Tuberkulosis

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search

Tuberkulosis (ilahar disebut TBC atawa TB) téh panyakit inféksi alatan baktéri Mycobacterium tuberculosis, nu utamana narajang bayah (TB pulmonal), tapi bisa ogé narajang sistim saraf pusat (méningitis), sistim limfe, sistim sirkulasi (miliary tuberculosis), tulang, jeung sandi.

Tuberkulosis mangrupa salah sahiji panyakit inféksi paling bahya; laporan WHO taun 2004 nyebutkeun yén panyakit ieu téh narajang 14,6 juta urang di sakuliah dunya[1]. Dina sataunna, kuman ieu narajang salapan juta jalma sarta nelasan dua juta di antarana, utamana di nagara mekar. Di nagara-nagara maju, nu katarajang panyakit ieu téh biasana mah alatan sistim imunna anu ngalemahan, utamana alatan ubar imunosuprésif atawa inféksi HIV.

Sabenerna mah, ampir sapertilu manusa pangeusi Bumi téh geus kainféksi baktéri TB, tapi nu terus gering mah ukur 10%. Nu ngéléhkeun katelengesan TB téh ukur malaria, nu nelasan 2-3 juta jalma unggal taun.

Jenis tuberkulosis[édit | édit sumber]

Ieu diandap aya 2 jenis Tuberkulosis, nyaéta:[2]

  • TB Laten nyaéta mangrupa bentuk non-aktif tina kasawat ieu, kusabab sistem katahanan awak bisa ngalawan bakteri TB. [2] Jalma nu miboga TB latenn moal ngarasakeun kasakit ieu salila TB laten teu jadi aktif, jeung deuih TB laten mah teu nular.[2]
  • TB Aktif , TB Aktif karandapan pas bakteri meunang ngalawa sistem katahanan awak, nu tuluy ngabalukarkeun kasakit.[2] Waktu bakteri ngainféksi bayah, TB aktif bisa gampil sumebar ka batur.[2]

TB ogé bisa digolongkeun dumasar tempat inféksina, nyaéta: [2]

  • TB Bayah, ieu mangrupakeun wanci dimana bakteri kapanggih dibayah.[2] Hal éta nimbulkeun bahaya pikeun nu séjén kusabab bisa nularkeun ieu kasawat ka jalma séjénna ngaliwatan napas, batuk atawa ciduhna.[2]
  • TB Ekstra Bayah Lamun bakteri tumuwuh dibagéan nu séjén tina awak, lain di bayah, kasawat ieu moal babari sumebar kawas dibayah.[2]

Sumber rujukan[édit | édit sumber]

  1. World Health Organization (Maret 2006). "Tuberculosis Fact sheet N°104 - Global and regional incidence". 
  2. a b c d e f g h i DocDoc. "Apa itu Tuberkulosis: Gejala, Penyebab, Diagnosis, dan Cara Mengobati - Informasi Medis di DocDoc". www.docdoc.com (dalam id-ID). Diakses tanggal 2017-12-20. 
Nulis.jpg