Nairi

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pikeun kagunaan séjén tina Nairi, tempo Nairi (disambiguasi).
Sajarah Arménia
Lambang Arménia
Artikel ieu mangrupa bagian ti séri Sajarah Arménia
Prasajarah
2400 SM - 590 SM
Arménia
Hayk
Hayasa-Azzi
Nairi  · Urartu
Kuna
591 SM - 428 M
Arménia Orontid
Karajaan Arménia
Karajaan Sophene
Karajaan Commagene
Arménia Leutik
Arménia Romawi
Dinasti:
Orontid · Artaxiad · Arsacid
Abada Patengahan
429 - 1375
Jaman Marzpanate
Arménia Bizantium
Arménia Sassanid
Panalukkan Arab kana Arménia
Emirat Arménia
Arménia Bagratid
Karajaan Vaspurakan
Karajan Arménia Cilicia
Arménia Zakarid
Dinasti:
Bagratid  · Rubenid  · Artsruni
Kakawasaan Asing
1376 - 1918
Pérsia · Usmaniyah · Rusia
Kapangéranan Khachen
Oblast Arménia
Pagerakan nasional Arménia
Pambantéyan Hamidi
Génosida Arménia
Kontémporér
1918 - ayeuna
Républik Démokratik Arménia
Républik Sosialis Soviét Arménia
Perang Nagorno-Karabakh
Républik Arménia

Portal Arménia
Kotak ieu: temposawalaédit


Nairi nyaéta ngaran basa Akkadia (KUR.KUR Na-i-ri, ogé Na-'i-ru) pikeun hiji séké Arménia di Daratan Luhur Arménia[1], sacara kasar ngarah ka Van jeung Hakkâri di Turki modérn. Nairi méh bisa disaruakeun jeung Nihriya, nu kawanoh ti sumber-sumber Mésopotamia, Hittite, jeung Urartéa.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. The Armenians — Kaca 27 ku Elizabeth Redgate, A. E. (Anne Elizabeth) Redgate Grayson, IL, 1976 (pp. 12-13)
  2. Trevor Bryce, The Kingdom of the Hittites 2005:316; Bryce nyebatkeun Nairi aya di kaléreun atanapi kalér-wétaneun Diyarbakir modérn.

Bacaan salajengna[édit | édit sumber]

  • Warren C. Benedict, Urartians and Hurrians. Journal of the American Oriental Society 80/2, 1960, 100-104.
  • Ralf-Bernhard Wartke, Urartu Das Reich am Ararat, Verlag Philipp von Zabern, Mainz/Rhein 1993
  • A. G. Sagona, Matasha McConchie, Liza Hopkins (2004) "Archaeology at the North-east Anatolian Frontier", ISBN 90-429-1390-8

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Citakan:History of Anatolia


Hourglass drawing.svg