Tuberkulosis

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kultur baktéri Mycobacterium tuberculosis, penyebab TB

Tuberkulosis (ilahar disebut TBC atawa TB) téh panyakit inféksi alatan baktéri Mycobacterium tuberculosis, nu utamana narajang bayah (TB pulmonal), tapi bisa ogé narajang sistim saraf pusat (méningitis), sistim limfe, sistim sirkulasi (miliary tuberculosis), tulang, jeung sandi.

Tuberkulosis mangrupa salah sahiji panyakit inféksi paling bahya; laporan WHO taun 2004 nyebutkeun yén panyakit ieu téh narajang 14,6 juta urang di sakuliah dunya[1]. Dina sataunna, kuman ieu narajang salapan juta jalma sarta nelasan dua juta di antarana, utamana di nagara mekar. Di nagara-nagara maju, nu katarajang panyakit ieu téh biasana mah alatan sistim imunna anu ngalemahan, utamana alatan ubar imunosuprésif atawa inféksi HIV.

Sabenerna mah, ampir sapertilu manusa pangeusi Bumi téh geus kainféksi baktéri TB, tapi nu terus gering mah ukur 10%. Nu ngéléhkeun katelengesan TB téh ukur malaria, nu nelasan 2-3 juta jalma unggal taun.

Jenis tuberkulosis[édit | édit sumber]

Aktivitas baktéri[édit | édit sumber]

Tuberkulosis dibagi dina dua jenis, nyaéta:[2]

  • TB Laten nyaéta mangrupa bentuk non-aktif tina kasawat ieu, ku sabab sistem katahanan awak bisa ngalawan bakteri TB.[2] Jalma nu miboga TB latenn moal ngarasakeun kasakit ieu salila TB laten teu jadi aktif, jeung deuih TB laten mah teu nular.[2]
  • TB Aktif , TB Aktif karandapan pas bakteri meunang ngalawa sistem katahanan awak, nu tuluy ngabalukarkeun kasakit.[2] Waktu bakteri ngainféksi bayah, TB aktif bisa gampil sumebar ka batur.[2]

Tempat Infeksi[édit | édit sumber]

TB ogé bisa digolongkeun dumasar tempat inféksina, nyaéta: [2]

  • TB Bayah, ieu mangrupa wanci di mana bakteri kapanggih dibayah.[2] Hal éta nimbulkeun bahaya pikeun nu séjén ku sabab bisa nularkeun ieu kasawat ka jalma séjénna ngaliwatan napas, batuk atawa ciduhna.[2]
  • TB Ekstra Bayah Lamun bakteri tumuwuh dibagéan nu séjén tina awak, lain di bayah, kasawat ieu moal babari sumebar kawas dibayah.[2]

Gejala sareng Diagnosis[édit | édit sumber]

Gejala[édit | édit sumber]

Umumnya baktéri tuberkulosis tumbuh dina paru-paru manusa. Pasén anu kaserang ku tuberkulosis ngagaduhan gejala sapertos batuk dina jangka waktu 3 minggon atanapi leuwih, nyeri dina dada, saréng dahak anu ngandung getih[3].

Diagnosis[édit | édit sumber]

Panyakit TB tiasa didagnosis nganggo sababaraha metode, diantarana kondisi sistem napas pasén, uji darah, sareng radiografi. Dina uji sistem napas pasén, pasén anu kaserang TB ngagaduhan napas anu ditandaan ku frémitus tur sora napaas anu kadangu kasar. Pasén TB umumna ngagaduhan dominasi limfosit dina uji jumlah sél getih bodas. Diagnosis radiografi digunakeun kanggo ningal kondisi paru-paru pasén TB. Paru-paru pasén TB ngagaduhan ciri khas nyaéta ayana bercak di bagian lobus luhur atanapi ségmen superior lobus handap[4].

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. World Health Organization (Maret 2006). "Tuberculosis Fact sheet N°104 - Global and regional incidence". 
  2. a b c d e f g h i DocDoc. "Apa itu Tuberkulosis: Gejala, Penyebab, Diagnosis, dan Cara Mengobati - Informasi Medis di DocDoc". www.docdoc.com (dalam id-ID). Diakses tanggal 2017-12-20. 
  3. CDC. "TB Symptoms & Risk Factors". Centers for Disease Control and Prevention (dalam en-us). Diakses tanggal 2019-11-06. 
  4. Wells, Barbara G.,; DiPiro, Joseph T.,; Schwinghammer, Terry L.,; DiPiro, Cecily V.,. Pharmacotherapy handbook (Ninth edition ed.). New York. ISBN 9780071821285. OCLC 871305241. 
Nulis.jpg