Pandémi koronavirus 2019 di Malaysia

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pandémi koronavirus 2019 di Malaysia
COVID-19 Outbreak Cases in Malaysia.svg
Peta nagara-nagara bagian kalawan kasus koronavirus kakonfirmasi (beureum) atawa diduga aya (biru) (di tanggal 16 Maret)
PanyakitCOVID-19
Galur VirusSARS-CoV-2
LokasiFéderasi Malaysia
Kasus munggaranSungai Buloh, Selangor
Tanggal mimiti aya25 Januari 2020
AsalWuhan, Hubei, Tiongkok
Kasus kakonfirmasi61,861[1]
Kasus pulih50,204[1]
Tilar dunya
350[1]
Situs web resmi
kpkesihatan.com

Pandémi koronavirus 2019 di Malaysiamimiti kapanggih di tanggal 25 Januari 2020, anu ngajadikeun Malaysia jadi nagara munggaran anu ngonfirmasi ayana virus korona di Asia Tenggara.[2][3][4]

Per tanggal 27 Nopémber 2020, kacatet geus aya 61.861 kasus positip, 350[5] urang anu tilay dunya, sarta 50.204 urang anu geus cageur.[6]

Mimiti[édit | édit sumber]

Mimitina, di tanggal 25 Januari 2020, Mentri Kaséhatan Malaysia ngumumkeun yén tilu orang dinyatakeun positip beunang virus korona, di antarana aya wanoja 65 taun, sarta incuna anu yuswa séwang-séwangna 11 jeung 2 taun. Tiluanana mangrupa warga nagara Tiongkok sarta patali jeung kasus virus korona di Singapura, anu mana si wanoja éta nyaéta pamajikanana. Tiluanana langsung dirawat sacara inténsif di rumah sakit Sungai Buloh, Kuala Lumpur.[7][8][9][10][11][12]

Sumebarna virus[édit | édit sumber]

Per tanggal 28 Meí 2020, jumlah kasus anu positip virus korona di Malaysia geus nepi ka 7.629 kasus,[13] kasus anu tiwas 115 urang, sarta jelema anu geus cageus 6.169 urang.[14] Ieu virus geus aya di sakabéh nagara bagian, kalawan anu panglobana aya di Kuala Lumpur.[15]

Data jumlah kasus virus korona dumasar nagara bagian per tanggal 28 Méi 2020[15]
Nagara bagian Jumlah kasus Nagara bagian Jumlah kasus
Kuala Lumpur 1.997 Malaka 216
Selangor 1.845 Kelantan 156
Negeri Sembilan 793 Pénang 121
Johor 671 Trengganu 111
Sarawak 552 Kedah 96
Pahang 345 Putrajaya 93
Sabah 344 Perlis 18
Pérak 255 Labuan 16

Dampak[édit | édit sumber]

Kawijakan pamaréntah[édit | édit sumber]

Pamaréntah Malaysia ti mimiti tanggal 18 Maret 2020 ngalumakukeun kawijakan karantina wilayah atawa movement control order (MCO) salila dua minggu. Ieu kawijakan téh nyababkeun dilarangna panglawungan, kaasup pikeun kapereluan ibadah, olahraga, sosial, jeung kabudayaan.[16] Bisnis-bisnis ditarutup kajaba ti toko anu ngajual kabutuhan poko. Salian ti éta, sakabéh urang Malaysia anu krék ti luar nagri wajib dipariksa kaséhatanna sarta karantina mandiri salila 14 poé.[17][18][19][20] Ieu kawijakan téh tuluy baé diperpanjang ku lantaran kasus virus korona anu beuki ngalobaan.[21][22][23][24] Tungtungna di tanggal 10 Méi, ieu kawijakan diperpanjang sabulan nepi ka 9 Juni.[25][26][27] Sanajan kitu, ku sabab geus loba anu carageur, aturan ieu geus dilogoran di tanggal 4 Méi, anu mana sabagian bisnis dibuka deui sarta jalma-jalma geus bisa digarawé deui. tapi, sakola angger ditutup sarta pangalwungan gedé dilarang.[28] Pamaréntah ogé ngalarang wargana pikeun mudik.[25][29]

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c "Situasi Semasa Pandemik COVID-19 Di Malaysia". Ministry of Health (Malaysia). 
  2. Sipalan, Joseph; Holmes, Sam (25 January 2020). "Malaysia confirms first cases of coronavirus infection". Reuters. Diarsipkan dari versi asli tanggal 18 February 2020. Diakses tanggal 2020-06-02. 
  3. "Malaysia: First cases of 2019-nCoV confirmed January 25". GardaWorld. 25 January 2020. Diarsipkan dari versi asli tanggal 2020-06-02. Diakses tanggal 2020-06-02. 
  4. Arbar, Thea Fathanah. "Aduh! Virus Corona Sudah Sampai Malaysia". news (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-06-03. 
  5. "Update Covid-19 Global 3 Juni: Pasien Sembuh di Malaysia 82 Persen". suara.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-06-03. 
  6. "Malaysia Coronavirus: 7,970 Cases and 115 Deaths - Worldometer". www.worldometers.info. Diakses tanggal 2020-06-03. 
  7. Arbar, Thea Fathanah. "Aduh! Virus Corona Sudah Sampai Malaysia". news (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-06-03. 
  8. "Pertama di Asia Tenggara, 3 Orang di Malaysia Positif Virus Corona Wuhan". suara.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-06-03. 
  9. Christiastuti, Novi. "Malaysia Konfirmasi 3 WN China di Wilayahnya Positif Terinfeksi Virus Corona". detiknews (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-06-03. 
  10. "Virus Corona Masuk Malaysia, 3 Orang Terjangkit". kumparan (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-06-03. 
  11. Network, Ayo Media. "3 Orang di Malaysia Positif Terkena Virus Corona". AyoBandung.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-06-03. 
  12. "Virus Corona Merambah Malaysia | Kabar24". Bisnis.com. Diakses tanggal 2020-06-03. 
  13. "Covid-19: 10 new cases, lowest since March 12". Malaysiakini. Diakses tanggal 2020-06-03. 
  14. "Malaysia: COVID-19 cases by state of health 2020". Statista. Diakses tanggal 2020-06-03. 
  15. a b "Malaysia: COVID-19 cases by state 2020". Statista. Diakses tanggal 2020-06-03. 
  16. Indonesia, Redaksi CNBC. "Breaking: Malaysia Nyatakan Lockdown Mulai 18 Maret!". news (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-06-03. 
  17. Mediatama, Grahanusa. "Malaysia lockdown total seluruh negara selama dua minggu mulai 18 Maret". kontan.co.id (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-06-03. 
  18. "Cekal Corona, PM Malaysia Tetapkan Lockdown 18-31 Maret 2020". internasional (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-06-03. 
  19. antaranews.com. "Malaysia terapkan "lockdown" 18-31 Maret 2020". Antara News. Diakses tanggal 2020-06-03. 
  20. "RESMI, Malaysia Tetapkan Status 'Lockdown' Mulai Rabu 18 Maret 2020 Terkait Virus Corona Covid-19". Tribun Jogja (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-06-03. 
  21. Bonasir, Rohmatin (2020-03-28). "Malaysia perpanjang 'lockdown', TKI: 'Makan dikurangi, hanya mi dan nasi'" (dalam bahasa id). BBC News Indonesia. https://www.bbc.com/indonesia/dunia-52069394. Diakses pada 2020-06-03 
  22. Media, Kompas Cyber. "Malaysia Perpanjang Lockdown hingga 14 April, Pemerintah Imbau Tidak Panic Buying". KOMPAS.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-06-03. 
  23. Network, Ayo Media. "Malaysia Perpanjang Lockdown untuk Ketiga Kalinya". AyoBandung.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-06-03. 
  24. Christiastuti, Novi. "Catat 5.603 Kasus Corona, Malaysia Perpanjang Lockdown Hingga 12 Mei". detiknews (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-06-03. 
  25. a b Sebayang, Rehia. "Perpanjang Lagi 1 Bulan, Malaysia Lockdown hingga 9 Juni". news (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-06-03. 
  26. Erwanti, Marlinda Oktavia. "Malaysia Perpanjang Masa Lockdown Hingga 9 Juni". detiknews (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-06-03. 
  27. "Malaysia Perpanjang Status Lockdown sampai 9 Juni 2020". KOMPAS.tv (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-06-03. 
  28. detikcom, Tim. "Tinggi Angka Kesembuhan, Lockdown Malaysia Dilonggarkan". detiknews (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-06-03. 
  29. "Harusnya Berakhir 12 Mei, Lockdown Malaysia Diperpanjang sampai Juni dengan Catatan Baru & Kewajiban". Tribunnews.com (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-06-03.