Itil

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Clitoris
Clitoris Anatomy.svg
Anatomi jeroan mémék manusa, diantarana kulit itil jeung labia minora nu ditandaan ku garis. Itil manjang ti bagian nu katempo nepi ka handapeun tulang baga.
Rincian
Prekursor Tuberkulum génital
Arteri Sirip tonggong itil, artéri jero itil
Vena Véna dorsal superfisial itil, véna dorsal jero itil
Saraf Saraf tonggong itil
Pengenal
MeSH A05.360.319.887.436
Dorlands
/Elsevier
Clitoris
TA A09.2.02.001
FMA Citakan:FMA
Terminologi anatomi
Anatomi réproduktif internal awéwé

Itil (Basa Inggris: clitoris, Basa Indonésia: klitoris) nyaéta organ séks awéwé umumna mah sakum mamalia bikang, kawas manuk onta jeung sajumlah sato séjénna. Bagéan nu nyentil kawas kutil ieu perenahna lebah juru labia minora, luhureun liang heunceut. Teu cara hulu kontol, homolog lalaki satara jeung itil, biasana teu ngandung bagian distal (atawa bubukaan) urétra jeung deuih teu dipaké pikeun lawang miceun cikiih. Sedengkeun sawatara sato kingkiihanna liwat itil mah nya hyena, nu miboga itil nu ngembang hadé pisan, kingkiihan, sarta jadi organ palengkep mangsa babar. Babaraha mamalia séjénna, kawas lemur jeung monyét lancah, ogé miboga itil nu kawilang hadé ngembangna.[1]

Ari itil téh zona érotis manusa nu pangsénsitifna, deuih umumna mah mangrupa sumber anatomi utama kenikmatan séksual awéwé.[2] Di manusa jeung mamalia séjénna, ngembangna itil keur dina émbriona mah asalna tina tuberkulum génital. Mimitina mah sarua, ieu tuberkulum satuluyna ngembang, aya nu jadi kontol aya ogé nu jadi itil. Ieu téh gumantung kana aya atawa henteuna ptéin tdf, nu dikodifikasi ku gén tunggal dina kromosom Y. Ari itil mah struktur nu kompléks, ukuran jeung kapekaanna variatif. Kelenjar (hulu) itil manusa ukuran jeung bentukna téh kawas kacang, matak di sawatara wewengkon mah sok disebut "kacang" atawa "kakacangan". Diperkirakeun itil téh miboga leuwih ti 8.000 tungtung saraf sénsorik.[3]

Referensi[édit | édit sumber]

Nulis.jpg