Néktar

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Nektar kembang Camelia

Néktar atawa sari kembang Nyaéta cairan anu rasana amis kareueut tina dijero kembang mangsa keur mangkak ligar.[1] Néktar mangrupa bahan pimadueun loba mibanda gula anu dipikaresep pisan ku rupa-rupa gegeremet, ieu néktar dihasilkeun ku kelenjar nektar anu perenahna di dasar mahkota kembang (perianthium). Daék teu daék ieu gegeremet ngarayap ka jero pikeun nyeuseup nektar, dina waktu anu sarua awakna pagiling fisik jeung putik sari (anthera) ogé pistil .[2]

Néktar mangrupa sumber kadaharan pikeun gegeremet jeung manuk, dina tatanén nektar kacida penting tur loba mangpaatna. Lambaran mahkota anu katempo ku panon manusa ngan sakelir, sabenerna lamun di potrét ku film anu sénsitif kana cahaya UV bakal katempo mibanda gurat - gurat anu nuju ka dasar kembang ieu mangrupa cicirén ayana nektar dijero.[2] Ieu jadi pituduh pikeun gegeremet ayana néktar, sababaraha kembang ogé dipikaresep ku lalay jeung manuk. Sabalikna ogé, kembang anu kermangkak ogé butuh bantuan pikeun lumangsungna penyerbukan (polinasi abiotik).[2]

Rupa-rupa néktar[édit | édit sumber]

Néktar aya dua rupa: néktar floral jeung nektar ékstra floral. Néktar floral dihasilkeunana tina kelenjar néktar, sedangkeun néktar ékstra floral dihasilkan tina tutuwuhan salian ti kembang. Néktar ékstra floral dipikaresep ku sireum dina waktu sarua sireum-sireum ieu ogé ngakanan gegeremet anu ngaruksak éta tutuwuhan.[2]

Tutumbu ka luar[édit | édit sumber]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Sayyida, Ayesha Sophie; - (2020). 100 Fakta Unik Tumbuhan. Jakarta: LAKSANA. p. 25. ISBN 9786024076900. 
  2. a b c d Sarwono, B; - (2020). Lebah Madu (ed. Revisi). Jakarta: AgroMedia. p. 63. ISBN 9789793084022. 
Nulis.jpg