Ki sireum

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Ki sireum
Syzygium gardneri (8583551936).jpg
Jambosa acuminatissima
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Plantae
Divisi:
Tracheophyta
Kelas:
Equisetopsida
Ordo:
Myrtales
Kulawarga:
Myrtaceae
Génus:
Jambosa
Spésiés:
Syzygium gardneri
Sinonim

Acmena acuminatissima (Blume) Merr. & Perry

  • Acmena dielsii Merr. & L.M.Perry
  • Acmena laevifolia (Ridl.) Merr. & L.M.Perry
  • Eugenia attenuatifolia Merr.
  • Eugenia cumingiana Vidal
  • Eugenia cumingianum Gibbs
  • Eugenia cuspidato-obovata Hayata
  • Eugenia eucaudata Elmer
  • Eugenia gardneri Fern.-Vill.
  • Eugenia laevifolia Ridl.
  • Eugenia saligna Merr.
  • Eugenia subdecurrens Miq.
  • Jambosa acuminatissima (Blume) Hassk.
  • Myrtus acuminatissima Blume
  • Syzygium altissimum Wall.
  • Syzygium cumingianum (Vidal) Gibbs
  • Syzygium cuspidato-obovatum (Hayata) Mori
  • Syzygium subdecurrens Miq.
  • Xenodendron polyanthum K.Schum. & Lauterb.

Kisireum; Jambosa acuminatissima; Jambu samak (id), loba kapanggih hirup di sisi leuweung, sisi susukan, jeung daérah séjén anu taneuhna rada jemlék. Ieu tangkal teu asup kana tangkal anu dilindungi, sanajan henteu aya anu ngahaja dipelak ieu tutuwuhan masih loba kapanggih hirup liar.[1][2][3]

Ciri mandiri[édit | édit sumber]

Tangkalna bisa jangkung nepika 34 méter, tangkalna semu beureum, coklat, atawa kulawu. Dauna buleud endog aya ogé anu lonyod, bijil dina régang perenahna pasingareup-singareup. Kembangna ngaranggeuy, bijil tina tungtung dahan panjang 3-6 cm. Kelirna bodas semu beureum, buleudanna kurang leuwih 4 mm. Buahna semu beureum nepika wungu, diaméterna kurang leuwih 10 mm, sikina ngan hiji, buleud, ukuranna 1-10 mili méter.[1][4]

Sebaran jeung habitat[édit | édit sumber]

Tutuwuhan ieu pituin ti India, Cina beulah kidul, Indonésia nepika ka Papua nugini. Kiwari ieu tutuwuhan geus sumebar méh ka sakabéh daérah tropis. Tumuwuh di leuweung jeung pigunungan anu palebahan 3.000 tenggoheun cai laut, ngarekahkeun ieu tangkal kujalan dipelak sikina atawa di stek dahanna.[1]


Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b c Putu Dharma, I Dewa (2017). Koleksi Kebun Raya Lombok Tumbuhan Sunda Kecil (PDF). Jakarta, the University of Michigan: LIPI. p. 81. ISBN 9789797999056. Diakses tanggal (disungsi – 11 April 2021). 
  2. Karl Hasskarl, Justus (1845). Aanteekeningen over het nut, door de bewoners van Java aan eenige planten. Jakarta, the University of Michigan: Universitas Oxford. p. 73. Diakses tanggal (disungsi – 11 April 2021). 
  3. https://asianplant.net/Myrtaceae/Syzygium_acuminatissimum.htm. 
  4. https://www.tropicos.org/name/50002153. 
Emoji u1f604.svg