Karuk

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Karuk
Piper sarmentosum.jpg
Piper sarmentosum
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Plantae
Divisi:
Angiosperms
Kelas:
Magnoliids
Ordo:
Piperales
Kulawarga:
Piperaceae
Génus:
piper
Spésiés:
Piper sarmentosum
Ngaran binomial
Piper sarmentosum Roxb
Sinonim

Karuk; Piper sarmentosum; Wild pepper; Sirih tanah, nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawarga piperaceae . [1][2] Karuk mibanda ngaran daérah : Kado-kado (Melayu), Sirih Tanah (Melayu), Cabéan (Jawa), Amelun Une (Ambon), Gofu Tofere (Ternaté). [3]

Kandungan kimia sareng éfék farmakologis[édit | édit sumber]

Buah, daun, jeung akar ngandung saponin jeung polifenol. Buah sareng daunna ogé mibanda: flavonoid jeung minyak astiri. Daun mibanda sipat lada sarta bisa dipaké salaku ubar meresihan reuhak. Kitu ogé ku akarna nu lada, bisa dipaké ngubaran hésé kahanpangan. [4]

Cara ngarekahkeun[édit | édit sumber]

Cokot sirung anu geus rada kolot, tuluy potong handap puhu/pangkal ruas buku panjangna 3–4 m. Panjang potongan ieu tiasa janten hiji atanapi dua bagéan buku.[4] Nalika melakeun, ruang dasar buku 3-4 cm handapeun beungeut taneuh. Melak dina polybag atawa langsung di [[taneuh]. [4]

Mangpaat ubar[édit | édit sumber]

Bagian-bagian anu dianggo sareng kagunaanana: Sakabéh bagian tangkal karuk bisa dimangpaatkeun pikeun ubar

  1. Pikeun ubar jero, kulub karuk (tutuwuhan seger atawa simplicia) sarta inum caina.[4]
  2. Pikeun ubar luar, nganggo daun seger pikeun ngolésan atanapi némpél keun. Tutuwuhan ieu ogé ngubaran batuk, asma, malaria, nyeri tulang, nyeri [huntu]] , sareng panu/ versicolor.[4]

Karok di Malaysia dimangpaatekun pikeun ngubaran batuk jeung hésé kahanpangan (deuretik). [5] Khasiat séjén akar piper sarmentosum miboga hasiat pikeun ngubaran batu empedu.[3]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Ling Koh, Tung Kian Chua, Chay Hoon Tan, Hwee (2009). Ling Koh, Tung Kian Chua, Chay Hoon Tan. Indonesia: World Scientific. p. 59. ISBN 9789812837103.  Disungsi 9 Januari 2022
  2. HEYNE, K. (1913). DE NUTTIGE PLANTEN VAN NEDERLANDSCH-INDIË. Linrary New York Botanical Garden: Ruygrok & Co BATVIA. p. 22.  Disungsi26 April 2021
  3. a b Widyaningrum, Herlina (2011). Widyaningrum. Indonesia: Media presindo. p. 552. ISBN 9786025752193.  Disungsi 10 Januari 2022
  4. a b c d e Permadi, Adi (2008). Permadi. Indonesia: Niaga Swadaya. p. 29. ISBN 9789791480123.  Disungsi10 Januari 2022
  5. Bin Zakaria, Muhamad (2010). Bin Zakaria. Indonesia: ITBM. p. 180. ISBN 9789812837103.  Disungsi 9 Januari 2022


Nulis.jpg