarta mucunghul jadi béntang turnamén, ngagurilap nalika Argéntina meunang 3-1 di final ngalawan Uni Soviet. Tanggal 2 Juni 1979, Maradona munggaran nyitak gol internasional seniorna nalika meunang 3-1 ngalawan Skotlandia di Hampden Park.[56] Manéhna tuluy maén keur Argéntina dina dua partai Piala Amérika 1979, éléh 2-1 ku Brazil, sarta meunang lawan Bolivia 3-0 di mana Maradona nyitak gol katilu.[57]

Maradona jeung pahlawan sanagarana, Lionel Méssi, mangrupakeun ngan dua-duana pamaén nu meunangkeun Bal Emas boh dina Piala Dunia U-20 FIFA jeung Piala Dunia FIFA. Maradona meunang di taun 1979 jeung 1986, sedeng Méssi nurutan di 2005 jeung 2014.[58]

Piala Dunia 1986[édit | édit sumber]

Maradona maén munggaran di Piala Dunia 1982 di tempat pangdumukan anyarna, Spanyol. Argéntina ngalawanan Bélgia dina tandang bubuka Piala Dunia 1982 di Camp Nou Barcelona. Para bobotoh Katalan sumanget pisan pikeun nempo laga Maradona, panyepeng rékor dunia kontrak maranéhna. Tapi Maradona tandang teu sapagodos jeung pangharepan alatan si juara batahan kasoran 1-0.[59] Najan kitu Argéntina sacara ngayakinkeun ngéléhkeun Hongaria jeung Él Salvador di Alicante pikeun maju ka babak kadua. Aya kaharénghéng internal dina jero tim, di mana nu ngarora, pamaén nu kurang pangalaman aya dina sahandapeun pamaén nu leuwih pangalaman. Dina jero tim ogé ngarilu pamaén-pamaén saperti Mario Kémpés, Osvaldo Ardiles, Ramon Diaz, Daniel Bertoni, Albérto Tarantini, Ubaldo Fillol jeung Daniel Passarélla. Argéntina éléh ku Brazil dina babak kadua jeung ogé ku pijuaraeun Italia. Kacaturkeun dina tanding ngalawan Italia, Maradona ditempel rapet ku Claudio Gentile, nalika Italia ngéléhkeun Argéntina 2-1 di Sarria Stadium Barcelona.[60]

Maradona maén lima kali bari teu kungsi diganti. Dina tanding pamungkas ngalawan Brazil, Maradona dikaluarkeun pilimameniteun deui kana anggeusan lantaran palanggaran serius ka Batista.[61]

Piala Dunia 1986[édit | édit sumber]

Diégo Maradona nyepeng tropi Piala Dunia 1986

Maradona ngapténan tim nasional Argéntina basa meunangkeun Piala Dunia 1986 di Méksiko. Meunang di final ngalawan Jérman Barat di Kota Méksiko.[62] Salila turnamén Maradona nunjukkeun dominasina jeung minangka pamaén paling dinamis dina turnamén éta. Nyitak 5 gul jeung 5 assist, tilu di antarana dina partai bubuka ngalawan Koréa Selatan di Stadion Olimpico Universitario di Kota Méksiko. Gol kahijina datang nalika ngalawan Italia dina tanding kadua grup di Puebla. Argéntina nyingkirkeun Uruguay dina babak panyisihan kahiji di Puebla, [63]nempatkeun Argéntina jadi pilawaneun Inggris di Stadion Aztéca, ogé di Kota Méksiko. Sabada nyitak dua gul kontras nalika meunang 2-1 ngalawan Inggris di parapat final, kalégendarisanna jadi kapatri. Éndahna gul kadua sarta sohorna gul kahijina, ngaalatankeun koran Perancis L'Equipe ngagambarkeun Maradona minangka "satengah malaikat, satengah sétan".[64] Maradona bari semu-semu ngahindar ngagamberkeun éta téh minangka "sawaréh tina leungeunna jeung sawaréh deui tina leungeun Gusti".[62] Gul éta jadi sohor minangka "Tangan Tuhan". Antukna dina 22 Agustus 2005, Maradona ngaku dina hiji acara tv yén manéhna ngahaja ngagebug bal ku leungeunna jeung teu keuna saeutik ogé kana sirahna, sarta manéhna harita kénéh sadar yén gul éta téh teu sah. Ieu téh jadi hiji kakaliruan internasional nu fatal dina sajarah Piala Dunia. Gul ieu tetep tumetep, jadi kakeuheul pamaén-pamaén Inggris.[65]

Gul kadua Maradona, ngan opat menit sabada hand-gulna nu diprotés bébéakan, tuluy kapilih ku FIFA minangka gul pangalusna dina sajarah Piala Dunia. Manéhna nampa bal ti daérahna sorangan, puputeran sarta ku 11 toélan lumpat leuwih ti satengah lapang, ngagiring bal ngaliwatan lima pamaén Inggris (Peter Beardsley, Steve Hodge, Peter Reid, Terry Butcher jeung Terry Fenwick) méméh ninggalkeun kiper Peter Shilton di satukangeunna ku gerakan tipuan, sarta ngagebluskeun bal kana jaring.[66] Gul ieu kapilih jadi "Gul Abad Ieu" hasil pamilihan online taun 2002 nu diayakeun ku FIFA.[67] Pamilihan Channel 4 di Inggris Raya tahun 2002 nunjukkeun pidanganna dina rangking ka genep dina daptar 100 Kajadian Olahraga Pangéndahna.[68]

Maradona méméh nyitak "gul abad ieu" ngalawan Inggris di Méksiko 1986

Maradiona nuluykeun ku dua gol di semifinal ngalawan Bélgia di Aztéca, kaasup pintonan dribbling éndah séjénna dina gul nu kadua. Dina tanding final, Jérman Barat nyoba nahan manéhna ku pangawalan ganda, tapi najan kitu Maradona tetep nimu lolongkrang ngaliwatan Lothar Matthaus pikeun méré operan ka Jorge Burruchaga keur nyitak gul kameunangan. Argéntina ngéléhkeun Jérman Barat 3-2 di hareupeun 115.000 bobotoh di Aztéca sarta minangka kaptén Maradona ngangkat pialana.[64][69]

Salila turnamén, Maradona nieun leuwih ti satengahna tina peluang Argéntina, 90 kali dribble jeung diganjal 53 kali nu ngabalukarkeun timna meunang tendangan bebas.[70] Maradona nyitak atawa méré assist 10 tina 14 gul Argéntina, kaasup hiji assist panangtuan di final. Dina ahir turnamén, ku suara buleud, Maradona meunangkeun Bal Emas salaku pamaén panghadéna sarta dianggap saolah-olah meunangkeun Piala Dunia ku sorangan, hiji hal nu mana Maradona teu pati panuju.[71][72][73][74] Zinedine Zidane, nu nongton Piala Dunia wanci keur umur 14 taun, nyaritakeun yén Maradona téh "aya dina tingkatan lain".[75] Pikeun ngahargaan manéhna pihak nu nyepeng Stadion Aztéca ngadegkeun patung manéhna keur nyitak "Gul Abad Ieu" di lawang asup stadion.[76]

Piala Dunia 1990[édit | édit sumber]

Maradona ngoper bal ka Claudio Caniggia (kanan luhur) pikeun nyitak gul kameunangan ngalawan Brazil tanggal 24 Juni 1990

Maradona ngapténan deui Argéntina dina Piala Dunia 1990 di Italia nepi ka final ogé. Cidera pigeulang suku mangaruhan kasaluruhan pidanganna, sarta dirina kurang dominan di banding opat taun katukang. Sanggeus éléh dina tanding bubuka ku Kamerun di San Siro Milan, Argéntina ampir kasingkirkeun dina puteran kahiji. ngan nempatan poisisi katilu dina grupna. Dina tanding 16 besar ngalawan Brazil di Turin, Claudio Caniggia nyitak hiji-hijina gul sanggeus dipepernah ku Maradona.[77]

Dina parapat final, Argéntina nyanghareupan Yugoslavia di Florence; lekasan 0-0 sanggeus 120 menit, Argéntina laju ku ngadu pinalti najan Maradona gagal ngasupkeun alatan sepakanna laun ka katuhueun kiper. Dina semifinal ngalawan pribumi Italia di Naples, Stadion Sao Paolo ogé ngujung kana ngadu pinalti sabada imbang 1-1. Ayeuna mah Maradona hasil dina usahana nyitak pinalti. Dina final di Roma, Argéntina kasoran 0-1 ti Jérman Barat. Hiji-hjina gul liwat pinalti Andreas Brehme dina menit ka-85 sanggeus palanggaran kontrovérsial ka Rudi Voller.[77]

Piala Dunia 1994[édit | édit sumber]

Dina Piala Dunia 1994 di Amérika Sérikat, Maradona ngan maén dua kali (duanana Stadion Foxboro deukeut Boston), nyitak sagul ngalawan Yunani, méméh tuluy dipulangkeun alatan gagal dina tés obat-obatan doping ephedrine.[78] Sabada nyitak gul ngalawan Yunani, Maradona nyieun salah sahiji sélébrasi gul Piala Dunia pangsohorna ku lumpat ka salah sahiji kaméra sisi ngocéak bari beungeut dijebéwkeun jeung panon molotot.[79] Ieu téh minangka gul internasional panungtungan Maradona dina tanding pamungkas pikeun nagarana.[79]

Dina otobiographina, Maradona nyangkal yén hasil tés téh alatan palatih pribadina mikeun inuman panambah tanaga Rip Fuel. Ngakuna mah vérsi Amérika, nu teu jiga di Argéntina, ngandung bahan kimia obat téa. Alatan dosis Argéntinana beak, palatihna bari teu nelek-nelek miken racikan Amérika. FIFA ngusir dirina di AS 1994 sarta Argéntina tuluy kasingkirkeun dina puteran kadua ku Rumania di Los Angeles. Maradona ogé sacara kapisah ngaku yén manéhna geus nyieun kasupaketan jeung FIFA, najan dibantah ku FIFA, pikeun ngijinan manéhna ngagunakeun obat éta pikeun ngurangan beurat badanna méméh kompétisi sangkan bisa maén.[80] Kagagalanna dina tés obat dina Piala Dunia 1994 nandaan ahir tina karir internasionalna nu geus lumangsung salila 17 taun sarta ngahasilkeun 31 gul tina 91 kali maén, ogé sakali meunang Piala Dunia jeung sakali runners up.[81]

Gaya Permaénan[édit | édit sumber]

"Diégo mampu ngalakukeun hal-hal nu jalma séjén teu bisa. Hal nu bisa ku kuring dipilampah maké bal, ku manéhna mah bisa dipilampah maké jeruk."

- Michel Paltini, manten galandang Perancis ngeunaan kontrol bal Maradona.

Maradona keur ngagiring bal ngalawan Bélgia di taun 1986.

Maradona sohor ku kamampuan dribbling-na, visi, kontrol bal, operan jeung kréatifitasna sarta dianggap salah saurang pamaén olahraga pangmasagina.[82][83][84] Mibanda awak nu pepel, sarta ku alatan sukuna nu kuat jeung awakna nu pendék manéhna bisa nadah tekanan pisik lawan bari ngagiring bal.[85] Manten pamaén Walanda Johan Cruyff nempo kasaruan antara Maradona jeun Méssi di mana ngalika ngagiring, bal katempona siga nu nempél waé kana suku.[86] Dirina mangrupakeun pamaén strategis jeung pamaén tim, ogé mibanda téhnik nu luhung. Manéhna bisa ngatur awakna sacara éféktif dina ruang nu kawates, sarta bakal mancing pamaén tukang lawan ukur pikeun sacara kilat ngaleupaskeun seranganna (jiga gul kadua nalika lawan Inggris di taun 1986),[87] atawa méré assist ka baturna nu dina kaayaan laluasa. Alatan kuat jeung pendék manéhna bisa nahan bal sakitu lilana bari ditutur-tutur ku pamaén tukang lawan pikeun nunggu baturna lalumpat ka hareup atawa pikeun manggihan lolongkrang pikeun tembakan kilat. Dirina nunjukkeun kualitas kapamingpinan di lapangan sarta jadi kaptén Argéntina di tilu Piala Dunia, 1986, 1990 jeung 1994.[88][89]

Kartu dagang Maradona (maké beungkeur leungeun kaptén) dikaluarkeun ku Panini pikeun Piala Dunia 1986

Maradona jadi pamingpin di lapang jeung di luar lapang. Kamampuan Maradona salaku pamaén jeung kapribadiaanna nu sok ngawasa méré dampak positif nu gedé pikeun timna. Batur maéna dina Piala Dunia 1986, Jorge Valdano nyarita: "Maradona téh hiji pamingpin téhnis: hiji jalma nu mecahkeun sagala karerepet nu bisa bijil di lapangan. Kahijina, manéhna téh bisa nyieun mukjijat, hiji hal nu méré kayakinan ka batur-bautrna. Kaduana, lingkung sélébritina geus mampu nyedot sagala tekenan pikeun batur-batur satimna. Maksud kuring téh, saurang pamaén bisa saré tibra dina peuting méméh maén lain wungkul karana apal yén manéhna maén jeung Diégo nu bisa milampah hal nu pamaén lain teu bisa, tapi ogé alatan sacara teu nyadar urang ngarasa yén lamun ninggang di éléh mangka Maradona bakal nanggung beban panglobana, bakal paling disalahkeun tibatan urang-urang. Muji kana kharisma Maradona, batur maén séjénna. Kitu tah pangaruh manehna teh dina jero tim."[90] Striker subur Gabriel Batistuta muji: "Diégo bisa maréntah ka sa-stadion, nyieun unggal jalma lalajo manéhna. Kuring kungsi maén jeung manéhna sarta kuring bisa ngabéjaan ka anjeun kumaha pentingna manéhna pikeun tim."[91]

"Najan kuring maén jutaan taun, kuring moal bisa nandingan Maradona, taya niat kadinya bari na gé. Manéhna pamaén pangpunjulna nu pernah aya."
——Lionel Méssi, pamaén nu pangpantesna dilandi ku sebutan "Maradona Anyar"[92]

Salah sahiji ciri khas Maradona nyaéta dribbling ku kacepetan pinuh di sayap katuhu, tuluy nalika nepi kana garis gawang lawan ngaleupaskeun operan nu akurat pikeun baturna. Ciri khas séjénna nyaéta rabona, hiji operan dina gerakan suku ngagunting satukangeun suku séjénna.[93] Manuper ieu ngahasilkeun kana sababaraha assist, contona eupan mumbul pikeun sundulan Ramon Diaz lawan Swiss di taun 1980.[94] Manéhna ogé tukang nyépak tendangan bébas jeung pinalti nu ngabahayakeun.[95][96] Téhnik tendangan bébasna, di mana mineung katempo manéhna ngangkat tuur dina hiji sudut nu luhur nalika némbakeun bal, balukarna bal melentung ngaliwatan témbok pertahanan. Kukituna manéhna bisa nyitak gul tendangan bébas sanajan jarakna deukeut, dina 22 nepi ka 17 kaki (20 ka 16 méter) tina gawang, atawa malahan pas di saluareun aréa pinalti.[97]

Maradona kawentar ku kapribadiaanna nu licik.[98] Luyu jeung landianna "El Pibe de Oro" (Anak Emas) nu boga kesan jahat, ku "pibe" ngandung harti ogé tukang tipu anti kamapanan, budak jalanan nu cerdas sarta pinuh muslihat.[7] Sawatara kritikan nempo gul "Tangan Tuhan" kontorvérsialna dina Piala Dunia 1986 minangka hiji manuper pinter. Salah saurang pamaén lawan, Glenn Hoddle, nyebutkeun yén Maradona geus nyamurkeun gul éta ku ngagitekkeun sirahna bareng jeung nepak bal.[99] Gol éta dipandang minangka pangwujudan watek ti kawasan kumuh Buénos Aires di mana Maradona digedékeun sarta konsepan kota éta, viveza criolla - "licik bawaan".[100] Sawatara loba kritikan kana gul kahijina nu teu sah, panyerang Inggris, Gary Lineker ngaku, "Nalika Diégo nyitak gul kadua éta ngalawan urang, kuring ngarasa siga ngeprokan. Kuring can pernah ngarasa siga kitu saméméhna, tapi éta téh nyata... sarta lain alatan éta téh hiji pertandingan penting. Ampir teu mungkin pikeun nyitak gul nu sakitu éndahna. Manéhna téh pamaén pangpunjulna salilana. Hiji fénoména asli."[101] Maradona ngagunakeun leungeunna deui dina Piala Dunia 1990, ogé teu meunang hukuman, ayeuna mah dina garis gawangna sorangan, nyegah Uni Soviet pikeun nyitak gul.[102] Sajumlah publikasi geus nyaruakeun Maradona minangka si Artful Dodger, copet bebenyit malarat dina buku Charles Dickens, Oliver Twist.[103][104][105][106]

Maradona téh saurang pamaén nu sacara dominan maké suku kénca, remen maké suku kéncana sanajan bal leuwih ngeunaheun pikeun suku katuhu.[107] Contona dina gul dina Piala Dunia 1986 nalika ngalawan Bélgia di semifinal jeung ngalawan Inggris di parapat final téa.

Pangsiun jeung kahormatan[édit | édit sumber]

Kaos Maradona dina hiji pajangan di Museum FC Barcelona

Taun 1990, Yayasan Konex ti Argéntina ngadeudeul Maradona ku Panghargaan Berlian Konex, salah sahiji panghargaan budaya nu pangpréstisiusna di Argéntina, minangka pribadi pangpentingna dina widang olahraga dina dekade terahir di jero negeri. Taun 2.000, Maradona ngapublikasikeun otobiographina Yo Soy Él Diégo (Kuring si Diégo), nu laris di Argéntina.[108] Dua taun ti harita, Maradona nyumbangkeun royalti bukuna di Kuba ka "Masyarakat Kuba jeung Fidel".[109]

Maradona dina patandingan amal Soccer Aid di Old Trafford Manchester bulan Mei 2006.

Taun 2.000, Maradona meunang panghargaan pamaén FIFA Abad Ieu nu diputuskeun liwat pamilihan suara dina website, majalah resmina jeung para juri. Maradona meunang dina pamiihan dumasar kana internét, ngumpulkeun 53,6% suara lawan Pélé 18.53%.[110] Tapi sanajan kitu, saméméh upacara panyérénan, FIFA nambahkeun panghargaan kadua sarta nunjuk komisi "Kulawarga Sépakbola" nu dieusi ku jurnalis sépakbola nu ogé ngaanugrahan Pélé minangka pamaén panghadéna dina abad ieu. Maradona ogé nempatan posisi kalima dina pamilihan di IFFHS (International Federation of Football History and Statistics).[111] Taun 2001, Argentine Football Association (AFA) ngajukeun ka FIFA pikeun kawenangan matrikeun nomer kaos 10 ka Maradona. FIFA teu ngaijabah, tapi pajabat Argéntina nyebutkeun yén FIFA geus ngisyaratkeun bakal.[112]

Maradona geus ngunggulan dina sababaraha polling, kaasup polling FIFA taun 2002 nu nempatkeun gul kaduana ka Inggris kapilih jadi gul panghadé-hadéna salila Piala Dunia. Manéhna ge meunang sora pangréana dina polling pamilihan Tim Pamungkas Piala Dunia Sapanjang Waktu. Tanggal 22 Maret 2010, Maradona kapilih jadi nomer 1 dina 10 pamaén Piala Dunia Pangpunjulna nu diayakeun ku surat kabar London, the Times.[113] Argéntinos Junior ngaganti ngaran stadionna jadi Maradona dina tanggal 26 Désémber 2003. Taun 2003, Maradona digawékeun ku pamaén bal Libya Al Saadi Gadafi, anak ka tilu Kolonél Muammar Gadafi, minangka konsultan téhnik.[114]

Maradona di Kolkata, India, Désémber 2008 Maradona neundeun batu munggarah pkeun akademi sepakbola di pasisian wétan kota sarta dibagéakeun ku leuwih ti 100.000 urang di Salt Lake Stadium

Tanggal 22 Juni 2005, dibéwarakeun yén Maradona bakal mulang deui ka manten klubna, Boca Juniors, minangka wakil présidén olahraga nu tanggung jawab kana ngatur rancangan Divisi Hiji (sanggeus usum 2004-05 nu nguciwakeun, nu bareng jeung saabadna Boca).[115] Kontrakna dimimitian tanggal 1 Agustus 2005, salah sahiji rekomendasina nu kabuktian éféktif: ngusulkeun klub pikeun nyéwa Alfio Basile salaku palatih anyar. Ku Maradona ngabina hubungan nu raket jeung pamaén, Boca meunang Apertura taun 2005, Clausura 2006, Piala Sudamericana 2005 jeung Recopa Sudamericana 2005.

Tanggal 15 Agustus 2005, Maradona ngamimitian jadi pamawa acara talk show dina tv Argéntina, La Noche del 10 (Peuting si No. 10). Tamu dina peuting kahijina nyaéta Pélé; duanana layeut ngobrol, nunjukkeun taya tanda-tanda pasalia katukang. Najan kitu, dina acara éta nampilkeun hiji kartun tokoh jahat nu sacara fisik rimbag jeung Pélé. Rating acara ngunggulan acara séjén-séjénna, ngan aya hiji nu heunteu téh. Lolobana tamuna dicokot tina dunia ménbal jeung bisnis pintonan, kaasup Ronaldo jeung Zidane. Tapi aya ogé wawancara jeung sobat sarta jalma-jalma penting lianna, contona pamingpin Kuba, Fidel Castro, sarta patinju Roberto Duran jeung Mike Tyson.[116] Maradona mahanan tamu-tamuna ku kaos Argéntina nu ku Tyson dipaké nalika datang ka Brazil, saingan Argéntina panggedéna.[117]

Bulan Méi 2006, Maradona satuju pikeun icikibung dina Bantuan Sepakbola Inggris Raya (hiji program pikeun ngumpulkeun sumbangan keur Unicef).[118] Dina Séptémber 2006, Maradona, ngapténan Argéntina dina turnamén tilu poé Piala Dunia Indoor di Spanyol. Tanggal 26 Agustus 2006, dibéwarakeun yén Maradona geus eureun dina posisina di Boca Juniors alatan pabéntar paham jeung AFA nu mililh Alfio Basile jadi palatih anyar tim nasional Argéntina.[119] Taun 2008, tukang filem Sérbia, Emir Kusturica nyieun filem dokuménter ngeunaan kahirupan Maradona, nu dijudulan Maradona.[120]

Tanggal 1 Séptémber, Maradona jeung réngréngan béntang manten pamaén bal, ilibiung dina "Tanding Pikeun Kadamaian", nu dipaénkeun di Stadio Olimpico Roma, di mana kauntunganna bakal disumbangkeun pikeun amal.[121] Maradona memernah gul Roberto Baggio dina babak kahiji.[122] Teu cara biasana, boh Maradona boh Baggio maraké kaos nomer 10 najan maén dina satim.[123] Tanggal 17 Agustus 2015 Maradona nepungan Ali bin Nasser, wasit urang Tunisia dina tanding parapat final Piala Dunia 1986, Argéntina - Inggris, nalika Maradona nyétak Tangan Tuhanna, sarta méré hadiah ka manéhna ku kaos Argéntina.[124][125]

Karir Manajerial[édit | édit sumber]

Manajemén klub[édit | édit sumber]

Maradona ngamimitian karir manajerialna bareng jeung manten batur maénna di Argéntinos Junior, Carlos Frén. Pasangan éta mingpin Mandiyu ti Corrientes di 1994 sarta Racing Club di 1995, bari teu pati hasil. Mei 2011 Maradona jadi manajer klub Dubai Al Wasi FC di Uni Émirat Arab. Maradona dipecat dina tanggal 10 Juli 2012.[126]"India"[127] Agustus 2013, Maradona pindah jeung jadi palatih mentah di klub Argéntina Déportivo Riestra. Maradona ninggalkeun peran éta taun 2017 pikeun jadi kapala palatih di Fujairah, di divisi dua UÉA, méméh indit di ujung usum alatan gagal ngamankeun promosi klubna.[128] Bulan Séptémber 2018 manéhna ditunjuk jadi manajer tim divisi dua Méksiko, Dorados.[12] 13 Juni 2019, sanggeus Dorados gagal promosi ka kelas luhureunna, Pangacara Maradona ngumumkeun yén manéhna eureun jadi palatih alatan alesan kaséhatan.[129]

Manajemén internasional[édit | édit sumber]

Sanggeus pangsiunna palatih Alfion Basile ti tim nasional dina taun 2008, Maradona haripeut ngasongkeun dirina pikeun ngeusi kakosongan. Numutkeun sawatara sumber préss, saingan utamana téh kaasup Diégo Simeoné, Carlos Bianchi, Miguél Angél Russo jeung Sérgio Batista. Tanggal 29 Oktober 2008, pimpinan AFA Julio Grondona mastikeun yén Maradona bakal jadi kapala palatih tim nasional. Tanggal 19 Nopémber 2008, Maradona mawa Argéntina kana kameunangan kahijina nalika ngalawan Skotlandia di Hampden Park Galsgow ku 1-0.[130]

Sanggeus meunang tilu tanding awal, Maradona lalajo timna kasoran ti Bolivia 1-6, nyaruaan hasil kaéléhan pangbutut-bututna nu pernah kaalaman ku tim. Ku tinggal dua kali deui sésa maén dina turnamén kualifikasi pikeun Piala Dunia 2010, Argéntina aya dina posisi lima jeung ampir-ampiran kasingkir. Untung wé dua kali meunang dina laga panungtung ngaloloskeun Argéntina ka final.[131][132] Sanggeus lolos, Maradona ngaluarkeun kekecapan garihal dina konfrénsi préss bada maén, nyarita ka anggota média ku kecap nu kurang leuwih hartina "kasebelan, tuluy wé pikasebeleun".[133] FIFA ngaréspon ku larangan dua bulan dina sagala aktifitas ménbal, semet ka tanggal 15 Januari 2010, ogé denda 25.000 CHF sarta tegoran keur kalakuanna pikahareupeun.[134]

Dina final Piala Dunia 2010, Argéntina ngamimitian ku meunang 1-0 ngalawan Nigeria, tuluy meunang 4-1 ngalawan Koréa Selatan ku hattrick Gonzalo Higuain.[135][136] di akhir laga grup Argéntina ngéléhkeun Yunani 2-0 sarta jadi juara grup laju tuluy panggih jeung Méksiko.[137] Sanggeus ngéléhkeun Méksiko 3-1, antukna, Argéntina dilindes ku Jérman 4-0 dina parapat final, kasingkir tina kompétisi.[138] Argéntina meunang paringkat ka lima dina turnamén. Sanggeus éléh ku Jérman, Maradona ngaku yén manéhna nimbang-nimbang pikahareupenna minangka palatih, cumarita, "kuring meureun miang isukan."[139] Tanggal 15 Juli 2010, AFA nyatakeun yén Maradona bakal ditawaran deui jadi palatih salila 4 taun kahareup semet ka Piala Dunia 2014 di Brazil.[140] Tapi, tanggal 27 Juli, AFA ngumumkeun yén anggota déwanna geus mupakat kalayan buleud moal manjangan kontrakna.[141] Bada ti éta, tanggal 29 Juli, Maradona nyebutkeun yén présidén AFA, Julio Grondona jeung diréktur tim nasional (nu mangrupakeun ogé urut batur maénna di tim nasional sarta palatih Sevilla) Carlos Bilardo geus ngabohong, khianat kalayan sacara nyata mecat manéhna. Manéhna nyarita, "Maranéhna hayang kuring nuluykeun, tapi tujuh tina pagawé kuring kudu eureun, lamun kitu mah, sarua wé jeung nolak kuring tuluy mancén.[142]

Kahirupan pribadi[édit | édit sumber]

Kulawarga[édit | édit sumber]

Sanggeus balik deui kana kayakinan Katolikna, Maradona nyumbangkeun hiji kaos meunang nanda tangan ka Paus Francis, nu disimpeun di Muséum Vatikan.

Lahir ti kulawarga Katolik Roma, bapana Diégo Maradona Senior sarta indungna Dalma Salvadora Franco. Maradona ngadahup ka tunangan heubeulna, Claudia Villafane dina tanggal 7 Nopémber 1984 di Buenos Aires, sarta boga dua anak, Dalma Nerea (2 April 1987) jeung Cianinna Dinorah (16 Mei 1989) nu ngajadikeun dirina hiji aki dina taun 2009.[143]

Maradona jeung Villafane pepegatan taun 2004. Budakna, Dalma ngajéntrékeun yén pepegatan éta téh solusi panghadéna pikeun saréréa. Kadua kolotna masih tetep nyobat. Maranéhna indit-inditan bareng ka Naples pikeun sarangkaian acara kahormatan dina Juni 2005 sarta katempo bareng dina kasempetan séjénna, kaasup laga-laga Argéntina dina Piala Dunia 2006.[144]

Mangsa urusan cerai keur diprosés, Maradona ngaku yén manéhna téh bapa ti Diégo Sinagra (lahir di Naples tanggal 20 Séptémber 1986). Pangadilan Italia geus mutuskeun kitu taun 1993, sanggeus Maradona nolak tés DNA pikeun pangbuktian. Diégo Junior tepung jeung Maradona mimiti pisan dina bulan Mei 2003 sanggeus nyelendep ka lapangan golep di Italia di mana Maradona keur maén.[145]

Maradona boga hubungan nu raket jeung kulawargana, taun 1990 wawancara jeung Sports Illustrated manéhna nembongkeun tagihan telepon meakkeun 15.000 dolar AS per bulan pikeun nelpon kolot jeung dulur-dulurna.[146] Indung Maradona, Dalma, maot tanggal 19 Nopémber 2011. Harita manéhna keur di Dubai, sarta bari jeung peunggas harepan satekah polah balik muru waktu hayang nempo indungna, tapi telat teuing. Umur Indungna 81 taun. Bapana, "Don" Diégo, maot tanggal 25 Juni dina umur 87.[147]

Incu ti gigir Maradona, Hernan, ogé saurang pamaén bola profésional.[148]

Pamakéan obat jeung isu-isu kaséhatan[édit | édit sumber]

Ti tengah-tengah 1980-an nepi 2005, Maradona kacanduan ku kokain. Manéhna dituduh mimiti maké obat di Barcelona tahun 1983.[149] Mangsa maén di Napoli, manéhna geus kateterusan kacanduan nu jadi matak kana kamampuan na dina maénbal.[150]

Maradona ngabogaan kacondongan kana ngagendutan sarta nandangan masalah obesitas nu tuluy nambah, kungsi ditimbang beuratna 130 kg. Manéhna ngagendutan ti mimiti eureun karir maénna nepi ka nandangan operasi bépas lambung di hiji klinik di Cartagena de Indias, Colombia tanggal 6 Maret 2005. Dokter bedahna nitah sangkan Maradona ngajalankeun diet cairan salila tilu bulan keur malikkeun beurat awakna.[151] Nalika Maradona nembongan hareupeun umum, katempo pangawakanna lumayan rada begang.[152] Tanggal 29 Maret 2007, Maradona asup deui ka hiji rumah sakit di Buénos Aires. Manéhna dirawat alatan hépatisis jeung pangaruh loba teuing alkohol sarta kaluar tanggal 11 April. Tapi dua poé ti harita dirawat deui.[153] Dina poé-poé satuluyna nyebar rumor ngeunaan kaséhatanna, kaasup kana tilu kalina dina sabulan kabéjakeun maot.[154] Sanggeus dipindahkeun ka klinik psychiatrik nu ngahususkeun kana masalah nu pakait jeung alkohol, Maradona kaluar tanggal 7 Méi.[155] Tanggal 8 Méi 2007, Maradona nembongan na tivi sarta ngaku yén manéhna téh geus eureun kana nginum jeng geus teu maké obat-obatan salila dua satengah taun.[156] Januari 2019, Maradona dioperasi deui sanggeus hérniana ngabalukarkeun geutihan di jero dina beuteungna.[157]

Pandangan pulitik[édit | édit sumber]

Sanggeus saméméhna vokal ngadukung Présidén Argéntina Carlos Menem nu neoliberal sarta palaku ekonomina nu lulusan Harvard, Domingo Cavallo, Maradona nunjukeun simpatina ka ideologi sayap kiri. Manéhna jadi sobat pamingpin Kuba Fidel Castro nalika keur dirawat di kapuloan Kuba, Castro nyarita, "Diégo téh hiji sobat nu hébat tur mulya. Ogé tong ditanyakeun deui lamun manéhna téh hiji atlit nu tanggoh sarta tetep miara sosobatanna jeung Kuba tanpa aya pamrih nanaon." Maradona boga tato potret Castro dina suku kéncana sarta jalma kadua Castro, sarua ti Argéntina, Ché Guévara, lebah leungeun katuhuna.[158] Dina otobiographina, manéhna ngadédikasikeun bukuna ka mangrupa-rupa jalma, kaasup Castro. Manéhna nulis, "Keur Fidel Castro, sarta ngaliwatan dirina, sakabéh rakyat Cuba."[159]

Maradona, Cristina Fernández de Kirchner jeung Evo Morales, di pamakaman manten presden Argéntina Néstor Kirchner, salaki manten Présidén Cristina Kirchner, 28 Oktober 2010

Maradona ogé minangka saurang pangrojong pikeun manten Présidén Venezula, Hugp Chavéz. Taun 2005, manéhna indit ka Vénézuéla nepungan Chavéz nu nampa manéhna di Istana Miraflores. Réngsé patepung, Maradona ngaku yén tadina mah manéhna téh rek nepungan saurang "great man" (jalma gedé, "un grande" dina bahasa Spanyol), tapi malah panggih jeung saurang "gigantic man" (jalma raksasa, "un gigante" dina bahasa Spanyol, maksudna leuwih-leuwih ti jalma gede). "Kuring mah percaya ka Chavéz, kuring simpatisan Chavéz (Chavista). Naon waé nu dipigawé ku Fidel, naon waé nu dipigawé ku Chavéz, pikeun kuring mah pangalusna."[160] Maradona jadi tamu kahormatan Chavéz dina tanding bubuka Piala Amérika 2007 di Vénézuéla.[161]

Maradona geus nyatakeun panentanganna kana naon nu ku manéhna disebut minangka imperialisme, babakuna nalika Pasamoan Amérika di Mar dél Plata, Argéntina. Di dinya manéhna ngaprotés kahadiran George W Bush di Argéntina, mamaké kaos ditulisan "STOP BUSH" (bari hurup "s" dina "Bush" diganti ku swastika) sarta nyebutkeun Bush minangka "runtah manusa".[162][163] Dina bulan Agustus 2007, Maradona beuki jauh deui, minton dina acara mingguan Chavéz, Alo Présidénte sarta nyarita, "Kuring ceuceub kana naon waé nu datang ti Amérika Serikat. Ceuceub kabina-bina."[164] Dina Désember 2008, najan kitu, Maradona nyokot sikap nu leuwih pro-AS nalika manéhna nembongkeun kasukaanna ka pangganti Bush, présidén kapilih Barack Obama, sarta nyepeng harepan nu gede ti manéhna.[165]

Perwatek kawasan kumuh miskin dijadikeun ku Maradona minangka sosok kamasyarakatanna.[166] Nalika panggih jeung Paus John Paul KK di Vatikan taun 1987, maranéhna pasalia ngeunaan isu teu ratana kasajahtraan, ku caritaan Maradona, "Kuring debat jeung manéhna sabab kuring keur di Vatikan jeung kuring nempo éta kabéh lalangit emas sarta tuluy ngadénge Paus nyarita yén Garéja mikamelang kana kasajahtraan barudak miskin. Jual wé atuh lalangit éta téh, amigo, usaha!"[167] Dina bulan Séptémber 2014 Maradona panggih jeung Paus Francis di Roma, mumuji Francis alatan ngailhaman manéhna pikeun balik deui kana agama saeunggeus sakitu lilana; manéhna nyarita, "Urang kabéh kudu nurutan Paus Francis. Lamun tiap saurang di antara urang méré naon waé ka nu lian, moal aya di dunya ieu nu kalaparan."[168]

Bulan Désémber 2007, Maradona nyérénkeun hiji kaos meunang néken bari maké pesen nu ngadukung masarakat Iran: dipajang di museum Kaméntrian Luar Nagri Iran.[169] Bulan April 2013, Maradona zarah ka makam Huqo Chavéz sarta ngajujurung urang Vénézuéla sangkan milih pangganti nu geus diancokeun ku jenatna, Nicolas Maduro, sangkan nuluykeun warisan kapamingpinan sosialis; "Tuluykeun pajoangan," Maradona nyarita dian tivi.[170] Maradona ngahadiran kampanye akhir Maduro nu lumangsung di Karakas, nanda tangan bal jeung tuluy disepak ka balaréa, sarta mikeun hiji kaos Argéntina ka Maduro.[170] Sanggeus zarah ti makam Chavéz, bareng jeung Maradona, Maduro nyarita, "Ngobrol jeung Maradona matak pikasediheun lantaran comandante Chavéz mikaresep pisan ka jinisna." [170] Maradona icikibung jeung jojogédan nalika kampanye nu lumangsung dina pamilihan présidén Vénézuéla taun 2018. Mangsa krisis kaprésidénan Vénézuéla taun 2019.[171][172] Federasi Sépakbola Méksiko ngadenda manéhna alatan ngalanggar kode etik jeung mikeun tropi kameunangan ka Nicolas Maduro.[173]

Bulan Oktober 2015, Maradona nganuhunkeun Ratu Elizabeth II jeung Parlemén Inggris di London alatan méré kasempetan ka manéhna pikeun nyadiaan "kaadilan sajati" salaku pupuhu dina hiji organisasi nu dijieun pikeun nulungan barudak leutik.[174] Dina hiji video nu dikaluarkeun dina laman Facebook resmina, Maradona mastikeun yén manéhna bakal nampa panyalonan dirina keur jadi diréktur Amérika Latin pikeun organisasi non-pamarentah Football for Unity.[174]

Masalah finansial[édit | édit sumber]

Bulan Maret 2009, pajabat Italia ngabéwarakeun yén Maradona masih boga hutang ka pamarentah Italia 37 juta euro dina urusan pajak lokal; 23,5 juta euro mangrupa tambahan bunga tina hutang aslina, Maradona ngan mayar 42.000 euro pikeun arloji méwah jeung anting sasetél.[175][176]

Dina budaya populer[édit | édit sumber]

Pajangan religi Maradona di Naples italia

Koran Amérika The Houston Chronicle nulis ngeunaan Maradona:

Sanggkan ngarti kana rohakana bayangan Maradona di lemah caina nu kaédanan menbal, jalma kudu nyambat pangabisa Michael Jordan, kakuatan Babe Ruth jeung kaléléwodéhan Mike Tyson. Galokeun kabéh dina hiji jalma nu simar dada bewos jémros, tah éta El Diégo téh, pujaan jutaan jalma nu nyebut dirina ku D10S, campuran tina nomer maénna jeung kecap Spanyol pikeun nyebut déwa.

Sanggkan ngarti kana rohakana bayangan Maradona di lemah caina nu kaédanan menbal, jalma kudu nyambat pangabisa Michael Jordan, kakuatan Babe Ruth jeung kaléléwodéhan Mike Tyson. Galokeun kabéh dina hiji jalma nu simar dada bewos jémros, tah éta El Diégo téh, pujaan jutaan jalma nu nyebut dirina ku D10S, campuran tina nomer maénna jeung kecap Spanyol pikeun nyebut déwa.[177]

Di Argéntina, Maradona dianggap minangka pahlawan nasional. Ngeunaan pamujaan nu nyampak di Argéntina, manten batur maénna, Jorge Valdano nyarita, "Wanci Maradona mundur tina aktifitas sépakbola, ninggalkeun trauma pikeun Argéntina. Maradona leuwih ti ngan saukur pamaén bal nu hadé. Manéhna téh faktor pangbeubeurah khusus pikeun hiji nagara nu geus mangtaun-taun aya dina kadiktatoran militer jeung sagala macem frustasi sosial."[178] Valdano nambahkeun yén "Maradona nawarkeun ka rakyat Argéntina hiji jalan kaluar tina frustasi massal maranéhna, éta nu matak nyieun rakyat mikacinta dirina. Aya tangtungan panutan."[178]

Tilu patung ikon Argéntina: pionir tango Carlos Gardel, pamingpin pulitik Evita Peron jeung Maradona.


Maradona diasupkan kaba rupa-rupa cameo dina buku komik Argéntina, Él Cazador de Aventuras. Sanggeus ditutup, pangarangna ngajieun hiji buku komik pondok anyar dijudulan "Él Die", maké Maradona salaku karakter utamana. Maradona ogé aya dina sababaraha kaulinan kilat online nu kabéhna didédikasikeun pikeun dirina.[179] Di Rosario, Argéntina, urang dinya nyieun parodi agama "Garéja Maradona". Kumpulan éta ngarumuskeun rupa-rupa unsur dina tradisi Karésten saperti Natal atawa do'a-do'a, jadi ngeunteungkeun detil Maradona. Kumpulan éta dijieun ku 200 anggota sarta tuluy nambahan puluhuan rébu leuwih anggotana liwat website resmina.[180]

"Unggal jalma boga opini ngeunaan Maradona, hal éta geus kajadian ti poé-poé mimiti manéhna maén. Pintonanna nu sakitu éndah sarta gul luar biasana di Méksiko 86 bakal salawasna nyayang dina ingetan jalma-jalma nu mikaresep ménbal, ka asup kuring. Ingetan kuring nu paling nyata nyaéta hiji budak nu boga bakat luar biasa di Piala Dunai FIFA U20 di Jepang. Manéhna nieun unggal jalma calangap tiap-tiap meunang bal."

- Présidén FIFA Sepp Blatter[181]

Réa artis Argéntina mintonkeun lagu dina raraga ngahormat Diégo, contona "Marado" ku El Potro Rodrigo, "Maradona" ku Andres Calamaro, "Para siempre Diégo" (Diégo salilana) ku Los Ratones Paranoicos,"Francotirador" (Sniper) ku Attaque 77, "Maradona Blues" ku Charly Garcia, "Santa Maradona" ku Mano Negra, "La Vida Tombola"ku Mano Chao, jeung nu lianna. Ogé aya filem siga: Maradona, La Mano dé Dios (Maradona, si Tangan Tuhan), Él Camino dé San Diégo (Jalan Saint Diégo), Amando a Maradona (Micinta Maradona), "Maradona" ku Kusturica.[182]

Taun 1982, Maradona jadi salah sahiji bentang olahraga panggedéna jeung geus néken kontrak jeung rupa-rupa pausahaan, kaasup Puma jeung Coca-Cola, nambahan panghasilanna ku 1.5 juta dolar per taun ngaleuwihan gajih klubna.[183] Taun 1982, manéhna mintonkeun iklan Piala Dunia pikeun Coca-Cola jeung iklan di Jepang pikeun Puma.[184] Taun 2010 manéhna kaluar dina hiji iklan pikeun imah fésyen Perancis Louis Vuitton, maén sépakbola méja bareng jeung batur-baturna nu sarua meunang Piala Dunia, Pélé jeung Zinedine Zidane.[185] Maradona makalangan ogé dina video musik keur lagu Piala Dunia 2010 "Waka-Waka" ku Shakira, dina filemna nempokeun manéhna ngarayakeun kameunangan Argéntina dina Piala Dunia 1986.[186]

Hiji iklan tivi taun 2006 pikeun minuman ringan Brazil Guarana Antarctica ngagambarkeun Maradona minangka anggota tim nasional Brazil, maké baju konéng jeung nyanyi lagu nasional Brasil bareng jeung pamaén Brazil Ronaldo jeung Kaka.[187] Tuluy dina iklan éta téh manéhna hudang sarta nyadar manéhna tas ngimpi sanggeus mabok gara-gara loba teuing nginum. Sanggeus ditontonkeun, hal ieu nimbulkeun kontroversi di kalangan média Argéntina (najan sabenerna mah iklan éta téh lain pikeun tontoneun urang Argéntina, bobotoh bisa nempo online). Maradona ngajawab yén manéhna teu boga masalah maké kaos Brazil, najan Argéntina jeung Brazil téh minangka musuh satru dina ménbal, tapi Maradona nyatakeun yén manéhna bakal nolak mun kudu maké kaos River Plate, musuh bubuyutan Boca Juniors.[188] Kacatetkeun ogé fénomena urang-urang Brazil nu maké ngaran Maradona[189] minangka panghormatan, contona pamaén bola Diégo Costa.[190]

Taun 2017, Maradona dipintonkeun minangka hiji pamaén légendaris dina video game FIFA 18 jeung Pro Evolution Soccer 2018.[191] Taun 2019, hiji filem dokuménter dikaluarkeun ku nu meunangkeun Academy Award jeung BAFTA Award tukang nieun filem Asif Kapadia, diréktur Filem Amy (ngeunaan panyanyi Amy Winehouse) jeung Filem Sénna (ngeunaan pabalap Ayrton Senna). Kapaida nyarita. "Maradona téh bagéan katilu tina trilogi ngeunaan budak jenius jeung sohor."[192] Manéhna nambahkeun, "Kuring kapincut ku lalampahanna, kamana waé manéhna indit aya waé kajadian-kajadian cerdas nu luar biasa jeung drama. Manéhna téh pamingpin, mawa timna ka puncak, tapi ogé sering kasoran dina karirna. Manéhna salawasna ibarat jalma leutik nu ngalawan sistem... sarta daék ngalakukeun naon waé, ngagunakeun kalicikan jeung intelejensina pikeun meunang.[193]

Statistik karir[édit | édit sumber]

[194]

Klub[édit | édit sumber]

Season Klub Liga Liga Piala Benua Lianna Total
Maen Gul Maen Gul Maen Gul Maen Gul Maen Gul
1976 Argentinos Juniors Primera División 11 2 0 0 13 2
1977 49 19 0 0 49 19
1978 35 26 0 0 35 26
1979 26 26 0 0 26 26
1980 45 43 0 0 45 43
1981 Boca Juniors 40 28 0 0 40 28
1982–83 Barcelona La Liga 20 11 5 3 4 5 6 4 35 23
1983–84 16 11 4 1 3 3 23 15
1984–85 Napoli Série A 30 14 6 3 36 17
1985–86 29 11 2 2 31 13
1986–87 29 10 10 7 2 0 41 17
1987–88 28 15 9 6 2 0 39 21
1988–89 26 9 12 7 12 3 50 19
1989–90 28 16 3 2 5 0 36 18
1990–91 18 6 3 2 4 2 1 0 26 10
1992–93 Sevilla La Liga 26 5 3 1 29 6
1993–94 Newell's Old Boys Primera División 5 0 5 0
1995–96 Boca Juniors 24 5 24 5
1996–97 1 0 1 0 2 0
1997–98 5 2 5 2
Total Argentinos Juniors 166 116 166 116
Boca Juniors 70 35 1 0 71 35
Barcelona 36 22 9 4 7 8 6 4 58 38
Napoli 188 81 45 29 25 5 1 0 259 115
Sevilla 26 5 3 1 29 6
Newell's Old Boys 5 0 5 0
Total Karir 492 259 57 34 32 13 8 4 590 310
  • Lianna - Piala Liga Spanyol jeung Piala Super Italia[195]
  • Total rata-rata gulna per tanding dina kompétisi klub doméstik nyaéta 0,526.[196]

Internasional[édit | édit sumber]

  • Jadi pamaén utama dina 21 tanding keur Argéntina di Piala Dunia (1982, 1986, 1990,1994)
  • Midang 16 kali salaku kaptén tim nasional, hiji rékor Piala Dunia.
  • Nyitak 8 gul sarta 8 assist di 21 kali maén di Piala Dunia, kaasup 5 gul jeung 5 assist di taun 1986.
  • Nyepeng panyitak gul kadua panglobana di Argéntina dina puteran final Piala Dunia (nyaruaan Guillermo Stabile di taun 1994; kasusul ku Gabriel Batistuta taun 1998).
  • Dilanggar 23 kali dina tanding Argéntina vs Italia dina Piala Dunia 1982, rékor Piala Dunia palanggaran dina sapertandingan.
  • Dilanggar 50 kali nalika Piala Dunia 1990, rékor Piala Dunia palanggaran dina saturnamén.
Tim Nasional Argéntina
Taun Maen Gul
1977 3 0
1978 1 0
1979 8 3
1980 10 7
1981 2 1
1982 10 2
1983
1984
1985 10 6
1986 10 7
1987 6 4
1988 3 1
1989 7 0
1990 10 1
1991
1992
1993 4 0
1994 7 2
Total 91 34

Statistik Manajerial[édit | édit sumber]

Mimiti 03 Désémber 2018.

Tim Nagara Mimiti Réngsé
Mandiyú de Corrientes Argéntina Januari1994 Juni 1994
Racing Club Argéntina Méi 1995 Nopémber 1995
Argéntina Argéntina Nopémber 2008 Juli 2010
Al Wasl UÉA Méi 2011 Juli 2012
Fujairah UÉA April 2017 April 2018
Dorados Méksiko Séptémber 2018 Masih keneh

Panghargaan[édit | édit sumber]

Klub[édit | édit sumber]

Boca Juniors

  • Argéntina Priméra Division: 1981 Metropolitano[197]

Barcelona

  • Copa del Rey: 1983[197]
  • Copa de la Liga: 1983

Napoli

  • Série A (2): 1986–87, 1989–90[197]
  • Coppa Italia: 1986–87
  • UEFA Cup: 1988–89
  • Supercoppa Italiana: 1990

Internasional[édit | édit sumber]

Argéntina Muda

  • Piala Dunia Junior FIFA: 1979[198]

Argéntina

  • Piala Dunia FIFA: 1986[197]
  • Tropi Artemio Franchi: 1993[199]
Maradona's Golden Foot award in “Trotoar Juara" di basisir Karajaan Monaco
  • Top sekor Divisi Primera Argéntina (5): 1978 Metropolitano (liga), 1979 Metropolitano, 1979 Nacional (piala liga), 1980 Metropolitano, 1980 Nacional[197]
  • Piala Dunia Junior FIFA, Bal Emas: 1979[197]
  • Piala Dunia Junior FIFA, Sapatu Perak: 1979[198]
  • Pamaén Taun Ieu Argentine Football Writers (4): 1979, 1980, 1981, 1986[200]
  • Pamaén Taun Ieu Amérika Selatan (2): (panghargaan resmi) 1979, 1980[197]
  • Olimpia de Oro (2): 1979, 1986[201]
  • Guerin d'Oro (Pamaén SériA Taun Ieu): 1985[202]
  • Pamaeun Menbal Usum Ieu UNICEF: 1989–90[203]
  • Bal Emas Piala Dunia FIFA: 1986[197]
  • Sapatu Perak Piala Dunia FIFA: 1986
  • Assist Pangréana Piala Dunia FIFA: 1986[204]
  • Tim Piala Dunia Kabéh Bintang: 1986, 1990
  • Onze d'Or (2): 1986, 1987[205]
  • L'Équipe Champion of Champions (ti surat kabar Perancis): 1986
  • Atlet Taun Ieu Himpunan Wartawan Internasional: 1986
  • Pamaén Taun Ieu Majalah World Soccer: 1986
  • Capocannoniere (top sekor Séri A): 1987–88
  • Top sekor Coppa Italia: 1987–88
  • Bal Parunggu Piala Dunia FIFA: 1990[197]
  • Tim Piala Dunia Sapanjang Waktu: 1994[206]
  • Tim Taun Ieu Amérika Selatan: 1995[207]
  • Ballon d'Or pikeun pangabdian kana sépakbola(ti Perancis): 1996[208]
  • Tim Dunia Abad 20: 1998
  • Pamaén Pangpunjulna Abad 20 Majalah World Soccer: (#2) 1999
  • Olahragawan Abad Ieu Argentine Sports Writers 1999
  • Marca Leyenda (ti surat kabar Spanyol Marca): 1999[209]
  • Pamilik nomer 10 klub Napoli minangka kaingetan kana sumbanganna pikeun klub: 2000[210]
  • Pamaén Abad Ieu FIFA: 2000[197]
  • Gol Abad Ieu FIFA (pikeun gul kaduana nalika ngalawan Inggris di saparapat final Piala Dunia 1986): 2002[197]
  • Tim Impian Piala Dunia FIFA: 2002[211]
  • Suku Emas: 2003, minangka legenda sépakbola.[212]
  • 100 Pamaén Pangpunjulna Nu Hirup Keneh FIFA: 2004[197]
  • Senat Argéntina "Domingo Faustino Sarmiento" kaingetan pikeun beubeunangan samangsa hirup: 2005
  • Pamaén Bal Pangpunjulna dina Sajarah Piala Dunia: #1, ti The Times, 2010[213]
  • Atlit Pangpunjulna dina Sajarah: #1, ku Corriere dello Sport – Stadio, 2012[214]
  • Panghargaan Globe Soccer Panghargaan Karir Pamaén: 2012[215]
  • Pangpunjulna XI sapanjang waktu majalah World Soccer: 2013[216]
  • Pamaén Bal Pangpunjulna Sapanjang Waktu: #1 ku majalah FourFourTwo, 2017
  • Pamaén Bal Pangpunjulna dina Sajarah Piala Dunia: #1, ku majalah FourFourTwo, 2018[217]
  • Top Sekor Napoli Sapanjang Waktu (1991–2017)[27]
  • Dinding Panghargaan Maenbal Italia: 2014[218]
  • Tim Sapanjang Waktu AFA: 2015[219]
  • L'Équipe's top 50 pamaén bal Amérika Latin dina sajarah: #2[220]
  • Legenda International Federation of Football History & Statistics (IFFHS)[221]

Tutumbu Luar[édit | édit sumber]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. Maradona tricks and skills videos of the best soccer, football players ever. Football-tricks.com. Diakses 31 Maret 2013.
  2. Diego Maradona dominated 1986 World Cup after position switch – Jonathan Wilson – SI.com. Sportsillustrated.cnn.com (27 May 2010). Retrieved 31 Maret 2013.
  3. Diego Maradona: ‘The Soccer Guru’. The Viewspaper (25 June 2010). Diakses 31 Maret 2013.
  4. Diego Maradona – Profile of Soccer Player Diego Maradona. Worldsoccer.about.com. Diakses 31 Maret 2013.
  5. FIFA Player of the Century https://web.archive.org/web/20120426005029/http://en03.touri.com/Berichte/FIFA-Spieler/MalePlayer.pdf 26 April 2012 at the Wayback Machine.touri.com
  6. "Maradona or Pele?". CNN Sports Illustrated, 10 December 2000. Retrieved 13 Maret 2013
  7. a b "La nuova vita del Pibe de Oro Maradona ct dell'Argentina". la Repubblica. Diakses tanggal 3 February 2015. 
  8. a b "Snapshot: Maradona is toast of the town after signing for Napoli". The Times. Diakses 30 Maret 2013
  9. "Diego Maradona goal voted the FIFA World Cup™ Goal of the Century". FIFA (30 Mei 2002). Diakses 13 Maret 2013
  10. ""Diego Maradona leaves job in UAE after failing to secure automatic promotion"". Sky Sport. Diakses tanggal 6 Mei 2019. 
  11. “Yes, Diego is with us!”. Dynamo Brest. Retrieved 23 July 2018
  12. a b "Diego Maradona's 'rebirth' at coaching job at Mexican side Dorados". BBC. https://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-45482066. Diakses pada 10 September 2018 
  13. The greatest rags-to-riches stories ever James Dart, Paul Doyle and Jon Hill, 12 April 2006. Retrieved 18 August 2006.
  14. The Hand of God. Retrieved 18 August 2006.
  15. "Maradona hails 'inspirational' Best". RTE Sport. Retrieved 9 September 2013
  16. "Football's Greatest – Rivelino". Pitch International LLP. 2012. Retrieved 8 May 2014
  17. a b c A SUMMARY OF MARADONA's LIFE, vivadiego.com. Retrieved 18 August 2006.
  18. Maradona. Así empezó todo, El Gráfico, 25 April 2019
  19. "Diego, el de Argentinos", Clarín, 11 April 2013
  20. Murió Juan Domingo “el Chacho” Cabrera by Gustavo Farías on La Voz, 4 September 2007
  21. "Los primeros gritos de D10S" Citakan:Webarchive on La Selección website
  22. "Aquella jugada que llevó a Maradona a Boca" by Daniel Arcucchi, Cancha Llena, 22 February 2011
  23. "Footbal Greatest-Rivalinho". Footbal Greatest-Rivalinho. 8 Mei 2014. https://www.fifa.com/world-match-centre/news/newsid/132/622/3/index.html. Diakses pada 8 Mei 2014. 
  24. "25 años de romance", Clarín, 26 December 2009
  25. "Maradona por Maradona"[tumbu nonaktif], 24 September 2000
  26. Argentina 1981 by Osvaldo José Gorgazzi on RSSSF.com
  27. a b c "The Albiceleste underdog who conquered the world". FIFA.com Retrieved 16 May 2014
  28. "Life and crimes of Diego Armando Maradona". The Telegraph. Retrieved 15 October 2015
  29. "30 years since Maradona stunned the Santiago Bernabéu". FC Barcelona. Retrieved 2 October 2014
  30. "Real Madrid 0 Barcelona 3: Bernabeu forced to pay homage as Ronaldinho soars above the galacticos". The Independent. Retrieved 29 November 2013
  31. "Real Madrid Fans Applaud Barcelona’s Andres Iniesta In ‘El Clasico’". NESN. 21 November 2015. Diakses tanggal 28 January 2016. 
  32. "That's one hell of a diet, Diego". 8 January 2006. Guardian Newspapers Limited. Retrieved 13 August 2006.
  33. a b c d "Diego Maradona gives hot, hot heat to The Butcher of Bilbao". The Guardian. Citakan:ISO date/en. https://www.theguardian.com/sport/blog/2008/dec/05/joy-of-six-scott-murray 
  34. a b Luca Caioli (2013). "Messi: The Inside Story of the Boy Who Became a Legend"
  35. a b Jimmy Burns. (2011). "Maradona: The Hand of God". pp.121–122. A&C Black
  36. "Backgrounder: Diego Maradona". CBC Sports. Retrieved 14 December 2012
  37. "Cristiano Ronaldo welcomed by 80,000 fans at Real Madrid unveiling". The Guardian (London). Citakan:ISO date/en. https://www.theguardian.com/football/2009/jul/06/cristiano-ronaldo-real-madrid-bernabeu. Diakses pada 6 July 2009 
  38. a b c d e f g h "Maradona brings success to Napoli". ESPN. Retrieved 16 May 2014
  39. Clemente A. Lisi (2011). "A History of the World Cup: 1930–2010". p. 193. Scarecrow Press
  40. Nicola Sellitti (Citakan:ISO date/en). "Bruscolotti, una vita in azzurro: "Napoli, ricorda quella partita dell'86"" (dalam bahasa Italian). La Repubblica. http://www.repubblica.it/rubriche/la-storia/2016/02/09/news/bruscolotti_verso_juventus_napoli-133032932/. Diakses pada 7 April 2016 
  41. Richardson, James (Citakan:ISO date/en). "Serie A's comeback kid eyes another miracle". Guardian Unlimited. http://blogs.guardian.co.uk/sport/2007/04/03/serie_as_comeback_kid_eyes_ano.html. Diakses pada 23 Maret 2016 
  42. "Diego Maradona Has Appealed to European Union". The Guardian. Retrieved 21 May 2014
  43. "Diego Maradona Has Appealed to European Union". The Guardian. Retrieved 21 May 2014
  44. "Franco Baresi: One-on-One". Four Four Two. Retrieved 19 January 2015
  45. "Maradona and Ronaldo Best Ever". Goal.com. Retrieved 7 February 2015
  46. "SPORTS PEOPLE; Maradona Fined". The New York Times. Citakan:ISO date/en. https://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9D0CE3D6153EF930A25752C0A967958260. Diakses pada 1 April 2010 
  47. May, John (Citakan:ISO date/en). "Maradona's fall from grace". BBC News. http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/3639425.stm. Diakses pada 1 April 2010 
  48. "After the fall: The World Cup dream is over for Diego Maradona, but there may be worse to come – a little matter of pounds 500,000-worth of smuggled cocaine, and the Naples mafia. Paul Greengrass and Toby Follett report". The Independent (London). Citakan:ISO date/en. https://www.independent.co.uk/life-style/after-the-fall-the-world-cup-dream-is-over-for-diego-maradona-but-there-may-be-worse-to-come--a-little-matter-of-pounds-500000worth-of-smuggled-cocaine-and-the-naples-mafia-paul-greengrass-and-toby-follett-report-1411755.html. Diakses pada 1 April 2010 
  49. "Camorra, arrestato il boss amico di Maradona". Corriere della Sera. 24 December 2009. Diakses tanggal 12 June 2010. 
  50. Telander, Rick (Citakan:ISO date/en). "At his best, Diego Maradona can be as graceful as Michael Jordan. At his worst, he can be as disgraceful as John McEnroe. The question is, which Maradona will show for the World Cup?". CNN. http://sportsillustrated.cnn.com/si_online/news/2002/01/14/prima_dona/ 
  51. Landolina, Salvatore. (14 January 2011) Diego Maradona Backs Ezequiel Lavezzi To Earn Napoli Number 10 Shirt. Goal.com. Retrieved 31 Maret 2013.
  52. "Sport in Short: Football – Sport". The Independent (UK). Citakan:ISO date/en. https://www.independent.co.uk/sport/sport-in-short-football-1533258.html. Diakses pada 6 May 2011 
  53. "Maradona ‘a main contender to replace Villas-Boas at Tottenham’" Citakan:Webarchive. Yahoo. Retrieved 24 June 2014
  54. Rookwood, Dan (Citakan:ISO date/en). "Maradona finishes on a personal high". The Guardian. https://www.theguardian.com/football/2001/nov/10/sport.comment. Diakses pada 29 July 2018 
  55. Diego Maradona di Encyclopædia Britannica
  56. MacPherson, Graeme (30 October 2008). Maradona to receive Hampden welcome, The Herald.
  57. Pierrend, José Luis. "Diego Armando Maradona – International Appearances". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. Diakses tanggal 25 June 2018. 
  58. "FIFA Under-20 World Championships Awards" Citakan:Webarchive. RSSSF. Retrieved 20 Maret 2015
  59. 1982 – Story of Spain '82. Planet World Cup. Retrieved 31 Maret 2013.
  60. Brewin, John (9 June 2010) "Diego Maradona: God's gift" Citakan:Webarchive. ESPN Soccernet.
  61. "Castrol World Cup Legends: Diego Maradona – 1986". Goal.com (10 June 2010). Retrieved 14 December 2012
  62. a b "World Cup 1986". ESPN. Retrieved 24 April 2014
  63. "1986 FIFA World Cup Mexico: Italy – Argentina" Citakan:Webarchive. FIFA. Retrieved 14 December 2012
  64. a b "Maradona lights up the world – with a helping hand". FIFA.com. Retrieved 13 May 2014
  65. McCarthy, David (18 November 2008). Terry Butcher: Maradona robbed England of World Cup glory Citakan:Webarchive. Daily Record.
  66. "Top 10 World Cup goals". The Telegraph. Retrieved 19 August 2014
  67. "Diego Maradona goal voted the FIFA World Cup™ Goal of the Century". FIFA (30 May 2002). Retrieved 13 Maet 2013
  68. "100 Greatest Sporting Moments – Results". London: Channel 4. 2002. Diarsipkan dari versi asli tanggal 4 February 2002. Diakses tanggal 8 August 2019. 
  69. Clive Gammon (7 July 1986). "Tango Argentino!". Sports Illustrated. Retrieved 13 May 2014
  70. Castrol Worldcup Statistics – Diego Maradona. Castrolfootball.com. diakses 31 Maret 2013.
  71. Darby, James. (10 June 2010) WorldCup Legends: Maradona. Goal.com. Diakses 31 Maret 2013.
  72. “Argentina's Road to the World Title” FIFA. page 43
  73. “Argentina's Road to the World Title” FIFA. page 43
  74. Pelé and Maradona – two very different number tens. FIFA.com (25 January 2001). Diakses 31 Maret 2013.
  75. "Maradona was on another level – Zidane". Goal. http://www.goal.com/en-gb/news/7138/goal-hall-of-fame/2014/11/12/6070971/maradona-was-on-another-level-zidane. Diakses pada 20 August 2018 
  76. Messi’s Goal Better Than Maradona's Goal of the Century? worldrec.info. Retrieved 29–01–09.
  77. a b "World Cup 1990".ESPN. Retrieved 24 April 2014
  78. "After Second Test, Maradona Is Out of World Cup". The New York Times. https://www.nytimes.com/1994/07/01/sports/world-cup-94-after-second-test-maradona-is-out-of-world-cup.html. Diakses pada 2 February 2017 
  79. a b Jon Carter (26 May 2010). "First XI: World Cup celebrations". ESPN. Diarsipkan dari yang asli on 3 June 2010. https://web.archive.org/web/20100603233147/http://soccernet.espn.go.com/world-cup/columns/story?id=790168&cc=5739&ver=global 
  80. Hylands, Alan. Diego Maradona, about.com.
  81. "Argentina's tribute to Maradona". BBC. Retrieved 14 May 2014
  82. Pelé and Maradona – two very different number tens. FIFA.com (25 January 2001). Diakses 31 Maret2013.
  83. David Patrick Houghton (2008). "Political Psychology: Situations, Individuals, and Cases". p. 43. Routledge, 2008
  84. Susan Ratcliffe (2001). "People on People: The Oxford Dictionary of Biographical Quotations". p. 234. Oxford University Press, 2001
  85. "From spectacular to scandalous: Maradona's World Cup legacy". ESPN. Retrieved 14 May 2014
  86. "Messi's a world treasure says Johan Cruyff" Citakan:Webarchive. The Mirror. Retrieved 1 August 2014
  87. Maradona's World Cup magic. BBC Sport (19 April 2004). Retrieved 18 August 2006.
  88. "World Cup’s top 100 footballers: how to choose between Pelé and Maradona?". The Guardian. Retrieved 24 June 2014
  89. John H Kerr (2004). "Motivation And Emotion In Sport". p. 2. Taylor & Francis,
  90. "Does Diego still have the touch of a leader?". The Guardian. https://www.theguardian.com/football/blog/2008/nov/18/diego-maradona-argentina. Diakses pada 28 July 2018 
  91. "Messi lacks Maradona's charisma, claims Batistuta". Four Four Two. https://www.fourfourtwo.com/news/messi-lacks-maradonas-charisma-claims-batistuta#5TvMcZMsZqydgcwd.99. Diakses pada 15 August 2018 
  92. "Maradona, as others see him". FIFA.com. Retrieved 17 November 2013
  93. "Enraptured by 'rabonas'". FIFA.com. 24 October 2014. Diakses tanggal 9 April 2016. 
  94. Robin Hackett (17 January 2013). "The art of rabona". ESPN FC. Diakses tanggal 9 April 2016. 
  95. "Free kick expert Maradona leads by example". Reuters. Retrieved 19 May 2014
  96. "Tension from 12 yards". FIFA.com. 31 July 2009. Diakses tanggal 9 April 2016. 
  97. "Del Piero? Tira alla Platini" (dalam bahasa Italian). Il Corriere della Sera. Citakan:ISO date/en. http://archiviostorico.corriere.it/1995/ottobre/24/Del_Piero_Tira_alla_Platini_co_0_951024456.shtml 
  98. "El maestro Maradona: football legend to be Argentina manager". The Guardian. Retrieved 19 May 2014
  99. Geoff Tibballs (2003). "Great Sporting Scandals". p. 227. Robson, 2003
  100. "Maradona scores $1800-a-seat ticket sales, proving the bad boys of sport are hard to match". Sydney Morning Herald. Retrieved 19 May 2014
  101. "Diego Maradona – I was there". FIFA.com. Retrieved 23 June 2014
  102. "13 June 1990: Diego Maradona's other World Cup handball". The Guardian. Retrieved 3 February 2015
  103. "World Cup Legends #1: Diego Maradona" Citakan:Webarchive. Esquire. Retrieved 3 February 2015
  104. "Argentina coach Diego Maradona writes another chapter in a turbulent life". The Telegraph. Retrieved 3 February 2015
  105. Taylor, Chris (9 November 2005). "A Big Hand". The Guardian. Retrieved 3 February 2015
  106. Jimmy Burns (2011). "Maradona: The Hand of God". p. 17. A&C Black
  107. Marco Azzi (Citakan:ISO date/en). "Rabona, ' o tocco magico di Diego" (dalam bahasa Italian). La Repubblica. http://ricerca.repubblica.it/repubblica/archivio/repubblica/2006/11/13/rabona-tocco-magico-di-diego.html. Diakses pada 9 April 2016 
  108. Maradona 'tells all' in autobiography. Associated Press. 20 December 2000.
  109. Garcia, Anne-Marie (21 February 2002) Maradona donates royalties from Cuban edition of his book. granma.cu.
  110. "Maradona or Pele?". CNN Sports Illustrated. Retrieved 26 June 2014
  111. IFFHS' Century Elections. Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation.com (30 January 2000). Diakses 31 Maret 2013.
  112. Argentina can't retire Maradona's shirt Citakan:Webarchive ESPNsoccernet.com, 26 May 2002. Retrieved 18 August 2006.
  113. Hamilton, Fiona (Citakan:ISO date/fr2). "The ten greatest World Cup playersbr No 1 Diego Maradona Argentina". The Times (London). http://www.timesonline.co.uk/tol/sport/football/international/article7070370.ece. Diakses pada 1 April 2010 
  114. White, Duncan (29 October 2011). "Jay Bothroyd puts good times with playboy Saadi Gaddafi, son of dead Libya tyrant Colonel Gaddafi, behind him". National Post. Retrieved 31 Maret 2012
  115. 'El Diez emprende dos nuevos desafíos', ESPN Deportes (28 July 2005). Retrieved 17 August 2005.
  116. "Roberto Durán estuvo con Diego Maradona". Prensa.com. Retrieved 2 September 2014
  117. "Tyson Must Return to Brazil for Trial". Washington Post. Retrieved 13 May 2014
  118. "Maradona scores but England win UNICEF match", Yahoo!-FIFA
  119. 'El Diego quits his beloved Boca', FIFA News (26 August 2006). Retrieved 26 August 2006 .[tumbu nonaktif]
  120. "Maradona by Kusturica".. The Independent. Retrieved 2 June 2014
  121. "Interreligious Match for Peace: 1/9/2014". Diarsipkan dari versi asli tanggal 3 September 2014. Diakses tanggal 1 September 2014. 
  122. "Il Papa a Maradona: "Ti aspettavo". Diego show con Baggio, poi si infuria: "Icardi non doveva giocare"". La Gazzetta dello Sport. Diakses tanggal 1 September 2014. 
  123. "Il Papa a Maradona: "Ti aspettavo". Diego show con Baggio, poi si infuria: "Icardi non doveva giocare"". La Gazzetta dello Sport. Diakses tanggal 1 September 2014. 
  124. "29 Years on from the Infamous Argentina-England Match, Maradona holds up his hands in apology", Marca.com, 17 August 2015 
  125. "Maradona visits Tunisian referee who awarded him 1986 “Hand of God” goal", El Pais, 18 August 2015 
  126. "Diego Maradona fired as Al Wasl coach". San Francisco Chronicle. Citakan:ISO date/en. http://www.sfgate.com/sports/article/Diego-Maradona-fired-as-Al-Wasl-coach-3696833.php. Diakses pada 10 July 2012 
  127. "Maradona wants to hold talks to save Al Wasl job". The Times Of India. Citakan:ISO date/en. http://timesofindia.indiatimes.com/sports/football/top-stories/Maradona-wants-to-hold-talks-to-save-Al-Wasl-job/articleshow/14832834.cms 
  128. "Diego Maradona leaves job in UAE after failing to secure automatic promotion". Sky Sports. Citakan:ISO date/fr1. http://www.skysports.com/football/news/11095/11349642/diego-maradona-leaves-job-in-uae-after-failing-to-secure-automatic-promotion 
  129. "Maradona out as Dorados manager, cites health". ESPN. Citakan:ISO date/en. https://www.espn.co.uk/football/dorados-de-sinaloa/story/3875493/maradona-out-as-dorados-managercites-health. Diakses pada 25 June 2019 
  130. Campbell, Andy (Citakan:ISO date/en). "Scotland 0–1 Argentina". BBC Sport. http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/internationals/7731484.stm. Diakses pada 7 July 2010 
  131. "Last-gasp Palermo wins it in the rain". ESPN. 10 October 2009. Diakses tanggal 15 October 2009. 
  132. "Late winner puts Argentina in World Cup finals". CNN. Citakan:ISO date/en. http://edition.cnn.com/2009/SPORT/football/10/14/football.samerica/index.html. Diakses pada 15 October 2009 
  133. World Cup 2010 (15 October 2009). "Diego Maradona Tells Press To 'Suck It' After Argentina Triumph Over Uruguay". Goal.com. Diakses tanggal 12 June 2010. 
  134. "Maradona hit with two-month ban". BBC Sport (London). Citakan:ISO date/en. http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/internationals/8311013.stm. Diakses pada 15 November 2009 
  135. Dawkes, Phil (Citakan:ISO date/en). "Argentina 1–0 Nigeria". BBC Sport. http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/world_cup_2010/matches/match_04/default.stm. Diakses pada 17 June 2010 
  136. Stevenson, Jonathan (Citakan:ISO date/en). "Argentina 4–1 South Korea". BBC Sport. http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/world_cup_2010/matches/match_18/default.stm. Diakses pada 17 June 2010 
  137. "Maradona's men in top spot". ESPNsoccernet (ESPN). Citakan:ISO date/en. http://soccernet.espn.go.com/report?id=264042&league=FIFA.WORLD&cc=5739&ver=global. Diakses pada 23 June 2010 
  138. Longman, Jeré (Citakan:ISO date/en). "Germany Shows Its Strength". The New York Times. https://www.nytimes.com/2010/07/04/sports/soccer/04germanygame.html?_r=1&scp=5&sq=Maradona&st=cse. Diakses pada 4 June 2010 
  139. "Sad Maradona considers quitting". BBC Sport. Citakan:ISO date/en. http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/world_cup_2010/8785997.stm. Diakses pada 15 July 2010 
  140. "Argentina to offer Diego Maradona new four-year deal". BBC Sport. Citakan:ISO date/en. http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/world_cup_2010/8823478.stm. Diakses pada 15 July 2010 
  141. "Diego Maradona departs as manager of Argentina". The Guardian. Press Association (London). Citakan:ISO date/en. https://www.theguardian.com/football/2010/jul/27/diego-maradona-departs-argentina-manager. Diakses pada 27 July 2010 
  142. "'Betrayed' Maradona lashes out at AFA". ESPNsoccernet (ESPN). Citakan:ISO date/en. http://soccernet.espn.go.com/news/story?id=810672&sec=global&cc=5739. Diakses pada 29 July 2010 
  143. La Liga (19 February 2009). "Diego Maradona Becomes A Grandfather As Sergio Aguero Junior Is Born". Goal.com. Diakses tanggal 12 June 2010. 
  144. ESPN Deportes – "Llega en son de paz". ESPN. Retrieved 19 May 2006
  145. ESPN Deportes – "El amor al ídolo". ESPN. Retrieved 19 May 2006
  146. "Prima Dona". Sports Illustrated. https://www.si.com/vault/1990/05/14/121977/prima-dona-at-his-best-diego-maradona-can-be-as-graceful-as-michael-jordan-at-his-worst-he-can-be-as-disgraceful-as-john-mcenroe-the-question-is-which-maradona-will-show-for-the-world-cup. Diakses pada 19 August 2018 
  147. “Diego Maradona’s father Don Diego dies aged 87”. The Guardian. Retrieved 19 August 2018
  148. "La historia del sobrino de Maradona que juega en River: su polémica llegada al club y su particular parecido con el tío". La Nación. Citakan:ISO date/en. https://www.lanacion.com.ar/deportes/futbol/la-historia-del-sobrino-de-maradona-que-juega-en-river-su-polemica-llegada-al-club-y-su-particular-parecido-con-el-tio-nid2130488. Diakses pada 7 April 2019 
  149. Maradona's fall from grace John May, 19 April 2004, BBC Sport. Retrieved 18 August 2006.
  150. "The New York Times: SOCCER; Maradona Sentenced". AP via New York Times. Citakan:ISO date/en. https://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9D0CE5DE1F30F93AA2575AC0A967958260 
  151. "Maradona has surgery on stomach". BBC. Citakan:ISO date/fr1. http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/4322835.stm. Diakses pada 28 June 2010 
  152. Associated Press. "Maradona's gastric bypass inspires obese Colombians". ESPN. Diakses tanggal 28 June 2010. 
  153. Associated Press. "Maradona's gastric bypass inspires obese Colombians". ESPN. Diakses tanggal 28 June 2010. 
  154. Calegari, Rodrigo (26 April 2007). "Malas lenguas". Diario Olé (Basa Spanyol)
  155. "Maradona leaves alcoholism clinic". BBC News. Citakan:ISO date/en. http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/americas/6633391.stm. Diakses pada 1 April 2010 
  156. "Maradona says he no longer drinks". ESPNsoccernet (8 May 2007).
  157. "Diego Maradona recovering in hospital after operation for internal bleeding". BBC Sport. Citakan:ISO date/en. https://www.bbc.co.uk/sport/football/46855009. Diakses pada 13 January 2019 
  158. Taylor, Chris (Citakan:ISO date/en). "A big hand". The Observer (UK). https://www.theguardian.com/argentina/story/0,,1635417,00.html. Diakses pada 19 June 2006 
  159. Maradona, Diego; Daniel Arcucci; Ernesto Cherquis Bialo (2005). El Diego. London: Yellow Jersey. ISBN 0-224-07190-4. 
  160. Carroll, Rory (Citakan:ISO date/en). "Maradona and Chávez laugh over 'hand of god' goal on chat show". The Guardian (UK). https://www.theguardian.com/venezuela/story/0,,2152474,00.html. Diakses pada 20 August 2007 
  161. "Maradona fancies a Copa". Metro. Retrieved 21 May 1014
  162. "Chávez and Maradona Lead Massive Rebuke of Bush". The Nation. 5 November 2005. Diakses tanggal 20 June 2006. 
  163. "Image of Maradona wearing the STOP BU卐H shirt". Diarsipkan dari versi asli tanggal 23 June 2010. Diakses tanggal 12 June 2010. 
  164. "Ex-soccer star Maradona tells Chavez he hates U.S.". Reuters. Citakan:ISO date/en. http://uk.reuters.com/article/worldFootballNews/idUKN1925170620070819. Diakses pada 20 August 2007 
  165. "Maradona sends Calcutta into frenzy". BBC. Retrieved 26 June 2014
  166. "Football awaits an audience with Italy and Argentina" Citakan:Webarchive. Eurosport. Retrieved 2 September 2014
  167. "Football awaits an audience with Italy and Argentina" Citakan:Webarchive. Eurosport. Retrieved 2 September 2014
  168. "Diego Maradona meets Pope Francis in Rome". Sydney Morning Herald. Retrieved 2 September 2014
  169. Naughton, Philippe (Citakan:ISO date/en). "Diego Maradona makes a fan of President Ahmadinejad of Iran". The Sunday Times (London). http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/middle_east/article3673860.ece. Diakses pada 28 June 2010 
  170. a b c "Diego Maradona visits Citakan:Webarchive. NDTV. Diakses 29 November 2013
  171. "Así bailó Maradona durante el cierre de campaña de Maduro". El Nacional. Citakan:ISO date/en. http://www.el-nacional.com/noticias/politica/asi-bailo-maradona-durante-cierre-campana-maduro_235670. Diakses pada 18 May 2018 
  172. "Maradona acompañó a Maduro en su cierre de campaña electoral". Panorama. Citakan:ISO date/en. http://www.panorama.com.ve/politicayeconomia/Maradona-acompano-a-Maduro-en-su-cierre-de-campana-electoral-20180517-0051.html. Diakses pada 18 May 2018 
  173. "Federación México multa a Maradona por dedicar triunfo a Maduro" (dalam bahasa es). Reuters. Citakan:ISO date/en. https://lta.reuters.com/articulo/futbol-mexico-maradona-idLTAKCN1RL083. Diakses pada 10 April 2019 
  174. a b "Diego Maradona sends a 'big hug to the Houses of Parliament' and thanks the Queen". London Evening Standard. Citakan:ISO date/en. https://www.standard.co.uk/sport/football/diego-maradona-sends-a-big-hug-to-the-houses-of-parliament-and-thanks-the-queen-a3089616.html 
  175. Police seize Maradona's earrings BBC News, 19 September 2009
  176. Police seize Maradona's earrings BBC News, 19 September 2009
  177. Bensinger, Ken (8 June 2010) Maradona puts his Legacy on the Line at the World Cup Citakan:Webarchive, The Houston Chronicle.
  178. a b "¿Es el sucesor natural?". ESPN Deportes. (Ed, 29 June 2014). Retrieved 3 July 2014
  179. "Maradona Soccer Game". Retrieved 13 April 2013.
  180. "Maradona in intensive care". BBC Sport (28 April 2004). Retrieved 18 August 2006.
  181. "Dieogo Maradona, as other sees him". FIFA.com. Diakses tanggal 17 Nopémber 2013. 
  182. "Maradona by Kusturica".. The Independent. Retrieved 2 June 2014
  183. Jimmy Burns (2011) "Maradona: The Hand of God". pp. 71, 84. A&C Black
  184. Jimmy Burns (2011) "Maradona: The Hand of God". pp. 71, 84. A&C Black
  185. "Maradona, Pelé and Zidane for Vuitton". GQ Magazine. Retrieved 14 May 2014
  186. "Shakira launches clip 'Waka Waka' Cup official music" (dalam bahasa Portuguese). Reforma. Citakan:ISO date/en. http://esportes.terra.com.br/futebol/copa/2010/noticias/0,,OI4480146-EI14416,00-Shakira+lanca+clipe+de+Waka+Waka+musica+oficial+da+Copa.html. Diakses pada 9 June 2010 
  187. "ARCHIVO 10, Diego Maradona – Videos de publicidades". Archivo10.com. Diarsipkan dari versi asli tanggal 7 July 2011. Diakses tanggal 6 May 2011. 
  188. "Maradona diz não se arrepender de usar camisa do Brasil na TV". AdNews.com.br. 30 April 2006. Diarsipkan dari versi asli tanggal 6 July 2011. 
  189. "World Cup 2014: Brazilians named after Maradona and Lineker". BBC Sport. Citakan:ISO date/en. https://www.bbc.co.uk/sport/0/football/27971359. Diakses pada 1 February 2015 
  190. Burt, Jason (Citakan:ISO date/en). "Diego Costa: I take things to limit but I did nothing wrong". The Daily Telegraph. https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/chelsea/11381605/Diego-Costa-I-take-things-to-limit-but-I-did-nothing-wrong.html. Diakses pada 31 January 2015 
  191. "FIFA 18 to include 95-rated icon Diego Maradona as EA Sports adds footballing legend to Ultimate Team". Evening Standard. Retrieved 8 September 2017
  192. "Film-maker Asif Kapadia: ‘Maradona is the third part of a trilogy about child geniuses and fame’". The Guardian. Citakan:ISO date/en. https://www.theguardian.com/film/2017/jun/25/asif-kapadia-diego-maradona-senna-amy-interview 
  193. "Amy director Asif Kapadia set to make Maradona documentary". The Independent. Citakan:ISO date/en. https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/news/amy-director-asif-kapadia-set-to-make-maradona-documentary-a6841391.html 
  194. Club Statistics. expertfootball.com (archived)
  195. "Diego Armando Maradona – International Appearances". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. Diakses tanggal 6 May 2011. 
  196. "Special Debate: Lionel Messi vs Diego Maradona – So Who Is Better?". Goal.com. Retrieved 19 November 2013
  197. a b c d e f g h i j k l "The Albiceleste underdog who conquered the world". FIFA. Diakses tanggal 27 February 2015. 
  198. a b "FIFA World Youth Championship Japan 1979 – Award". FIFA.com. Fédération Internationale de Football Association. Diakses tanggal 11 August 2014. 
  199. Josef Bobrowsky. "Artemio Franchi Trophy 1993". RSSSF. Diakses tanggal 16 September 2018. 
  200. “Argentina – Player of the Year”. Rsssf.com. Retrieved 28 July 2018
  201. "Todos los ganadores del oro, desde 1954" (dalam bahasa Spanish). La Nación (Buenos Aires). Citakan:ISO date/en. http://www.lanacion.com.ar/972375-todos-los-ganadores-del-oro-desde-1954. Diakses pada 24 December 2012. "1986 Diego Maradona (Fútbol)" 
  202. "Guerin d'Oro". RSSSF. Diakses tanggal 10 September 2015. 
  203. Volodymyr Banyas (25 August 2015). "Best European footballers by season" (PDF). Ukrainian Football. Diarsipkan dari versi asli (PDF) tanggal 23 August 2017. Diakses tanggal 2 June 2017.  (ukr.)
  204. "World Cup 1986 – Statistics". Planetworldcup. Diakses tanggal 28 February 2015. 
  205. Pierrend, José Luis (6 Maret 2012). ""Onze Mondial" Awards". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. Diakses tanggal 26 December 2015. 
  206. "World All-Time Teams". RSSSF. Diakses tanggal 30 June 2017. 
  207. "South American Team of the Year". Citakan:ISO date/en. Diarsipkan dari yang asli on Citakan:ISO date/en. https://web.archive.org/web/20150121064015/http://www.rsssf.com/miscellaneous/sam-toy.html. Diakses pada 10 Maret 2015 
  208. "Maradona receives honorary award". BBC. Diakses tanggal 28 February 2015. 
  209. “Marca Leyenda: Diego Maradona”. Marca. Retrieved 28 July 2018
  210. Nápoli retira camiseta número 10 en homenaje a Maradona, Caracol, 24 August 2000
  211. “FIFA Dream Team: Maradona voted top player”. Reuters. 19 June 2002.
  212. "Golden Foot – Diego Armando Maradona". Goldenfoot.com. Diarsipkan dari versi asli tanggal 9 February 2015. Diakses tanggal 1 Maret 2015. 
  213. “Un diario inglés eligió a Maradona como el mejor jugador de la historia de los mundiales” Citakan:Webarchive. El Comercio. Retrieved 28 July 2018
  214. “CdS, Maradona meglio di tutti, batte anche Valentino Rossi“. Corriere dello Sport. Retrieved 28 July 2018
  215. "Wall of Fame". Globe Soccer.com. Diakses tanggal 28 December 2015. 
  216. Jamie Rainbow (2 July 2013). "The Greatest XI: how the panel voted". World Soccer. 
  217. “Ranked! The 25 best World Cup players EVER”. Four Four Two. Retrieved 28 July 2018
  218. "Italian football Hall of Fame to induct ten new stars". 25 October 2016. Diakses tanggal 25 October 2016. 
  219. "La Selección de Todos los Tiempos" [The Team of All Time] (dalam Spanish). Argentine Football Association. 4 January 2016. Diarsipkan dari versi asli tanggal 14 August 2018. Diakses tanggal 29 January 2018. 
  220. "Top 50 des joueurs sud-américains de l'histoire" (dalam bahasa French). L'Équipe. Citakan:ISO date/en. https://www.lequipe.fr/Top/Football/top50-joueurs-sud-americains/3/. Diakses pada 6 July 2015 
  221. "IFFHS announce the 48 football legend players". IFFHS. 25 January 2016. Diakses tanggal 14 September 2016.