Lompat ke isi

Kabupatén Deli Serdang

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas

Deli Serdang nyaéta salah sahiji Kabupatén di Propinsi Sumatra Kalér , Indonésia.[1] Ibukota kacamatan ieu aya di Kacamatan Lubuk Pakam. Dumasar kana data Badan Pusat Statistik Deli Serdang 2021, jumlah penduduk kabupatén ieu aya 1.931.441 jiwa (2020), sarta panglobana pendudukna dumasar kabupatén di Propinsi Sumatra Kalér.[2]

Kabupatén Deli Serdang nyaéta salah sahiji kabupatén/kota di Propinsi Sumatra Kalér . Kabupatén ieu miboga kaanekaragaman sumber daya alam anu réa jadi wewengkon anu miboga kasempetan investasi anu cukup alus. Salian ti miboga sumber daya alam anu gedé, Deli Serdang ogé miboga kaanekaragaman budaya anu diagung-agungkeun ku ampir kabéh suku di Nusantara. Etnis asli nu nyicingan Deli Serdang nyaéta etnis Malayu Deli jeung sababaraha etnis Melayu Serdang.Ngaran ieu kacamatan ogé dicokot ti dua kasultanan, nyaéta Kasultanan Deli jeung Kasultanan Serdang. Etnis Batak Karo ogé penduduk asli di sababaraha kacamatan di Kabupatén ieu, lolobana hirup di wewengkon/wewengkon hulu wates jeung Kabupatén Karo. Saterusna urang Batak Toba, Batak Simalungun jeung etnis Batak séjénna ditambah sababaraha suku imigran dominan saperti ti Jawa, Minangkabau, Nias, Cina, India jeung sajabana ogé nempatan kabupatén ieu.

Saméméhna, ieu wewengkon disebut Kabupatén Deli jeung Serdang, sarta pamaréntah puseurna di Kota Medan. Satemenna, dina sajarahna, samemeh Republik Indonesia merdika, ieu wewengkon diwangun ku dua pamaréntahan anu wangunna karajaan (kasultanan), nyaéta Kasultanan Deli anu puseurna di Kota Medan jeung Kasultanan Serdang anu puseurna di Perbaungan.

Bandara anyar Kota Medan anu ngagantikeun Bandara Polonia, nya éta Bandara Kualanamu, ayana di kacamatan ieu, tepatna di Kacamatan Beringin. Dina ahir taun 2015, sistem Rapid Transit Beus Trans Mebesar beroperasi di Kota Medan, Kota Binjai jeung Kabupaten Deli Serdang.

Sejarah[édit | édit sumber]

Saméméh Proklamasi Kamerdékaan RI tanggal 17 Agustus 1945, Kabupatén Deli Serdang dipikawanoh kiwari jadi dua pamaréntahan anu wangunna karajaan (kasultanan), nyaéta Kasultanan Deli anu puseurna di Kota Medan jeung Kasultanan Serdang anu puseurna di Perbaungan. . Kabupatén Deli jeung Serdang ditetepkeun jadi Daérah Otonom luyu jeung Undang-Undang Nomer 22 Taun 1984 ngeunaan Prinsip-Prinsip Undang-Undang Pamaréntahan Daérah jeung Undang-Undang Nomor 7 Darurat Taun 1965. Hari jadi Kabupatén Deli Serdang ditetepkeun tanggal 1 Juli 1946.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Kementerian Dalam Negeri Indonesia (2018-12-29). Permendagri No. 137 Tahun 2017. 
  2. a b "WEBSITE BADAN PENDAPATAN DAERAH KAB.DELI SERDANG". bapenda.deliserdangkab.go.id. Diakses tanggal 2023-10-21.