Silikon

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Silikon

Silikon nyaéta hiji unsur kimia dina tabél périodik anu miboga lambang Si jeung nomor atom 14.[1] Silikon mangrupa unsur éléktropositif anu pang-ngaleuyana di kerak marcapada, sifatna métaloid ku gurilapna logam, sarta bobo pisan.[2] Silikon biasana ngabentuk sanyawa tétravalen sanajan sakapeung mah bivalen.[2] Lian ti kitu, sanyawa silikon pentacoordinated jeung hexacoordinated ogé umum dipiwanoh.[2] Silikon alami ngawengku tina 92,2% isotop silikon 28; 4,7% silikon 29; jeung 3,1% silikon 30.[2] Silikon mangrupa semikonduktor intrinsik dina bentuk nu pangmurnina, sanajan inténsitas semikonduktor bisa dironjatkeun ku sajumlahing leutik pangotor.[2] Silikon mirip jeung logam dina pasipatan kimiana.[2] Ieu unsur ampir sarua éléktropositifna siga timah jeung jauh leuwih positif tinimbang gérmanium atawa timbal.[2] Silikon ngabetuk mangrupa-rupa hidrida, mangrupa-rupa halida, jeung loba séri sanyawa anu ngandung oksigén, anu bisa miboga sifat ionik atawa kovalen.[2] Ieu unsur jauh leuwih loba tinimbang unsur lianna, iwal tina oksigén.[2] Silikon mangrupa panyusun 27,72% kerak marcapada, sedengkeun oksigén nyumbang 46,6%.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Tabel Periodik (Indonesian Periodic Table)". PTable. Diakses pada 12 Maret 2016. 
  2. a b c d e f g h i j "Silikon (Si): Fakta, Sifat, Kegunaan & Efek Kesehatannya". Amazine. Diakses pada 12 Maret 2016. 
Nulis.jpg