Rosihan Anwar

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search


Rosihan Anwar

Rosihan Anwar nyaéta salah sahiji inohong pers Indonesia (gumelar di Kubang Nan Dua, Sumatera Barat, 10 Méi 1922 – tilar dunya di Jakarta, 14 April 2011 dina umur 88 taun) .[1] Kasohor ogé minangka sastrawan jeung budayawan.[1] Anak kaopat ti opat sapuluh sadudulur putra Anwar Maharaja Sutan.[2] Nganggeuskeun sakola rayat (HIS) jeung SMP (MULO) di Padang.[2] Nuluykeun atikanana ka Yogyakarta.[2] ti dinya mindeng miluan sawatara workshop di jero jeung di luar negri kaasup di Yale University jeung School of Journalism di Columbia University, New York, Amerika Serikat.[2]
Kairut kana dunya jurnalistik ti jaman perjuangan kénéh.[1] Ngamimitian karirna dina widang jurnalistik minangka réporter Asia Raya nalika jaman pamaréntahan Jepang taun 1943 nepi ka jadi pingpinan redaksi Siasat (1947-1957) jeung Pedoman (1948-1961).[2] Salila genep taun ngajabat jadi Ketua Umum Persatuan Wartawan Indonesia (PWI).[2]
Bareng jeung Usmar Ismail, Rosihan Anwar ogé jadi salah sahiji inohong nu boga peran dina ngadegna Perusahaan Film Nasional(Perfini) taun 1950.[1] Salian ti éta, Rosihan ogé ilubiung dina pilem nasional Tjut Nyak Dien taun 1988.[1]
Nalika jaman bajoang kénéh, Rosihan kungsi diculik ku pihak Walanda ka Bukitduri, Jakarta Selatan.[1] Tuluy di jaman pamaréntahan présidén Soekarno, koran milikna, Pedoman dina taun 1961 ditutup ku rézim pamaréntahan mangsa harita.[1] Tapi dina jaman pamaréntaha Orde Baru, Rosihan meunangkeun panglélér minangka wartawan ti saméméh Revolusi Indonésia kalawan anugrah Bintang Mahaputra III bareng jeung tokoh pers Jakob Oetama.[1]
Taun 2007 Rosihan Anwar jeung Herawati Diah nu nyieun Persatuan Wartawan Indonésia (PWI) di Surakarta taun 1946 dilélér Life Time Achievement atawa Prestasi Sepanjang Hayat ti PWI Pusat.[2]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h Rosihan Anwar (Diakses tanggal 4 Desember 2011) (id)
  2. a b c d e f g Profil Rosihan Anwar (Diakses tanggal 4 Desember 2011) (id)


Soekarno.jpg