Manowa

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
BUAH NONA
Annona reticulata 7.jpg
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Plantae
Divisi:
Tracheobionta
Kelas:
Magnoliopsida
Ordo:
Magnoliales
Kulawarga:
Annonaceae
Génus:
Annona
Spésiés:
Annona reticulata L.
Ngaran binomial
Annona reticulata

Manowa; Nona; Annona reticulata nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawarga Annonaceae mangrupa.[1] tangkal anu gancang tumuwuh, Jangkungna tiasa ngahontal 7 méter kalayan diameter tangkal dugi ka 30 cm.[2] Geus lila dibudidayakeun di Amérika Kidul pikeun diarah buahna, ieu tangkal geus teu bisa kapanggih di tempat liar.[2] Utamana dipelak di kebon di sababaraha daérah tropis pikeun diarah buahna anu tiasa didahar. [1] Dagingna, miboga rasana rada kurang, henteu ngeunah kawas anu séjén tina anggota ieu genus, janten henteu pati populer pisan di pasar lokal.[3]


Habitat jeung sebaran[édit | édit sumber]

Tutuwuhan merlukeun iklim tropis pikeun tumuwuh anu alus, tapi sanajan kitu bisa hirup dina iklim subtropis.[2] Ieu tutuwuhan teu bisa hirup lamun halodo, malahan mikaresep hirup dina taneuh jemlék sarta saeutik kahalimunan.[2] Utamana dina dataran taneuh anu perenahna dina 1.500 méter luhureun beungeut cai laut. [2]

Tangkal ieu bisa ka ala buahna dina 4 - 5 taun, tisaprak dipelak tina sikina.[2] Lamun dipiara kalawan hadé, bisa ngahasilkeun buah 34-45 kg unggal taun. [2]


Mangpaat ubar[édit | édit sumber]

Daunna lamun dituang tiasa ngalawan cacingeun, sareng pamakéan éksternal pikeun ngubaran bisul . [2] Kujalan dibebek heula nepika lembut, tuluy waé ditaplokeun kana mata bisul. [2]

Buah ngaran sareng kulitna mibanda tanin, éta dianggo pikeun ngubaran diaré sareng disentri.[2] Dina kasus parna, daun, jeung buah ngora digodong salila 5 menit dina saliter cai, pikeun nyieun ramuan ubar. [2]

Dicutattina tina[édit | édit sumber]

  1. a b HEYNE, K. (1913). DE NUTTIGE PLANTEN VAN NEDERLANDSCH-INDIË. Linrary New York Botanical Garden: Ruygrok & Co BATVIA. p. 133.  Disungsi14 Januari 2022
  2. a b c d e f g h i j k Fren. "nona url =http://plantamor.com/species/info/annona/reticulata = Plantamor" 
  3. Fren. = Plantamor "Annona reticulata". https://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Annona+reticulata = Plantamor. Diakses pada 2022-01-16 
Nulis.jpg