Tirto Adhi Soerjo

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Radén Mas Jokomono Tirto Adhi Soerjo
Tirto Adhi Soerjo
Gumelar 1880
WalandaBlora, Jawa Wétan, Hindia Walanda
Maot 17 Agustus 1918
Walanda Batavia, Hindia Walanda
Étnis Jawa
Pagawéan Jurnalis, Pulitikus

R. M. Djokomono Tirto Adhi Soerjo (éjahan anyar: Jokomono Tirto Adhi Suryo) ngaranna dipikawanoh minangka Tirto Adhi Soerjo (gumelar di Blora, Jawa Wétan taun 1880 – tilar dunya di Batavia, Hindia Walanda 17 Agustus 1918 dina umur 38 taun)[1][2] nyaéta saurang inohong pérs jeung inohong kabinangkitan nasional Indonésia.[1] Anjeunna dipikawanoh minangka panaratas persuratkabaran jeung kawartawanan nasional Indonésia.[1] Ngaranna sok disingget jadi T.A.S.[1]

Jurnalis[édit | édit sumber]

Tirto medalkeun surat kabar Soenda Berita (1903-1905), Médan Prijaji (1907) jeung Putri Hindia (1908).[1] Médan Prijaji dipikawanoh minangka surat kabar nasional munggaran ku sabab ngagunakeun basa Malayu.[1] Sakabéh pagawé ti mimiti pangasuhna, pacitakan, pamedal jeung wartawanna nyaéta urang pribumi Indonésia asli.[1] Tirto nyaéta jalma mimiti nu ngagunakeun surat kabar minangka alat propaganda.[1] Anjeunna ogé wani nulis kecaman-kecaman ka pamaréntah Hindia Walanda.[1] Anjeunna ditéwak tur dipiceun ka Pulo Bacan, deukeut Halmahéra.[1] Sanggeus bérés mangsa pamiceunanna, Tirto balik deui ka Batavia, jeung tilar dunya dina tanggal 17 Agustus 1918.[1]

Pajuangan[édit | édit sumber]

Lalakon pajuangan jeung kahirupan Tirto diangkat ku Pramoedya Ananta Toer dina Tétralogi Buru jeung Sang Pemula.[1] Takashi Shiraishi liwat buku Zaman Bergerak nyebutkeun Tirto Adhi Soerjo minangka urang bumiputra munggaran anu ngagerakeun bangsa ku basana liwat Médan Prijaji.[1] Tirto Adhi Soerjo ogé meunang tempat dina laporan-laporan pajabat-pajabat Hindia Walanda, utamana mah laporan Dr. Rinkes.[1] Hal ieu alatan Tirto miboga peran dina pangwangunan Sarékat Dagang Islam di Surakarta bareng jeung Haji Samanhudi.[1] Anggaran Dasar Sarékat Islam anu munggaran meunang panyatujuan Tirto Adi Soerjo ngajabar minangka pupuhu Sarékat Islam di Bogor jeung minangka rédaktur surat kabar Médan Prijaji di Bandung.[1]

Pahlawan Nasional[édit | édit sumber]

Dina taun 1973 pamaréntah geus netepkeun Tirto Adhi Soerjo minangka Bapa Pérs Nasional.[1] Dina tanggal 3 Nopémber 2006, Tirto meunang gelar minangka Pahlawan Nasional liwat Keppres RI nomor 85/TK/2006.[3]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q Jasa Terpadu Telematika. 2015 Tirto Adhi Soerjo. Diaksés 17 April 2015.
  2. Mudzakir, Arif. 2006. RPUL (Rangkuman Pengetahuan Umum Lengkap. Aneka Ilmu: Semarang.
  3. Kementrian Sosial Republik Indonesia. 2015. Daftar Nama Pahlawan Nasional Republik Indonesia. Diaksés 18 April 2015.