Sempur

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sempur
Sri Lanka Photo112.jpg
Kembang sempur ti Srilanka
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Plantae
Divisi:
Tracheophyta
Kulawarga:
Dilleniaceae
Génus:
Dillenia
Spésiés:
Dillenia excelsa


Sempur; Dillenia excelsa Gilg; nyaéta ngaran hiji tangkal kai anu asalna tina kulawargga dilleniaceae.[1] [2][3] Ieu tangkal mibanda kakuatan nyingareupan usum halodo tur panas, sanajan kitu kaina arang langka dimangpaatkeun pikeun bangunan alatan kurang mibanda kakuatan. [2] Tangkal sempur loba kapanggih hirup di: Malaysia, Thailand, jeung Pilipina l Di urang ogé kapanggih loba hirup di pulo: Sumatra, Jawa Kulon, Kalimantan, jeung Bangka. [2][3]


Ciri mandiri[édit | édit sumber]

Tangkal sempur jangkungna bisa nepika 20 méter, sakapeung malahan bisa nepika 27 méter buleudan tangkalna (diaméter) 50-70 cm. [2]

Panjang daunna 30-50 rubakna 15-30 cm, Mangsa usum halodo daunna ngarangranga nu nyésa kari regangna wungkul. [2][3]

Kembangna konéng aya ogé anu bodas rubakna kurang leuwih 3 cm, katempo éndah mangsa keur meujeuhna mangkak ligar. [2][4]

Buahna 1,5-2 cm, kalayan bisa dipelakeun deui salaku binih pikeun ngarekahkeun. [2][5]

Kagunaan[édit | édit sumber]

Sababaraha kagunaan tangkal sempur nu geus dikanyahokeun, daunna nu geus kolot dimangpaatkeun pikeun ngahampelas, daun ngorana dimangpaatekun pikeun bahan nyieun hateup, bungkus dahareun, jeung sajabana. [2] Kulitna dipercaya bisa ngubaran sariawan, tangkalna bisa dimangpaatekun pikeun suluh, turus pepelakan, pager huma, jeung sajabana. [2]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Karl Hasskarl, Justus (1845). Aanteekeningen over het nut, door de bewoners van Java aan eenige planten van dat eiland toegeschreven. Universitas Oxford: J. Müller. p. 88.  Disungsi 14 April 2021
  2. a b c d e f g h i Agus, Dwi T. Adriyanti, Atus Syahbudin, Achmad Fauzan BasoriPenerbit, Cahyono (2018). Tanaman Langka Indonesia: di KP4 UGM. UGM Pers: Dunia Pustaka Jaya. p. 118. ISBN 9789794208953.  Disungsi26 Desémber 2020
  3. a b c Rugayah, A. Martawijaya, J. Ilic, and R.H.M.J. Lemmens. 1995. Dillenia L. in R.M.H.J. Lemmens, I. Soerianegara and W.C. Wong (eds.). Timber Trees: Minor commercial timber. Plant Resources of South-East Asia (PROSEA) 5(2): 172-184.
  4. "Name - Dillenia L. synonyms". Tropicos. Saint Louis, Missouri: Missouri Botanical Garden. Diakses tanggal February 20, 2010. 
  5. GRIN (September 17, 1996). "Dillenia information from NPGS/GRIN". Taxonomy for Plants. National Germplasm Resources Laboratory, Beltsville, Maryland: USDA, ARS, National Genetic Resources Program. Diakses tanggal February 20, 2010. 
Emoji u1f604.svg