Planétisimal

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Téori Planétisimal nyaéta salah sahiji téori anu ngadadarkeun ngeunaan prosés jijieunan Tata Surya. Ieu téori dikedalkeun ku saurang astronom nu ngaranna Forest Ray Moulton jeung saurang géolog nu ngaranna Thomas C. Chamberlin ti Universitas Chicago, anu satuluyna méré ngaran ka ieu téori kalawan ngaran Téori Planétisimal.

Ieu téori ngébréhkeun yén hiji mangsa aya béntang ngaliwatan rohang angkasa kalayan gancang sarta deukeut pisan ka panonpoé. Daya tarik ieu béntang pohara badagna sahingga nyababkeun daya pasang di bagian gas panonpoé. Akibatna, massa gas kaalungkeun ti panonpoé sarta mimiti ngorbit. Lantaran daya tarik panonpoé, éta massa gas téh katahan jeung gerak ngurilingan panonpoé. Nalika massa gas jadi tiis, bentukna tuluy robah jadi cairan tuluy madetan. Akhirna, éta massa gas jadi planét nu aya kiwari, kaasup Marcapada.

Baca ogé[édit | édit sumber]

Crab Nebula.jpg