Kukang Sunda

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kukang Sunda
(Sunda slow loris[1]
Nycticebus coucang 004.jpg
Status konservasi
CITES Appendix I (CITES)Citakan:R
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Filum:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Spésiés:
N. coucang
Ngaran binomial
Nycticebus coucang
(Boddaert, 1785)
Sunda Loris area.png
Sunda slow loris range
Sinonim[1][4][5]
  • Bradylemur tardigradus var. B. (Lesson, 1840)
  • Kra Buku (Raffles 1821)
  • Lemur tardigradus Raffles, 1821: (Not Linnaeus, 1758)
  • N. coucang brachycephalus Sody, 1949
  • N. c. buku Robinson, 1917[3]
  • N. c. hilleri Stone and Rehn, 1902
  • N. c. insularis Robinson, 1917
  • N. c. natunae Stone and Rehn, 1902
  • N. Sumatrensis Ludeking, 1867: (nomen nudum)
  • N. tardigradus var malaiana Anderson, 1881
  • N. t. malayanus (Lydekker, 1904)
  • Tardigradus coucang Boddaert, 1785: (no locality)

Kukang Sunda (Nycticebus coucang) nyaéta primata strepsirrhine jeung spésiés kukang pituin Indonésia, Malaysia kulon, Muangthai kidul, jeung Singapura. Panjang awakna 27–38 cm ti hulu ka buntut, beuratna 599-685 g. Kawas kukang lianna, irungna baseuh (rhinarium), huluna buleud, ceulina leutik nyumput dina bulu anu kandel, beungeut rata, panon gedé bolotot, sarta buntut anu sauted.[6]


Kukang Sunda liar peuting (nokturnal) dina tatangkalan (arboréal), hirup di leuweung hujan anu rembet ku tatangkalan. Kecepatan métabolikna laun pisan, dibanding mamalia lian anu ukuranana sapantar. kadaharanana bungbuahan, artropoda, sarta nyeuseup cai tina tutuwuhan jeung sari kembang. Hirupna solitér, jarang pisan ngumpul jeung nu lian. Anakan sakali hiji, keureuneuh salila 192 poé. Anakna mimiti mandiri sanggeus umur 16-27 bulan, nalika geus sawawa sacara séksual.

Ieu spésiés kaasup "Vulnerable" dina IUCN Red List, kaancam lastari alatan loba diala pikeun sato ingon, pangpangna di Indonésia. Kaancamna téh ogé alatan leungitna habitat.

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b Groves 2005, p. 122.
  2. Groves 1971, p. 50.
  3. In 1917, Robinson used the name buku, attributed to Ruffles 1821;Citakan:R however, the name buku as originally applied did not refer to a loris.[2]
  4. "Table 2 b: taxonomic names and synonyms used by several authors: genus, species, subspecies, populations" (PDF). Loris and potto conservation database. loris-conservation.org. 4 February 2003. p. 3. Diakses tanggal 30 April 2013. 
  5. Chasen 1940, pp. 88–89.
  6. Fidyastria S., S. (2014). Mamalia: Lebih Dekat dengan Makhluk Menyusui. Jakarta: Zikrul Hakim Bestari. p. 64. ISBN 9789790639867. Diakses tanggal (disungsi) 10 April 2020. 


Nulis.jpg