Organél

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Skéma sél sato, nunjukkeun kandungan subsélulér. Organél: (1) nukléolus (2) nukleus (3) ribosom (4) vésikel (5) rétikulum éndoplasma (ER) kasar (6) awak Golgi (7) Sitoskeleton (8) ER lemes (9) mitokondria (10) vakuola (11) sitoplasma (12) lisosom (13) séntriol

Dina biologi sél, organél téh salah sahiji struktur nu boga pancén husus sarta dibungkus ku mémbran, aya dina sitosol sél eukariot. Organél bisa ditalungtik migunakeun mikroskopi atawa fraksinasi sél.

Sababaraha organél nu kamungkinan asalna ti baktéri éndosimbion:

Organél nu lianna:

Struktur lianna nu patali:

Organél eukariot[édit | sunting sumber]

Eukariot ngarupakeun tipeu sél anu wangunanana paling pajeulit nu ditata dina rohangan-rohangan jeroan anu leuwih leutik nu dibungkus ku mémbran lipid. Organél-organél nu leuwih badag kayaning inti sél jeung vakuola bisa katempo ku mikroskop biasa (najan kadang perlu dibantu ku pewarna).

Henteu sakabéh sél eukariot miboga organél-organél nu kasebut di handap.

Organél utama eukariot
Organél Fungsi utama Struktur Organismeu Catetan
kloroplas (plastid) fotosintésis, nyerep énérgi cahya panonpoé kompartemén mémbran-ganda tutuwuhan, protista (jarang organismeu kléptoplastik) mibanda sababaraha gén; ditéorikeun tina hasil 'neureuy' sél eukariot karuhun (éndosimbiosis)
rétikulum éndoplasma translasi jeung nilep protéin anyar (rétikulum éndoplasma kasar), éxprési lipid (rétikulum éndoplasma lemes) kompartemén mémbran-tunggal sakabéh eukariot rétikulum éndoplasma kasar pinuh ku ribosom, nilepna lalambaran; rétikulum éndoplasma lemes nilepna tubular
aparatus Golgi milah, mungkus, ngolah, jeung ngarobah protéin kompartemén mémbran-tunggal sakabéh eukariota beungeut-cis (konvéx) nyanghareup ka rétikulum éndoplasma kasar; beungeut-trans (konkaf) sabalikna
mitokondria ngahasilkeun énérgi tina oksidasi glukosa & leupasna adénosin trifosfat kompartemén mémbran-ganda lolobana eukariota ngandung DNA; ditéorikeun hasil éndosimbiosis
vakuola gudang, angkutan, mantuan ngajaga homéostasis kompartemén mémbran-tunggal eukariota
inti ngokolakeun DNA, ngatur sagala kagiatan sél, transkripsi RNA kompartemén mémbran-ganda lolobana eukariota ngandung kumpulan génom

Baca ogé[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan

Sumber rujukan[édit | sunting sumber]

  • Organelle, Wikipédia édisi basa Inggris (7 Juni 2006)
  • Alberts, Bruce et al. (2002). The Molecular Biology of the Cell. Éd. ka-4. Garland Science. ISBN 0-8153-3218-1.
  • Kerfeld, Cheryl A et al. Protein Structures Forming the Shell of Primitive Bacterial Organelles. Science 309: 936-938 (5 Agustus 2005) Pubmed.
Organél sél
Awak Golgi | Kloroplas | Lisosom | Miofibril | Mitokondria | Nukleus | Peroksisom | Rétikulum éndoplasma | Ribosom | Séntriol | Vakuol | Vésikel