Sarikaya

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sarikaya
SugarappleFL.jpg
Buah sarikaya
"+arya+" daun Annona squamosa - kukusan barat 2019 01.webp
Daun sarikaya
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
(unranked):
(unranked):
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Spésiés:
A. squamosa
Ngaran binomial
Annona squamosa

Sarikaya (Latin: Annona squamosa) nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawarga Annonaceae.[1] Buah sarikaya wujudna buleud kalawan kulit luarna ngajarendil kawas nangka sirsak. Daging buahna bodas tur mibanda rasa amis jeung kaangseu seungit.

Tutuwuhan ieu kasebut rungkun daunna ieu henteu ngarangrangan, jangkungna nepi ka 8 m. Daunna paselang seling, ukuranana 7–12 cm panjangna, jeung rubakna 3–4 cm. Bungana bijil tina tandan lobana 3-4, ukuran kembangna 2–3 cm, mibanda genep daun kembang/kelopak, konéng - héjo borontok wungu dihandapna.

Buah remenna buleud aya ogé anu monyong kawas buah tangkal camara, diaméter 6–10 cm, kalawan kulit luarna ngajarendul kawas sisitan. Daging buahna bodas, mibanda rasa kawas podeng.

Niléy Gizi[édit | édit sumber]

Sarikaya loba mibanda énergi makanan ogé mangrupi sumber zat besi anu saé.

Kagunaan Tradisional[édit | édit sumber]

Digunakeun ku masyarakat di India pikeun ngaramu ubar nyuburkeun rambut. Sikina ogé bisa ditutu sarta diulaskeun kana kulit sirah, pikeun ngabasmi kutu atawa otét.[2]

Manfaat[édit | édit sumber]

Sagigireun bisa dikonsumsi tur matak seger, siki buah sarikaya tiasa dijantenkeun péstisida sayuran. Sapertos sari pati siki sarikaya dipaké pikeun gabasmi hama hileud Spodopteralitura[1], Plutella xylostella[2], sareng rinyuh taneuh [3]. Ékstrak sikina berfungsi salaku racun lambung dina hama serangga ieu.Srikaya juga memiliki manfaat untuk ibu hamil

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/38446 Pengaruh Ekstrak Biji Srikaya Annona squemosa L.) terhadap Kematian Larva Spodoptera litura (F.) (Lepidoptera: Nectuidae) pada Lima Jenis Pakan
  2. a b http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/46529 Aktivitas insektisida ekstrak biji annona squamosa, minyak atsiri daun cinnamomum multiflorum, ekstrak daun tephrosia vogelii, dan campuran ketiganya terhadap larva Plutella xylostella (L.) (Lepidoptera: Yponomeutidae)
  3. http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/48419 Penggunaan Empat Jenis Ekstrak Tanaman Pengendalian Rayap Tanah Coptotermes gestroi Wasmann (Isoptera: Rhinotermitidae)

Citakan:Buah-stub