Sunan Darajat

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Masaih Munat leuwih dipikawanoh minangka Sunan Darajat nyaéta salah sahiji wali tina Walisanga[1]. Anjeunna putra Sunan Ngampél anu ngajarkeun agama Islam di Drajat daérah Sedayu[1] gumelar kira-kira taun 1470 Maséhi.

Biografi[édit | édit sumber]

Nami keur leutik Raden Qasim dilandih Raden Syarifudin putra Sunan Ampél dulur sakandungna Sunan Bonang. Sabada asak ngaji ajaran Islam, nyebarkeun agama Islam di desa Drajat minangka tanah perdikan di kecamatan Paciran kénging gelar Sunan Mayang Madu ti Raden Patah Kholifah ti Karajaan Demak dina taun saka 1442/1520 maséhi.

Ajaran Sunan Darajat[édit | édit sumber]

Sunan Drajat dalam pengentasan kemiskinan kini terabadikan dalam sap tangga ke tujuh dari tataran komplek Makam Sunan Drajat. Secara lengkap makna filosofis ke tujuh sap tangga tersebut sebagai berikut :

  1. Memangun resep tyasing Sasoma (Nyenengkeun haté nu sasama)
  2. Jroning suka kudu éling lan waspada (Inget jeung waspada dina keur suka)
  3. Laksmitaning subrata tan nyipta marang pringgabayaning lampah (Dina ngahontal cita-cita kudu nyanghareupan sagala hahalang)
  4. Mèpèr Hardaning Pancadriya (Kudu meper nafsu)
  5. Heneng - Hening - Henung (Dina cicing hening jeung dina hening ngahontal cita-cita nu luhur).
  6. Mulya guna Panca Waktu (mulya bagja ku ngalakonan solat lima waktu)
  7. Mènèhana teken marang wong kang wuta, Mènèhana mangan marang wong kang luwé, Mènèhana busana marang wong kang wuda, Mènèhana ngiyup marang wong kang kodanan ( Béré supaya jadi pinter, cumponan kabutuh jelma miskin, Béré conto akhlaq jalma nu teu boga ka éra, sarta jadi panyalindungan jalma susah)

Makam Sunan Darajat[édit | édit sumber]

Sunan Drajat wafat taun 1522 Maséhi, Makamna di Desa Drajat, Paciran, Lamongan, Kecamatan Paciran, Lamongan Kabupatén Lamongan Jawa Timur.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b Danadibrata, R.A. (2006). Kamus Basa Sunda: R.A. Danadibrata. Kiblat Buku Utama. p. 659. ISBN 9793631937. 
  2. https://biografi-tokoh-ternama.blogspot.co.id/2014/10/sunan-drajat-raden-qasim.html


Soekarno.jpg