Gegetuk

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh

Gegetuk mangrupa salah sahiji kadaharan nu ilahar di tatar Sunda, tapi asalna mah ti wewengkon Jawa Tengah.[1] Gegetuk nyaéta kadaharan nu dijieunna tina sampeu sareng gula kawung nu biasana dipidangkeun maké parudan kalapa.[1] Biasana gegetuk loba kapanggih di pasar, aya ogé nu ngajualna maké gorobag surung.[2]

Gegetuk miboga loba nutrisi nu alus keur awak urang, salah sahijina karbohidrat jeung serat nu luhur.[2] Kadaharan nu miboga serat luhur mangpaat pisan pikeun kaséhatan, kayaning nurunkeun tekanan darah, nurunkun kadar kolesterol jeung ngalancarnakeun saluran cerna.[2]

Jenis gegetuk[édit | édit sumber]

Gegetuk lindri[édit | édit sumber]

Dijieun tina sampeu nu geus digiling lemes jeung gula bodas atawa bisa ogé ku gula kawung, dibéré pawarna dahareun jeung vanili, tuluy dikeureutan leutik-leutik.[1]

Gegetuk goréng[édit | édit sumber]

Gegetuk goréng mangrupakeun kadaharan has ti Sokoraja nu rasana amis jeung gurih.[1] Kadaharan ieu kapanggihna teu dihaja, dina taunn 1918 ku Sanpirngad, tukang sangu nu sok nguriling di daérah Sokaraja, anjeunna ngajualan gegetuk tapi teu payu, tuluy dicobaan digoréng nu ahirna loba nu kairut ku rasana.[1]

Cara ngadamel gegetuk[édit | édit sumber]

Bahan[édit | édit sumber]

Bahan-bahan:

  • 1 kg sampeu, dipesek cangkangna, di potong-potong, teras dikumbah ku cai sing bérésih
  • 200 g gula kawung (mun euweuh mah tiasa nganggo gula beureum biasa wae)
  • uyah sacekapna

Pangawur[édit | édit sumber]

Pangawur: - kalapa parud - uyah bubuk - daun pandan

Damel[édit | édit sumber]

Cara ngadamelna: - Sampeu diseupan dugi ka asak, hipu.[3] Teras diangkat tina seupanan, gula kawung dikerud supados gampil nyampur.[3] Seupan sampeu nu masih kénéh panas dibebek, atanapi digiling dugi ka lemes.[3] Waktu ngabebek/ngagiling sampeu gula kawung dicampurkeun sasarengan, dipurulukan uyah sakedik, teras nyampur tug dugi ka rata.[3] Lebetkeun kana loyang nu tos diamparan daun cau atanapi plastik, teras diteueulkeun dugi ka padet.[3]Antep dugi ka tiis, tos tiis, teras dipotong-potong dikeureutan.[3] Kalapa parud diuyahan teras diseupan disarengkeun sareng daun pandan.[3]

Midangkeun: Gegetuk nu tos tiis, dikeureutan, teras dipurulukan ku kalapa parud kenging nyeupan. Gegetuk siap dituang.[3]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e "Getuk Camilan Khas Jawa Tengah | Informasi wisata Indonesia". indonesiawow.com (dalam en-US). Diakses tanggal 2017-10-19. 
  2. a b c "Getuk Kembali Naik Daun di Instagram". CNN Indonesia. Diakses tanggal 2017-10-19. 
  3. a b c d e f g h "Resep Gethuk singkong oleh Intan Susanti". Cookpad (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2017-10-19. 
Nulis.jpg