Pédagogi

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Guru leur ngamotivasi muridna sangkan aktif diajar.

Pédagogi nyaéta élmu atawa seni keur jadi guru. Ieu istilah tujul kana neuleuman strategi atawa gaya dina ngajar jeung diajar. [1]Leuwih basajanna nyaéta élmu ngeunaan atikan jeung pangajaranana.[2] Pédagogi ogé kadang tujul kana digunakeunna stratégi pangajaran anu mernah. Patali jeung stratégi pangajaran, falsafah pangajaran dilarapkeun jeung dipangaruhan ku kasang tukang pangaweruh atawa pangalaman, situasi pribadi, lingkungan, jeung tujuan pangajaran anu dirumuskeun ku siswa jeung guru. Salah sahiji contonya nyaéta sakola anu husus ngalatih daya pikir gaya Sokrates. [3]

Étimologi[édit | édit sumber]

Kecap "pedagogi" asalna tina basa Yunani kuna παιδαγωγέω (paidagōgeō; tina παίς país: anak jeung άγω AGI: kalungguhan; sacara harfiah hartina "nuyun atawa silih asuh"). Di Yunani kuno, ceuk παιδαγωγός biasana dilarapkeun ka budak beulian anu niténan atikan budak dununganana, di antarana ngarojong anjeunna ka sakola διδασκαλείον atawa tempat latihan γυμνάσιον, jeung nyadiakeun alat musikna (sapertos alat musik). [4] Kecap nu patali jeung pédagogi, nyaéta atikan, kiwari dipaké pikeun nuduhkeun sakabéh kontéks diajar, ngajar jeung rupa-rupa kagiatan nu patali jeung éta. Malcolm Knowles ngungkabkeun istilah séjén anu sarua jeung pédagogi, nyaéta andragogi, anu nuduhkeun élmu jeung seni ngadidik jalma anu leuwih sawawa.[5]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Pedagogy Study from NSF". Diarsipkan dari versi asli tanggal 2008-10-11. Diakses tanggal 2008-06-03. 
  2. "Arti kata pedagogi - Kamus Besar Bahasa Indonesia (KBBI) Online". kbbi.web.id. Diakses tanggal 2021-10-27. 
  3. "Analysis of Pedagogy". Diarsipkan dari versi asli tanggal 2009-12-12. Diakses tanggal 2008-06-03. 
  4. Etymology Site on-line (pedagogue)
  5. Definisi Webster tentang education