Kembang Sapatu

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Kembang sepatu
Hibiskus rosa-sinensis - Kwiat.JPG
Hibiscus rosa-sinensis
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Divisi:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Spésiés:
H. rosa-sinensis
Ngaran binomial
Hibiscus rosa-sinensis

Kembang sepatu (Hibiscus rosa-sinensis L.); Kembang wéra nyaéta pérak Malvaceae suku anu asalna ti Asia Wétan sareng sacara lega ditanam minangka pepelakan hias di daérah tropis sareng subtropis. Kembang gedé, beureum sareng bau. Kembang ti sababaraha kultivar sareng hibrida tiasa aya kembang tunggal (makutha tunggal) atanapi kembang ganda (makuta berlapis) anu bodas konéng, oranyeu ka beureum poék atanapi jambon.[1] Kembang sapatu mangrupakeun salah sahiji kembang anu gampil kapendak di jalan. Tutuwuhan hias ieu ogé sering katénjo di antara jujukutan.

Dina Sumatra sareng Malaysia, kembang kembang disebat bunga raya. Kembang ieu diresmikeun salaku nasional kembang nasional dina 28 Juli 1960. Urang Jawa sebut waé kembang worawari.

Kembang jenis ieu boga 5 daun kelopak anu silih nutupan ku kelopak tambihan nu ngarana epicalyx. Ku ayana eta kelopak, ieu kembang katingalina kawas dua kelopak kembang. Mahkota kembang nu lobana aya dina 5 lambar atawa leuiwih lamun kaasup jenis hibrida. Tangkai putik bentukna silinder panjang dikurilingan ku tangkai sari, nu mana ngandung bubuk serbuk sari. Salian ti nu disebutkeun, kembang oge boga siki mung teu bijil ku sabab ayana di jero buah nu bentukna kapsul bilik lima.

Morpologi kembang sapatu bisa mekar tepi ka jangkungna 2 atawa 5 meter. Tapi anu biasa urang tinggal di kebon nyaétan tutuwuhan nu osok dirapihkeun ngarah katénjona éndah nu matak mekarna teu bisa maksumal, ku kituna ukuran kembang sapatu teu bisa tepi ka luhur pisan. Daun kembang sapatu bentukna ampir nyaruaan buleud endog atawa bentukna opal. Ukuranna teu gedé teuing katambah bagéan ujungna ngaruncing.[2] Kembang sapatu nu bentukna kawas tarompet, bisa dipelak tepi ka anakan ku cara stek, cangkok, atawa ditempel.

Mangpaat[édit | édit sumber]

Kembang sapatu geus dimangpaatkeun jadi rupi-rupi tutuwuhan hias sabab ngabogaan rupa nu alus ti mimiti warna tepi ka bentuk. Kembang ieu dijadikeun paranti semir sapatu oge jadi kembang sesembahan. Di Tiongkok, kembang nu warnana beureum dipaké jang ngawarnaan kadaharan. Ogé di Indonesia daun jeung kembangna dipaké dina rupa-rupa ubar tradisional. Kembang sapatu nu digaringkeun ku cara dipoé, bisa diinum kawas lamun nginum cai entéh.

Di nagara lain, misalna di Jepang, kembang sapatu dimangpaatkeun ngahias pager, nu pungsina ogé jadi tutuwuhan hias di sabudureun imah. Hususna di bagéan selatan Okoniawa, tutuwuhan ieu disebat Gushōnu hana (nyaéta kembang kahirupan saenggeusna maot). Ku kituna, ieu kembang loba dipelak di makam.[3] Mangpaat nu lain, aya dina kembang ieu, kanggé ngurangan panyawat batuk jeung sariawan anu kaasup gangguan kasehatan.

Tumbu luar[édit | édit sumber]

  1. Rigg, Jonathan (1862). Rigg. Universitas Harvard: Lange. p. 120.  Disungsi4 Pébruari 2022
  2. "Bunga Sepatu - Taksonomi, Morfologi, Jenis, Manfaat & Cara Tanam". RimbaKita.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2023-02-05. 
  3. "Bunga Sepatu - Taksonomi, Morfologi, Jenis, Manfaat & Cara Tanam". RimbaKita.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2023-02-05.