Situ Cileunca

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Situ Cileunca nyaéta salah sahiji tempat pelesiran nu aya di Desa Wanasari Kecamatan Pangalengan Bandung wangunna mah waduk.[1] Situ téh hartina "danau" lamun dina Basa Indonesia mah, legana situ téh kana 1.400 ha.[2] Situ Cileunca téh caina ti walungan Palayangan, tempat nu sok dipaké arung jeram.[3] Kondisi alamna éndah jeung hawana tiis lantaran dikurulingan ku gunung.[4] Harga tiket asupna Rp.3000 dipaké pikeun mayar kabersihan biasana.[5]

Sajarah[édit | édit sumber]

Situ Cileunca basa keur diwangun

Numutkeun sajarah, Situ Cileunca mangrupa tempat pribadi urang Walanda nu ngaranna Kuhlan.[6] Manéhna mukim di Pangalengan.[7] Situ Cileunca diwangun kurang leuwih salila 7 taun ti 1919 nepika 1926 ku cara ngabendung walungan Cileunca, tuluy ngabentuk hiji situ nu ayeuna ngaranna Dam Pulo.[6]

Aya kaunikan nalika ngawangunna, ieu situ diwangun lain maké pacul tapi ku halu nu dipingpin ku dua jalma pinter nyaéta Juragan Arya jeung Mahesti.[7] Nalika jaman kolinial Walanda, sok dipaké pikeun sumber listrik di Kota Bandung.[7] Salian ti éta, aliran caina digunakeun pikeun cadangan cai beresih keur warga sabudeureunnana, harita kapasitasna nyaéta 9,89 juta M3.[7]

Fasilitas[édit | édit sumber]

Aya sababaraha fasilitas nu aya di Situ Cileunca, nyaéta :

  1. Camping Ground
Situ Cileunca

Salian ti Ranca Upas nu kempingna di tengah leuweung, Situ Cileunca ogé bisa jadi tempat alternatif pikeun nu sok resep kemping.[8] Nu ngabedakeunna, ari di Situ Cileunca mah kempingna di sisi situ.[8]

2. Rafting

Salah sahiji wisatawan nu keur popotoan

Salian ti sok dipaké pikeun Pembangkit Listrik Tenaga Air (PLTA), Situ Cileunca sok dipaké pikeun tempat rafting.[8] Rafting Pangalengan Walungan Palayangan mangrupa kegiatan wisata nu paling populer di Wisata Alam Situ Cileunca Pangalengan.[9] Rafting kaasup kana kagiatan olahraga cai nu bisa nguji kana adrenalin.[9] Biayana kurang leuwih Rp. 185.000-/urang.[9] Harga geus kaasup biaya parahu, P3K, Transportasi lokal, konsumsi, jeung pemandu. Sacara umum dina hij parahu dieusian ku 6 urang, kaasup jeung instruktur.[9]

3. Parahu

Di Situ Cileunca bisa ogé nyewa parahu, biasana parahu sok ngurilingan situ.[8] Hargana biasana Rp. 75.000/parahu.[10] Kapasitasna bisa nepika 10 urang unggal kapalna.[10]

4. Kebon Stroberi jeung Arbei

Lamun urang hayang ka Kebon Stroberi jeung Arbei kudu nyebrang maké parahu.[8] Tarifna biasana Rp.5000/jalma.[8]

Jembatan Cinta[édit | édit sumber]

Situ Cileunca misahkeun dua desa nyaéta Desa Wanasari jeung Desa Pulosari.[11] Biasana warga mun hayang meuntas kudu mapay sisi situ pikeun ka desa nu sején.[11] Lantaran ngarasa jauh, warga tuluy boga inisiatif nyieun jembatan nu ngaliwatan Situ Cileunca.[11] Jembatan dijieun tina beton sarta di cet warna beureum.[11] Biasana lamun soré sok aya rumaja nu asalna ti Desa Wanasari jeung Pulosari ngarumpul di dinya.[11] Ieu Jembatan tuluy katelah ku ngaran Jembatan Cinta.[11]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Lokasi dan Harga Tiket Masuk Situ Cileunca Pangalengan, Danau Cantik Yang Tenang  dengan Warna Air Biru - Daka Tour" (dalam bahasa en-US). Daka Tour. 2017-09-28. http://www.dakatour.com/lokasi-dan-harga-tiket-masuk-situ-cileunca-pangalengan-danau-cantik-yang-tenang-dengan-warna-air-biru.html. Diakses pada 2017-11-23 
  2. "Situ Cileunca: Taman Wisata Indah dengan Tarif Murah". www.gravity-adventure.com. Diakses tanggal 2017-11-23. 
  3. "Pangalengan Situ Cileunca". www.king-adventure.com (dalam en-US). Diakses tanggal 2017-11-23. 
  4. "Wisata Situ Cileunca Pangalengan Bandung - Informasi Tempat Wisata Terbaru". wisatasenibudaya.com (dalam en-US). Diakses tanggal 2017-11-23. 
  5. "Harga Tiket Masuk Danau Situ Cileunca" (dalam bahasa en-us). Outbound Bandung Cileunca Adventure. http://www.outbound-bandung-cileunca.com/harga-tiket-masuk-danau-situ-cileunca/. Diakses pada 2017-11-23 
  6. a b "Situ Cileunca-Dinas Pariwisata dan Kebudayaan Provinsi Jawa Barat". www.disparbud.jabarprov.go.id. Diakses tanggal 2018-02-03. 
  7. a b c d "Situ Cileunca, Wisata Alam yang Romantis dan Menenangkan - Tempat.co.id". Tempat.co.id (dalam id-ID). Diakses tanggal 2018-02-03. 
  8. a b c d e f "Situ Cileunca Pangalengan -Eksotisme Wisata Situ Bandung" (dalam bahasa id-ID). Tempat Wisata di Bandung. 2015-06-20. https://tempatwisatadibandung.info/situ-cileunca-pangalengan/. Diakses pada 2018-02-04 
  9. a b c d "Profile Wisata Situ Cileunca Pangalengan Bandung". InfoPromoDiskon.com. http://infopromodiskon.com/tempat-wisata/profile/wisata-situ-cileunca-pangalengan-bandung/. Diakses pada 2018-02-04 
  10. a b "Situ Cileunca, Danau Indah di Pangalengan Bandung - Lihat.co.id" (dalam bahasa en-US). Lihat.co.id. 2016-10-03. https://www.lihat.co.id/wisata/situ-cileunca.html. Diakses pada 2018-02-04 
  11. a b c d e f "Jembatan Cinta di Situ Cileunca Pangalengan, Kabupaten Bandung". Rasendriya Bercerita. http://www.reswaraku.com/2015/04/jembatan-cinta-di-situ-cileunca.html. Diakses pada 2018-02-04