Macan dahan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Macan dahan [1]
Status konservasi
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Mammalia
Order: Carnivora
Family: Felidae
Subfamily: Pantherinae
Genus: Neofelis
Species: N. nebulosa
Ngaran binomial
Neofelis nebulosa
(Griffith, 1821)
Sebaran macan dahan
Sinonim

Felis macrocelis
Felis marmota

Macan dahan (Neofelis nebulosa) nyaéta hiji spésiés ucing nu hirup di wewengkon suku papasiran Himalaya nepi ka daratan buana di Asia Tenggara jeung Cina. Macan dahan dikelompokkeun salaku spésiés rawan punah dina taun 2008 ku IUCN. Total populasi macan dahan diperkirakeun kirang ti 10.000 ékor macan déwasa, kalawan poténsi jumlah nu bakal ngaleutik jagana. Euweuh populasi tunggal nu leuwih ti 1.000 ékor macan déwasa.[2] Macan dahan dianggep ngawangun hiji tutumbu évolusi antara ucing gedé jeung ucing leutik.[3]

Macan dahan Sunda (Neofelis diardi) nu hirup di Sumatra jeung Kalimantan sacara génetis béda jeung macan dahan. Duanana dibédakeun salaku spésiés nu béda saprak 2006.[4][5] Tapi, kadua spésiés Neofelis ieu minangka spésiés ucing gedé anu pangleutikna, sarta heunteu miboga patali anu deukeut jeung maung tutul.[6]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Citakan:MSW3 Carnivora
  2. a b Sanderson, J., Khan, J.A., Grassman, L., Mallon, D.P. (2008). "Neofelis nebulosa". IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.2. International Union for Conservation of Nature. 
  3. Hemmer, H. (1968). Untersuchungen zur Stammesgeschichte der Pantherkatzen (Pantherinae) II: Studien zur Ethologie des Nebelparders Neofelis nebulosa (Griffith 1821) und des Irbis Uncia uncia (Schreber 1775). [Nalungyik sajarah filogénetik Pantherinae II: Studi étologi macan dahan Neofelis nebulosa jeung maung tutul salju Uncia uncia.] Veröffentlichungen der Zoologischen Staatssammlung München 12:155–247.
  4. Buckley-Beason, V.A., Johnson, W.E., Nash, W.G., Stanyon, R., Menninger, J.C., Driscoll, C.A., Howard, J., Bush, M., Page, J.E., Roelke, M.E., Stone, G., Martelli, P., Wen, C., Ling, L.; Duraisingam, R.K., Lam, V.P., O'Brien, S.J. (2006). "Molecular Evidence for Species-Level Distinctions in Clouded Leopards". Current Biology 16 (23): 2371–2376.
  5. Kitchener, A.C., Beaumont, M.A., Richardson, D. (2006). "Geographical Variation in the Clouded Leopard, Neofelis nebulosa, Reveals Two Species". Current Biology 16 (23): 2377–2383.
  6. "Clouded Leopard." A-Z Animals. http://a-z-animals.com/animals/clouded-leopard/19 Apr. 2013.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca


Wikispecies
Wikispecies mibanda émbaran ngeunaan