Ménopause

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Menopause
Klasifikasi jeung sumber luar
Estrone structure.svg
Éstron éstrogén. Dina awak istri balangantrang, produksi éstron leuwih loba batan éstradiol.
ICD-10 E28.3, N95.1
ICD-9 627
DBPanyakit 8034
eMedicine med/3289 
MeSH D008593

Ménopauseu numutkun basa hartina eureunna fisiologi daur kareseban, tina akar basa Yunani 'meno-' (bulanan) jeung 'pausis' (eureun). Najan kitu, dina kanyataanana mah ménopuseu téh leuwih ti ukur eureunna kareseban, tapi pareumna sakur fungsi baranahan wanoja. Anu jadi sabab lain uterus, tapi nu di 'tonggoheunana': ovarium.

Sacara klinis, ménopause nujul ka titi mangsa anggeusna kareseban anu panungtung. Normalna, ieu téh ninggang dina umur antara 45 jeung 55, lolobana 51. "Ménopauseu ngora" (early menopause) nujul ka pungkasan kareseban dina umur 40-45, sedengkeun mun ninggangna dina umur 55-60 disebutna "ménopauseu telat" (late menopause). Mun kareseban dipungkas saméméh nincak umur 40, disebutna "ménopauseu prématur" sarta dianggap kaayaan anu henteu normal.

Rujukan[édit | édit sumber]

  • Wikipédia édisi basa Inggris. Menopause. Dicutat 18 Séptémber 2007.


Tumbu kaluar[édit | édit sumber]


Nulis.jpg