Saté

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Saté embé jeung saté hayam

Saté nyaéta daging anu dikeureutan sagedé-gedé indung leungeun sarta dicolok ku sujén, diasakanana dibeuleum dina luhureun ruhak.[1] Ilaharna saté maké daging saperti daging embé, kelenci, domba, jeung sapi. [1]

Rupa-Rupa Saté[édit | édit sumber]

  1. Saté hayam nyaéta kadaharan khas Indonésia.[2] Saté hayam dijieun tina daging hayam.[2] Umumna dimasak ku cara dibeuleum ku areng, maké bumbu kacang atawa bumbu kécap.[2]
  2. Saté lilit, nyaéta saté bahan dasarna udang, ieu kadaharan téh khas Bali.[3]
  3. Saté maranggi, nyaéta saté tina daging sapi. [4] Saté maranggi ngandung saeutik kolesterolna. [5]
  4. Saté gembrung atawa saté jeprét, nyaéta saté tina kulit sapi anu dibeulahan tuluy dikulub, sanggeus kitu ditojoskeun kana nyéré.[6] Ieu kadaharan téh khas Ciamis.[6] Ieu saté katelah ku sebutan colok gembrung, disebut kitu sotéh ku lantaran bahan dasarna tina kulit sapi jadi jiga kulit bedug (gembrung) anu dicolokan jiga saté. [6]
  5. Sate torpedo, nyaéta saté anu dijieun tina kanjut embé.[2] Saté ieu dipercaya bisa ningkatkeun séksual lalaki.[2]
  6. Saté penyu, nyaéta saté tina daging penyu.[2] Saté ieu lolobaba di Bali. [2]Saté penyu loba ngandung kolesterol. Ieu kadaharan téh geus rada langka ku sabab sato penyu ayeuna meh punah jadi salah sahiji sato anu dilindungi ku pamaréntah.[2]
  7. Saté laleur, bahasa Madura mah di sebut saté lalér, ieu saté téh lain tina daging laleur tapi tina daging embé atawa hayam anu diteukteukan laleutik saperti laleur. [2] Saté ieu aslna ti Pamekasan Madura. [2] Cara ngabeuleumna teu pati lila saperti saté-saté nu laina, bumbuna sarua ilaharna saté nu lain.[2]
  8. Saté kalong nyaéta kadaharan khas Cirebon. [2]Saté ieu dijieun tina daging munding anu dilemeskeun ku cara di tutu. Rasana amis, hampir sarua jeung dendeng.[2] Disebut Saté Kalong ku lantaran nu dagangna nalika soré nepi ka subuh. [2]
  9. Saté kerang nyaéta kadaharan khas Surabaya.[2] Saté kerang dijieuna tina daging kerang. [2] Saté ieu béde jeung saté nu umumna di beuleum ieu saté kerang mah di kulub.[2]
  10. Saté buntel, nyaéta sajenis saté anu dijieuna tina daging embé anu dicincang anu dibungkus ku lemak embé tuluy dibeuleum.[2] Bumbuna nyaéta pedes jeung kécap amis.[2] Ieu kadaharan téh khas Surakarta.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b Danadibrata,R.A.(2006).Kamus Basa Sunda.Bandung: Kiblat Buku Utama.
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t Asal muasal Sate (Dicutat tanggal 21 Oktober 2011)
  3. Sate Lilit Bali (Dicutat tanggal 21 Oktober 2011)
  4. Sate Maranggi (Dicutat tanggal 21 Oktober 2011)
  5. Sate Maranggi Sambal Oncom (Dicutat tanggal 21 Oktober 2011)
  6. a b c Gebrung (Dicutat tanggal 21 Oktober 2011)