Tuatara

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Tuatara Jalu

Tuatara (Rhynchocepalia) nyaéta kelompok réptil langka nu nempatan pulo-pulo babatuan leupas pantai Selandia Baru.[1] Nepi ka ayeuna, tuatara mangrupa kelompok reptil pangsaeutik jenisna, ngan aya dua spésiés nu hirup.[1] Tuatara baheulana leuwih loba jeung rupa-rupa ti batan ayeuna.[1] Bukti fosil nuduhkeun yén ieu sato sumebar nepi ka Eropa, Afrika, Amérika Kidul jeung Madagaskar.[1] Aya sahenteuna 24 genus nu béda tina tuatara ngan lolobana geus laleungit antara 100 juta taun ka tukang.[1] Hal éta nu ngajadikeun Rhynchocephalia (hulu pamatuk) disebuta ordo primitif, réptil kawas kadal asal trias nu sok disebut fosil hirup.[2]

Kahirupan[édit | édit sumber]

Tuatara mangrupa réptil semi nokturnal nu nempatan leuweung pantai di mana maranéhna néangan dahareun sakurilingeun sayangna jeung ngadahar endog manuk, hayam, invertebrata, amfibi, jeung réptil leutik.[1] Ku sabab ieu sato mangrupa sato getih tiis nu hirup di habitat nu alus, tuatara miboga tingkat métabolisme nu handap.[1] Maranéhna tumuwuh laun jeung miboga umur nu panjang.[1]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h (en)Tuataras (diakses 4 Pebruari 2016)
  2. (en)Rhinchocepalia (diakses 4 Pebruari 2016)
Nulis.jpg