Kucubung

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kucubung
'Fastulosa'
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
(unranked): Angiospermae
(unranked): Eudikotil
(unranked): Asteridae
Order: Solanales
Kulawarga: Solanaceae
Génus: Datura
Spésiés: D. metel
Ngaran binomial
Datura metel

Kucubung nyaéta tutuwuhan kembangan anggota kulawarga Solanaceae, nu miboga watang kai sarta kandel.[1][2] Kucubung mimiti diwanohkeun ku Linnaeus dina taun 1753, tapi sacara botani pedaran jeung gambaran ngeunaan kucubung masih can merenah.[1] Tutuwuhan ieu dipaké minangka ubar kurang leuwih dina abad ka-10.[1] Kucubung aya nu asalna ti Asia Tenggara tapi aya ogé nu asalna ti Benua Amérika.[1] Sanajan kitu wilayah asal ieu tutuwuhan can bisa dipikanyaho kalawan pasti.[3]

Ciri-ciri Kucubung[édit | édit sumber]

Tutuwuhan ieu miboga loba cabang nu mekar ka katuhu jeung ka kénca.[1][2] Jangkung kucubung téh biasana mah kurang ti 2 méter.[1][2] Daun kucubung (Angel's Trumpet) warnana héjo, wangunna buleud siga endog sarta sisina gagarinjelan jeung posisina biasana pahareup-hareup.[1][2] Salian ti éta tungtung daun kucubung biasana seukeut.[1][2]

Kembang kucubung mirip jeung tarompét warna bodas atawa warna layung.[1][2] Tapi kucubung hias mah bisa miboga warna kembang anu rupa-rupa.[1][2] Makuta kembangna biasana warna ungu.[1][2] Panjang kembangna kurang leuwih 12–18 cm.[1][2] Kembang kucubung biasana mimiti mekar ti sore tepi ka peuting.[1][2]

Buah kucubung wangunna buleud, warnana héjo, bagéan luarna sok aya cucukan sedengkeun bagéan jerona mah dieusian ku siki-siki laleutik anu garepéng warnana konéng kacoklat-coklatan.[1][2]

Habitat Kucubung[édit | édit sumber]

Kucubung biasana hirup di daérah dataran rendah nepi ka ketinggian taneuh 800 méter di luhurun permukaan laut.[1][2] Salian tumuwuh liar di leuweung jeung di huma, kucubung ogé mindeng dipelak minangka tutuwuhan hias di buruan imah.[1][2] Cara ngamekarkeun ieu tutuwuhan téh ku cara sték atawa ngaliwatan siki.[1][2]

Mangpaat jeung Racun Kucubung[édit | édit sumber]

Kucubung, utamana jenis Datura metel ngandung sababaraha senyawa kimia di antarana: hiosin, co-oksalat, zat lemak, atropin (hyosiamin) jeung skopolamin.[1][2] Kandungan ieu nyababkeun kucubung bisa digunakeun minangka ubar tradisional pikeun ngubaran asma, reumatik, nyeri cangkéng, cararangkeul, bisul atawa éksim, nyeri huntu, totombé, nepi ka sumilangeun.[1][2] Bagian nu mindeng dipaké pikeun ubar nyaéta daun kucubung.[1][2]

Salian ti dipaké ubar, kucubung ogé ngandung racun mangrupa zat alkaloid nu miboga efek halusinogén utamana dina bagéan sikina.[1][2] Dina sababaraha kasus kapanggih, siki kucubung dipaké maéhan manéh.[2]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u "Kecubung – Ciri-Ciri Tanaman, Serta Khasiat dan Manfaatnya | Situs Tanaman Obat Indonesia". www.tanobat.com (dalam id-ID). Diakses tanggal 2017-11-11. 
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s "Kecubung Punya Khasiat Obat Jadi Racun". Diakses tanggal 11 November 2017. 
  3. Preissel, Ulrike; Hans-Georg Preissel (2002). Brugmansia and Datura: Angel's Trumpets and Thorn Apples. Buffalo, New York: Firefly Books. pp. 120–123. ISBN 1-55209-598-3.