Podocarpaceae

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Podocarpaceae
Daun jeung runjung siki kolot Podocarpus macrophyllus
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
Divisi: Pinophyta
Kelas: Pinopsida
Order: Pinales
Kulawarga: Podocarpaceae
Endl.
Genera

Acmopyle
Afrocarpus
Dacrycarpus
Dacrydium - cin atau sempilor
Falcatifolium
Halocarpus
Lagarostrobos
Lepidothamnus
Manoao
Microcachrys
Microstrobos
Nageia
Parasitaxus
Phyllocladus
Podocarpus
Prumnopitys
Retrophyllum
Saxegothaea
Sundacarpus

Podocarpacéae nyaéta hiji kulawarga badag ti koniper anu hirup di beulahan Bumi kidul, anu ngawengku 18-19 génus ogé antara 170 nepi ka 200 spésiés tangkal ogé rungkun anu teu weléh daunnan sapaparat taun.[rujukan?] Ieu kulawarga nyaéta anggota klasik ti plora Antartika, anu puseur kaanekaragamanana aya di wewengkon Australasia, utamana Kalédonia Ngora, Tasmania, Selandia Anyar, jeung rada sumebar saeutik ka Malesia ogé Amerika Kidul (utamana di pagunungan Andés).[rujukan?] Sawatara génus saberana sumebar ka kalér khatulistiwa ka Indocina ogé Filipina.[rujukan?] Génus Podocarpus sumebar di kalér anu ambahanana nepi ka kidul Jepang jeung kidul Cina di Asia sarta Méksiko di Amérika, ogé génus Nageia nepi ka kidul Cina jeung kidul India.[rujukan?] Dua génus séjénna sumebar di Afrika sub-Sahara, nyaéta Podocarpus anu sumebarna ngahontal wilayah anu lega ogé Afrocarpus anu éndemik.[rujukan?]

Parasitaxus usta mangrupa konipér unik alatan inyana mangrupa hiji-hijina konipér parasit.[rujukan?] Inyana aya di Kalédonia Ngora, di éta wewengkon inyana mangrupa parasit anggota Podocarpacéae séjén, Falcatifolium taxoides.[rujukan?]

Génus Phyllocladus, anu dimaksud di dieu digolongkeun minangka Podocarpacéae dumasar kana bukti génétis, ku sawatara urang botanis ditempatkeun kana kulawarga anu misah sorangan Phyllocladaceae.[rujukan?]

Taksonomi[édit | édit sumber]

Kulawarga Podocarpacéae kacida loba ragamna, boh tina jihat morpologi pon kitu deui ékologi.[rujukan?] Anggotana utamana aya di beulahan Bumi kidul, kalawan ragam jinis anu umum aya di Kalédonia Ngora, Selandia Ngora ogé Tasmania.[rujukan?] Lobana ragam spésies Podocarpus utamana aya di Amérika Kidul jeung pulo-pulo di Indonésia, Indonésia ogé beunghar ku spésiés Dacrydium jeung Dacrycarpus.[rujukan?]

Podocarpus L’Hér. ex Pers. (ngawengku 107 spésiés) jeung Dacrydium Sol. ex Forst mangrupa génus pangbadagna.[rujukan?] Sababaraha génus ilahar aya di di Selandia Ngora jeung Amérika Kidul, anu ngarojong kamandang yén Podocarpacéae sumebar ngahontal wilayah anu lega dina kidul Gondwana.[rujukan?] Misahna Gondwana ngabalukarkeun spésiasi rongkah kulawarga Podocarpacéae.[rujukan?]

Tug nepi ka taun 1970 ngan ukur tujuh génus Podocarpacéae anu dipikawanoh - Podocarpus, Dacrydium, Phyllocladus, Acmopyle, Microcachrys, Saxegothaea jeung Pherosphaera.[rujukan?] Kabéh takson ti Aprika aya dina Podocarpus - P. falcatus, P. elongatus, P. henkelii dan P. latifolius.[rujukan?]

Taksonom ngabagi spésiés ti Podocarpus jadi dalapan kategori dumasar anatomi daun (Afrocarpus J. Buchholz & N. E. Gray, Dacrycarpus Endl., Eupodocarpus Endl., Microcarpus Pilg., Nageia (Gaertn.) Endl., Polypodiopsis C.E. Bertrand (non Polypodiopsis Carriére nom. rej. prop.6), Stachycarpus Endl. and Sundacarpus J. Buchholz & N.E. Gray).[rujukan?] Studi embriologi, jeung kamekaran gametopit, struktur runjung bikang jeung sitologi, mawa rasa percaya yén kadalapan éta kategori téh mungkin waé pantes aya dina hiji génus nu sarua.[rujukan?] Anu naralungtik panuju kana kabutuhan pikeun mikawanoh ‘pengelompokan anu cukup alami ngabuktikeun membuktikan mibanda kohési anu hadé jeung mungkin kohési evolusioner’ ogé nyokot tindakan anu perelu pikeun ngangkat tiap seksi kana status genus.[1]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. Barker, N.P., Muller, E.M., and Mill, R.R. (2004). A yellowwood by any other name: molecular systematics and the taxonomy of Podocarpus and the Podocarpaceae in southern Africa. South African Journal of Science, 100: 629-632.
  • Quinn, C. J. & Price, R. A. Phylogeny of the Southern Hemisphere Conifers. Proc. Fourth International Conifer Conference 129-136 (2003).

Pranala luar[édit | édit sumber]