Tari Piring

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search


Tari Piring atawa dina bahasa Minangkabau disebut Tari Piriang nyaéta salah sahiji seni tari tradisonal di Minangkabau anu aslna ti kota Solok, provinsi Sumatera Barat.[1] Tari ieu maké piring pikeun media utama. Piring-piring kasebut diayun kalayan gancang, tapi teu leupas tina tangan.[1]

Sajarah[édit | édit sumber]

Mimitina tari piring mangrupa ritual ucapan rasa sukur masarakat satempat ka déwa-déwa sanggeus meunangkeun hasil panén anu mucehil.[2] Dina prakprakanana mawa sasajén mangrupa kadaharan anu ditendeun dina piring bari ngaléngkah lalaunan.[3] Sanggeus asupna agama Islam ka Minangkabau, tradisi tari piring henteu dipaké deui ritual rasa sukur ka déwa-déwa.[2] Anu satuluyna tari piring jadi hiburan pikeun masarakat anu sok dipintonkeun nalika acara-acara nu tangtu.[2]

Gerakan[édit | édit sumber]

Sakalompok penari piring

Gerakan tarian piring mangrupa gabungan tina seni tari, seni musik jeung seni pencak silat Minangkabau atawa silek.[4] Gerakan tari piring ilaharna nendeun dua piring di luhureun dampal leungeun anu bari diayunkeun kalayan gerakan anu gancang.[4] Dina ahir tarian biasana piring-piring anu dibawa ku penari téh dialungkeun ka handap tuluy penari jarogéd di luhureun beling.[4] Tari piring dibawakeuna sakelompok atawa pasangan.[4] Tarian ieu dipirig ku alat musik Talempong jeung Saluang.[4] Jumlah penari jumlahna ganjil anu ngawengku tina tilu nepi ka tujug urang.[4] Di awal tarian, alunan musik kadéngé laun tapi teratur, lila-kalilaan alunan musik barobah jadi gancang.[4] Kombinasi musik anu gancang dibarengan gerakan anu lincah. Baju anu dipaké penari warnana anu carerah,biasna warna beureum jeung konéng kaemasan.[5]

catetan[édit | édit sumber]

  1. a b Orang Rusia Tak Percaya Tari Piring Asli(Dicutat tanggal 3 Desember 2011)
  2. a b c Tari Piring – Seni Tari dari Minangkabau Sumatera Barat(Dicutat tanggal 3 Desember 2011)
  3. Tari Piring(Dicutat tanggal 3 Desember 2011)
  4. a b c d e f g Tari Piring dari Sumatera Barat(Dicutat tanggal 3 Desember 2011)
  5. Tari Piring – Seni Tari dari Minangkabau Sumatera Barat(Dicutat tanggal 3 Desember 2011)