Michael Doohan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Michael "Mick" Doohan
Mick Doohan 1990 Japanese GP.jpg
Doohan Rothmans Honda NSR500, 1990
Kabangsaan Australia
Lahir 04 Juni 1965 (1965-06-04) (yuswa 52)
Gold Coast, Queensland, Australia
Statistik karier balap motor
Balap motor Grand Prix
Taun Aktip 19891999
Balap mimiti 1989 500 cc Grand Prix Jepang
Balap panungtung 1999 500 cc Grand Prix Jepang
Meunang mimiti 1990 500 cc Grand Prix Hungaria
Meunang panungtung 1998 500 cc Grand Prix Argéntina
Tim Honda
Juara 500cc- 1994, 1995, 1996, 1997, 1998
Starts Wins Podiums Poles F. laps Points
137 54 95 58 46 2283

Michael "Mick" Sydney Doohan, AM[1] (lahir 4 Juni 1965) nyaéta mantan Juara Dunya balap Grand Prix urang Australia, nu meunang lima kali terus-terusan Kajuaraan Dunya 500 cc.[2] Ngan ukur Giacomo Agostini kalayan dalapan kali meunag (tujuh kali noron) sarta Valentino Rossi kalayan tujuh kali (lima kali noron) nu geus meunang gelar kelas Utama.[2] [3]

Biograpi[édit | édit sumber]

Mick Doohan lahir di Brisbane, Australia sarta mimiti numpak motor taun 1974 nyaéta keur umur salapan taun.[4] Kulawarga Doohan pindah ka Gold Coast, 80km kiduleun Brisbane, taun 1981, sarta Michael mimiti balap taun 1984 di Surfers Paradise Raceway, Australia dina umur 19 tahun di Yamaha RZ350.[4] Kameunanganna mimiti nu paling penting nyaéta Kejuaraan Dunia Superbike taun 1988.[4] Manehna meunang di rintakan kedua ti seri Jepang di Sugo, sarta meunang dua rintakan di Australia di Oran Park.[4] Teu héran, di panungtungan taun 1988 Doohan ditawaran ku tim Grand Prix Yamaha, Honda, sarta Suzuki 500cc pikeun Kejuaraan Dunya 1989.[4] Manéhna nyaéta salah sahiji purah balap 500 cc atawa Kajuaraan Dunya MotoGP nu kungsi meunang balap Kajuaraan Dunya Superbike.[5]

Doohan mingpin Kevin Schwantz, Wayne Rainey sarta John Kocinski di Grand Prix Japanese 1991

Doohan ahirna nagabung jeung Rothmans Honda pikeun Kejuaraan Dunya 500cc taun 1989.[4] Babaturan satimna nyaeta juara dunya Wayne Gardner ti Australia jeung Eddie Lawson ti Amérika Sarikat.[4] Tahun 1989 Doohan anggeus balapan di posisi kasalapan di Kajuaraan Dunya 500cc.[4] Hasil nu pangalusna nyaeta posisi katilu di Grand Prix Jérman Barat di Hockenheim.[4] Manéhna teu milu tilu balapan kulantaran tatu ramo leungeunna.[4]

Tahun 1990 Doohan bisa nahan posisina kalayan posisi katilu di tukangeun urang Amérika Wayne Rainey (Tim Marlboro Roberts Yamaha) sarta Kevin Schwantz (Lucky Strike Suzuki).[4]

Taun 1991 Doohan ngaronjatkeun posisina di antara purah balap Kajuaraan Dunia 500cc kalayan posisi kadua di tukangeun Rainey.[4] Dina taun 1991 Doohan ngahontal tilu kameunangan Grand Prix 500cc, di Spanyol, Italia, sarta Austria. Manehna anggeus 14 kali balapan tina 15 balapan taun 1991.[4]

Doohan ngamimitian usum 1992 kalayan hadé, meunang rintakan kahiji kalayan waktu 28,298 detik di Suzuka Jepang dina cuaca baseuh.[4] Manehna oge meunang balapan saterusna di Jepang, Australia, Malaysia, sarta Spanyol.[4] Doohan ngahontal kameunangan kalima taun 1992 di babak katujuh seri Hockenheim di Jerman, sarta harita mingpin Kajuaraan Dunya kalayan peunteun 53.[4] Di babak kualifikasi seri kadalapan, Grand Prix Assen di Walanda, Doohan labuh sarta suku katuhuna potong.[4] Manehna tinggaleun opat kali balapan mangsa nungkulan tatu sukuna, antukna Rainey ngarebut gelar di Afrika Kidul kalayan 140 peunteun sedengkeun Doohan 136 peunteun.[4]

Usum 1993 Doohan eureun di rintakan ka-13 di Laguna Seca Amérika Sarikat, ku sabab potong tulang salangka (tak-tak)  mangsa kacilakaan manehna keur aya dina urutan kaopat sacara Kajuaraan Dunya.[4] Sanggeus Doohan nganggeuskeun komitmenna taun 1993, manéhna ngalakukeun operasi di San Francisco pikeun nambaan sarta ngalempengkeun suku katuhuna. Manehna cicing di Amerika Sarikat salila opat bulan pikeun tatamba.[4]

Doohan nganggeuskeun usum 1994 kalayan salapan kameunangan sarta tilu podium teratas di sak abéh144 rintakan.[4] Manehna nyaeta purah balap mimiti nu ngahontal podium di setiap rintakan kajuaraan saprak Giacomo Agostini Italia taun 1968.[4]

Dina taun 1995 Doohan ngamimitian nahan gelar juara duniana nu hadé kalayan meunangkeun dua rintakan pambukaan di Australia jeung Malaysia, sarta anggeus kedua di Jepang.[4] Doohan kacilakaan di Spanyol jeung Jérman, sarta éléh dina kajuaraan éta ku Daryl Beattie sasama uirang Australia .[4] Doohan hudang deui sarta ngarebut deui kaunggulan kajuaraan di opat balapan nyéta di Italia, Walanda, Perancis, sarta Inggris Raya.[4] Manehna ngahontal gelar juara dunia 1995 (nu kedua noron) kalayan meunang rintakan ka-12 ti seri kasebut nyaéta Grand Prix Argentina di Buenos Aires.[4]  Dina panungtungan kajuaraan 1995, rékor Grand Prix 500cc Doohan nyéta 26 kameunangan sarta 57 podium ti 91 balapan, sarta 30 posisi pole. [4]

Dina taun 1996 Doohan ngahontal gelar 500cc nu katilu kalina noron.[4] Doohan meunang delapan kali tina 15 rintakan, kaasup opat nu noron di Spanyol, Italia, Perancis jeung Walanda, sarta ngahontal 12 podium. Doohan ngahontal kajuaraan kalayan kameunanganna di Grand Prix Eropa di Catalunya.[4] Manehna ngahontal gelar juara kalayan peunteun 309.[4] Sanggeus Doohan ngangeuskeun noron balapan Grand Prix taun 1996, rékorna nyaéta 34 kameunangan ti 106 balapan, 69 podium, sarta 38 posisi pole.[4]

Dina taun 1997 Doohan ngahontal gelar Juara Dunya 500cc nu kaopat kalina noron.[4] Manehna mapakan Agostini sarta Mike Hailwood ti Inggris Raya minangka hiji-hijina purah balap meunang opat kali gelar 500cc noron.[4] Doohan meunang 12 kali balapan Grand Prix meupeuskeun rékor Agostini kalayan 11 kameunangan dina taun 1972. [4]

Dina taun 1998, Doohan ngahontal gelar juara dunya kelima 500cc noron kalayan meunangkeun Grand Prix Australia di Phillip Island, rintakan ka-13 ti seri kasebut.[4] Doohan meunang delapan balapan Grand Prix sapanjang taun, nu ngaronjatkeun karir kameunangan 500cc jadi 54 tina 135 ti saprak taun 1989. [4]

Doohan mimiti kejuaraan dunia 1999 kalayan anggeus kaopat di babak pambukaan di Malaysia, sarta kadua di balapan di Jepang.[4] Doohan ngalaman patong suku katuhuna jeung tak-tak, sarta pigeulang leungeun kénca, nalika kacilakaan 200km / jam di Jerez mangsa kualifikasi rintakan katilu di Jerez Spanyol.[4] Doohan dibawa ka Amérika Sarikat sanggeus kacilakaan pikeun operasi koréktif di San Francisco, kaasup masang dua plat jeung 12 sekrup dina suku katuhuna, sarta plat di leungeun kéncana.[4] Dina panungtungan taun manéhna ngabéwarakeun ngundurkeun diri ku sabab tatu lantaran kacilakaan di Jerez. [4]

Sanggeus pangsiun purah balap, Doohan masih kalibet dina balapan Grand Prix minangka General Manager Racing pikeun Honda Racing Corporation ti tahun 2000 nepi ka ahir taun 2004.[4] Doohan ogé geus ngamekarkeun portofolio bisnis kaasup properti, panerbangan, pahotélan, sarta pausahaan pamasaran nu puseurna di Éropa ngeunaan motorsport. [4]

Formula Hiji[édit | édit sumber]

Sanggeus suksés di Balap motor Grand Prix , manéhna meunang kasempatan pikeun mecak mobil balap Formula Hiji, Williams FW19, di Sirkuit de Catalunya (di Spanyol) bulan April 1998. Doohan ngarasa hésé nyupiran mobil Formula Hiji antukna nabrak pager pangaman.[6]

Motocoaster Doohan[édit | édit sumber]

Doohan ngabantu ngarancang Intamin Motorbike Launch Roller Coaster, nu dingaranan Mick Doohan's Motocoaster.  Tempatna di Dreamworld di Gold Coast, Queensland.[7]

Pangajén[édit | édit sumber]

Doohan jadi anggota Order of Australia taun 1996 sarta narima Australian Sports Medal taun 2000.[1][8] Doohan dilantik minangka Sport Australia Hall of Fame

Satistik karier[édit | édit sumber]

Kajuaraan Dunya Superbike[édit | édit sumber]

Balap kalayan taun[édit | édit sumber]

Taun Motor 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Posisi Peunteun
R1 R2 R1 R2 R1 R2 R1 R2 R1 R2 R1 R2 R1 R2 R1 R2 R1 R2
1988 Yamaha GBR GBR HUN HUN GER GER AUT AUT JPN
31
JPN
1
FRA FRA POR POR AUS
1
AUS
1
NZL NZL ka 12 30

Balap Motor Grand Prix[édit | édit sumber]

Balap kalayan taun[édit | édit sumber]

(katerangan) (Balapan nu kandel nandakeun posisi pole, balapan nu déngdék nandakeun lap panggancangna) [9]

Taun Kelas Motor 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Posisi Peunteun
1989 500cc Honda JPN
Ret
AUS
8
USA
8
SPA
Ret
NAT
Ret
GER
3
AUT
8
YUG
6
NED
9
BEL
8
FRA
8
GBR SWE CZE BRA
4
ka 9 81
1990 500cc Honda JPN
Ret
USA
2
SPA
4
NAT
3
GER
Ret
AUT
3
YUG
4
NED
4
BEL
6
FRA
4
GBR
4
SWE
4
CZE
9
HUN
1
AUS
2
ka 3 179
1991 500cc Honda JPN
2
AUS
2
USA
2
SPA
1
ITA
1
GER
3
AUT
1
EUR
2
NED
Ret
FRA
2
GBR
3
RSM
3
CZE
2
VDM
2
MAL
3
ka 2 224
1992 500cc Honda JPN
1
AUS
1
MAL
1
SPA
1
ITA
2
EUR
2
GER
1
NED
DNS
HUN FRA GBR BRA
12
RSA
6
ka 2 136
1993 500cc Honda AUS
Ret
MAL
4
JPN
7
SPA
4
AUT
2
GER
Ret
NED
2
EUR
2
RSM
1
GBR
Ret
CZE
3
ITA
2
USA
Ret
FIM ka 4 156
1994 500cc Honda AUS
3
MAL
1
JPN
2
SPA
1
AUT
1
GER
1
NED
1
ITA
1
FRA
1
GBR
2
CZE
1
USA
3
ARG
1
EUR
2
ka 1 317
1995 500cc Honda AUS
1
MAL
1
JPN
2
SPA
Ret
GER
Ret
ITA
1
NED
1
FRA
1
GBR
1
CZE
2
BRA
2
ARG
1
EUR
4
ka 1 248
1996 500cc Honda MAL
5
INA
1
JPN
6
SPA
1
ITA
1
FRA
1
NED
1
GER
2
GBR
1
AUT
2
CZE
2
IMO
1
CAT
2
BRA
1
AUS
8
ka 1 309
1997 500cc Honda MAL
1
JPN
1
SPA
2
ITA
1
AUT
1
FRA
1
NED
1
IMO
1
GER
1
BRA
1
GBR
1
CZE
1
CAT
1
INA
2
AUS
Ret
ka 1 340
1998 500cc Honda JPN
Ret
MAL
1
SPA
2
ITA
1
FRA
2
MAD
Ret
NED
1
GBR
2
GER
1
CZE
Ret
IMO
1
CAT
1
AUS
1
ARG
1
ka 1 260
1999 500cc Honda MAL
4
JPN
2
SPA
DNS
FRA ITA CAT NED GBR GER CZE IMO VAL AUS RSA BRA ARG ka 17 33

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b "Doohan, Michael Sydney". It's an Honour. Diakses tanggal 2017-05-28. 
  2. a b "LegendaːMick Doohan Pebalap Dengan 5 Gelar Juara Dunia Beruntun". Juara.Net. 2016-10-13. Diakses tanggal 2017-05-28. 
  3. "Valentino Rossi: Record breaker". Crash.Net. 25 October 2009. Diakses tanggal 2017-05-28. 
  4. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap "Doohan-career-background". doohan.com.au. Diakses tanggal 2017-05-28. 
  5.   . "Michael Doohan career World Superbike statistics at". Worldsbk.com. Diakses tanggal 2017-05-28. 
  6. "Teddy Yip's Feast from the East". FORIX.com. http://www.forix.com/8w/theodore.html. Diakses pada 2017-05-28 
  7. Parkz. "Mick Doohan's Motocoaster (Dreamworld)". Database Entry. Parkz. Diakses tanggal 2017-05-28. 
  8. "Doohan, Michael Sydney: Australian Sports Medal". It's an Honour. Diakses tanggal 2017-05-28. 
  9. "Rider Statistics – Michael Doohan". MotoGP.com. http://www.motogp.com/en/riders/Mick+Doohan. Diakses pada 28 Méi 2017 

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Saméméhna
Kevin Schwantz
500 cc Motorcycle World Champion
1994–1998
Sanggeusna
Àlex Crivillé