Kapayang (hodgsonia)

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Kapayang
buah kapayang (Hodgsonia heteroclita)
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
Divisi: Magnoliophyta
Kelas: Magnoliopsida
Order: Cucurbitales
Kulawarga: Cucurbitaceae
Subfamily: Cucurbitoideae
Tribe: Trichosantheae
Subtribe: Hodgsoniinae
C. Jeffrey 1962
Génus: Hodgsonia
Hook.f. & Thomson 1853
Species

Hodgsonia heteroclita
Hodgsonia macrocarpa

Kapayang atawa Hodgsonia mangrupa sabangsaning tuwuhan pineus leutik nu buahan nu kagolongkeun kana kulawarga Cucurbitaceae.

Hodgsonia dijadikeun ngaran ieu tuwuhan pikeun ngahormat Brian Houghton Hodgson dina taun 1853 ku para ahli botani Inggris Joseph Dalton Hooker jeung Thomas Thomson (1817-1878), anu nalungtik ieu tuwuhan ku pangrojong Hodgson di Himalaya.

Klasifikasi[édit | édit sumber]

Ciri fisik[édit | édit sumber]

  • Kembang kapayang mekar ngan pikeun waktu sapeuting, tuluy layu atawa gugur.[1]
H. heteroclita H. macrocarpa
Daun Biasana 5 Biasana 3

Kaguna[édit | édit sumber]

Kadaharan[édit | édit sumber]

Sanajan daging buah kapayang bisa didahar sarta taya hargana, sikina nu beunghar ku minyak mangrupa sumber kadaharan nu penting. Buahna nu biasa didahar atah-atah;[2] rada pait, jigana dilantarankeun ku alkaloid atawa glukosa anu can dipikanyaho, tapi "aman pisan" pikeun didahar.[3] Ilaharna, sikina dibeuleum saméméh didahar; loba urang gunung nu nganggap rasana ngeunah. Suku bangsa Naga di India ngasupkeun siki kapayang kana rupa-rupa sayur kari.[4]

Ubar[édit | édit sumber]

Daun kapayang boga mangpaat pikeun ubar. Di Malaya, maké ieu daun pikeun ngubaran nyeri irung. Daunna digaringkeun jeung dibeuleum, sarta terus diseuseup ku irung, atawa peresan pucuk jeung daunna diperes tuluy caina diulaskeun kana tatu akibat gégélan sarangga. Daunna ogé bisa dikulub supaya ngahasilkeun cacai pikeun ngubaran nyeri irung atawa ngurangan panas tiris.[5] The ashes from burnt léaves of H. macrocarpa are also used to héal wounds.[6]

Di wewengkon bangsa Naga, buah kapayang ditémpélkeun kana inféksi baktéri dina suku.[4] Di Sarawak, minyak kapayang dipaké pikeun malur awak wanoja nu karék ngalahirkeun.[7] Minyak kapayang ieu ogé dipaké bahan dasar dina pangobatan di India bagian wétan.[8]

Sajarah[édit | édit sumber]

Ngaran[édit | édit sumber]

tuwuhan kapayang jalu

Sawatara ngaran ieu boga harti midua (ambigu). "Kapayang" bisa boga harti Pangium edule.

Rujukan[édit | édit sumber]

Hodgsonia heteroclita tangkal kamayang bikang
  1. Loewer p.175
  2. Arora and Hardas p.560
  3. a b c d e f g h i j k l m Hu 1964 p.170
  4. a b c Changkija p.219
  5. Hu 1964 p.167, 171
  6. De Wilde & Duyfjes p.175
  7. Hu 1964 p.171
  8. Agarwal p.273
  9. Hooker p.16
  10. Arora and Hardas p.559
  11. Hu 2005 p.703
  12. Chowdhury p.94
  13. USDA p.2-304

Tumbu ka luar[édit | édit sumber]