Nématologi

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Nématologi mangrupa élmu ngeunaan biologi nematode (cacing bunder). Nématodés mangrupa kelompok invertebrata anu penting kusabab sababaraha anggotana kaasup parasit penting dina widang kaséhatan utamana mangpaat keur ubar jeung tatanén. [1] Ukuran nématoda aya anu 0,1 mm nepi ka 50 cm. Nématode anu ngarusak pepelakan dilaporkeun dina taun 1742, nyaéta panyakit anu nyababkeun pérangna gandum ku panalungtik Anguina Tritici . Nepi ka ayeuna ieu nématoda masih kénéh kaasup parasit penting keur pepelakan gandum di sababaraha nagara. Kira-kira taun 1880 Schacht manggihan nématode anu nyababkeun puru akar nyaéta Heterodera schachtii. Dina taun 1885, Berkely ogé meunangkeun nématoda anu séjén nyaéta Anguillulina marioni anu nyababkeun puru akar atawa katelah Meloidogyne. Sababaraha waktu saacan Perang Dunya I, Vimmerman manggihan Heterodera rostochiensis dina kentang. Dina 1925, kapanggih panyakit spreading decline dina jeruk anu disababkeun ku Rodophalus sinas . Ahirna nématologi (fitonétnatologi) mekar sanggeus taun 1940, kalayan diadegkeunna Himpunan Nematologi di sababraha nagara. [2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Nematology Definition and Examples - Biology Online Dictionary". Biology Articles, Tutorials & Dictionary Online (dalam en-US). Diakses tanggal 2020-11-28. 
  2. Sastrahidayat, Ika Rochdjatun (2011-04-01). Fitopatologi: Ilmu Penyakit Tumbuhan (dalam Indonesian). Malang: Universitas Brawijaya Press. p. 181. ISBN 978-602-8960-55-7.