Jeruk

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Jeruk (Citrus)
Penampang lintang buah berbagai jenis jeruk
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
Divisi: Magnoliophyta
Kelas: Magnoliopsida
Subkelas: Rosidae
Order: Sapindales
Kulawarga: Rutaceae
Subfamily: Aurantioideae
Tribe: Citreae
Génus: Citrus
L.
Spesies dan Hibrida

Spesies budidaya penting:
Citrus aurantifolia – Jeruk nipis
Citrus maxima – Jeruk pomelo
Citrus medica – Jeruk sukade
Citrus reticulataJeruk keprok


Hybrida budidaya penting:
Citrus × aurantiumBitter Orange
Citrus × hystrix – Jeruk purut
Citrus × latifoliaPersian Lime
Citrus × limon – Jeruk sitrun/lemon
Citrus × limonia – Rangpur
Citrus × paradisiGrapefruit
Citrus × sinensis – Jeruk manis

Sinonim

Eremocitrus
Microcitrus

Jeruk nyaéta salah sahiji ngaran bungbuahan anu eusina ngan sababaraha pasi.[1] Jeruk numutkeun sajarahna tumuwuh mimiti di Asia nyaéta Cina dipercaya minangka tempat mimiti jeruk tumuwuh.[2] Saprak ratusan warsih, jeruk geus tumuwuh di Indonésia boh sacara alami boh dibudidayakeun.[2] Pepelakan jeruk anu aya di Indonésia nyaéta titilar urang Walanda anu ngadatangkeun jeruk amis sarta keprok ti Amérika sarta Italia.[2]

Jenis Jeruk[édit | édit sumber]

Mangpaat Jeruk[édit | édit sumber]

Mangpaat pepelakan jeruk minangka kadaharan buah seger atawa kadaharan olahan anu miboga vitamin anu hadé pikeun kasehatan, salah sahijina ngubaran barusuh.[2] Di sawatara nagara geus diproduksi minyak tina kulit sarta siki jeruk, gula tétés, alkohol sarta pektin tina buah jeruk anu di piceun. Minyak kulit jeruk dipaké pikeun nyieun minyak seungit, sabun seungit, inuman sarta pikeun campuran kuéh.[2] Sawatara jenis jeruk kawas Jeruk mipis dimangpaatkeun minangka ubar tradisional nurunkeun panas, sarta ngubaran radang dina mata.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h R.A Darnadibrata, .Kamus Basa Sunda. Kiblat 2006. Bandung.
  2. a b c d e f g (id)tanaman jeruk (diaksés tanggal 29 Oktober 2011)
Nulis.jpg