Lompat ke isi

Pilatés

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Latihan Pilatés di Tempat Fitnes.

Pilatés mangrupa metode olahraga pikeun latihan fisik anu museurkeun kana rehabilitasi sareng nguatkeun awak. Prinsip Pilates nyaéta ngahijikeun pamahaman antara raga sareng jiwa sangkan aranjeunna digawé babarengan pikeun ngabantosan nyegerkeun awak dina ngalaksanakeun kahirupan sapopoé. Pikeun ngalatih harmoni awak sareng pikiran, pilates ngalibatkeun téknik pernapasan teratur, latihan kasaimbangan, latihan pikeun ngontrol gerakan, kakuatan otot, ngabentuk postur jeung ngalatih konséntrasi.[1] Pilates teu kaasup runtuyan latihan cardio . Inténsitas gerakan miboga laju anu sedeng tanpa butuh kagiatan anu mindeng jeung beurat pikeun ngahontal hasil anu idéal tina kagiatan ieu pilates. Latihan Pilates henteu disarankeun pikeun jalma anu tekenan darah teu stabil, sabab miboga résiko gumpalan getih, miboga osteoporosis parah, jeung miboga indikasi cakram herniated atawa gangguan saraf kajepit.[2]

Pikeun meunangkeun hasil anu maksimal, pilates kudu dilakukeun sahenteuna tilu kali saminggu kalayan durasi maksimal sajam unggal latihanana. Gerakan Pilates henteu béda teuing jeung gerakan yoga . Bédana antara yoga aya dina téknik napasna. Engapan dina yoga ngagunakeun engapan beuteung jeung dada wungkul. Ari pilates masih ngagunakeun diafragma, kalawan métode nyokot napas tina irung jeung dipiceun ngaliwatan baham. Ieu metode pohara efektif dina nulungan prosés oksigénasi dina getih nu engkéna mantuan ngurangan tegangan dina otot.[3]

Sajarah[édit | édit sumber]

Téhnik pilates geus aya kira-kira 90 taunan. Joseph Pilates nyiptakeun ieu sistem latihan di Jerman dina awal 1900-an. Nalika awakna lemah ku panyakit kritis, anjeunna mekarkeun latihan keur nambahan kakuatan anu leuwih gedé jeung nahan sagala rupa panyakit anu séjénna. Pilates mimiti ngembangkeun gerakan tarik ulur pikeun ngawangun daya tahan, kakuatan, jeung kalenturan. Pilates ngakuan sambungan antara pikiran jeung awak lila saméméh nanaon sejenna. Pikiran ngatur awak sareng sadaya anu aya di jerona. Pilates mawa filsafat jeung métode na ka Amérika dina taun 1926 ku cara muka puseur prakték di New York . Penari ballet langsung nurut kana ieu sistem. George Balanchine jadi salah sahiji pengikutna sarta ditugaskeun pilates pikeun mantuan penari ballet kalawan nyageurkeun tatu otot pikeun meunangkeun deui stamina leungit.[4]

Mangpaat[édit | édit sumber]

  • Pilatés bisa ngalenturkeun awak.
    Nguatkeun otot inti.
  • Awakna beuki leuleus.
  • Ngaronjatkeun sikep.
  • Ngaleungitkeun nyeri.
  • Leungit beurat.
  • Ngasah fokus.[5]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Maharani, Brigitta. "Pilates Adalah Senam yang Mirip Yoga, Tapi Beda Manfaatnya". Hello Sehat (dalam id-ID). Diakses tanggal 2022-02-09. 
  2. Rachman, Aby. "Pilates 101: Latihan, Manfaat, Risiko". SehatQ (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2022-02-09.  Archived 2023-03-23 di Wayback Machine
  3. Garwati, Ane; Wijaya, Ika (2010). Goodbye Lemak (dalam Indonesian). Yogyakarta: Great! Publisher. p. 76. ISBN 978-602-8696-03-6. 
  4. Losyc, Bob (2007). Kendalikan Stres Anda (dalam Indonesian). Jakarta: Gramedia Pustaka Utama. p. 96. ISBN 978-979-22-2569-3. 
  5. Sari, Nisa Mutia. "7 Manfaat Senam Pilates, Bantu Perbaiki Postur Tubuh". liputan6.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2022-02-10.