Walungan Citanduy

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Ci Tanduy
Citanduy
Citandui, Tjilandoh, Tji Tandoei,
Tjitandoej, Tji Tanduj, Tjitandoeli,
Chi Tando, Tjitanduj, Tji Tandoej
Lua error in Modul:Location_map at line 510: Unable to find the specified location map definition: "Module:Location map/data/Indonesia Java" does not exist.
Lokasi
NagaraBandéra Indonésia Indonesia
Nagara bagianJawa Kulon
Jawa Tengah
KabupaténKabupatén Tasikmalaya, Ciamis, Cilacap, Pangandaran
KotaBanjar
Physical characteristics
Citakan:Infobox river/source
Citakan:Infobox river/source
Citakan:Infobox river/source
Citakan:Infobox river/source
Citakan:Infobox river/source
Citakan:Infobox river/source
MuharaSegara Anakan
 ⁃ location
Samudra Hindia, Kabupatén Cilacap, Jawa Tengah
Kabupatén Pangandaran, Jawa Kulon
 ⁃ elevation
0 m (0 ft) units?
Panjang178.40 m (585.3 ft) units?
Lébar 
 ⁃ average45 m (148 ft) units?
Jerona 
 ⁃ average15 m (49 ft)
Citakan:Infobox river/discharge
Citakan:Infobox river/discharge
Citakan:Infobox river/discharge
Citakan:Infobox river/discharge
Citakan:Infobox river/discharge

Walungan Citanduy nyaéta hiji walungan anu aya di pulo Jawa, Indonésia. Pas dék ka muhara, ieu walungan jadi wates antara Propinsi Jawa Kulon jeung Propinsi Jawa Tengah.[1][2][3][4] Ieu walungan aya di 270 km beulah kidul-wétaneun Jakarta, sarta jadi batas pikeun tilu kabupatén, nyaéta Kabupatén Ciamis, Kabupatén Tasikmalaya, sarta Kabupatén Cilacap.[5] Sawaréh walungan ieu jadi wates wewengkon alami antara Jawa Kulon jeung Jawa Tengah. Sirah caina aya di antara Gunung Sawal sarta kompléks Gunung Galunggung, Gunung Talaga Bodas, Gunung Cakrabuana[6] jeung Gunung Sadakeling.[7][8] Muarana aya di deukeut kota Cilacap ka Samudra Hindia ngabentuk hiji délta anu disebut "Muara Citanduy."[9]

Titinggal sajarah[édit | édit sumber]

Di deukeut walungan Citanduy di sabudeureun aréal pangwangunan Bendungan Leuwikeris di daérah Kaluruhan Benteng, Kacamatan Ciamis, Kabupatén Ciamis kapanggih hiji batu anu mirip jeung tapak suku jelema. Diduga éta batu aya patalina jeung titinggal karajaan Bojong Galuh nepi ka karajaan Galuh di jaman kuna anu ngadeg sapanjang ieu walungan.[10]

Hiji tank baja titinggal tentara Walanda kapanggih kakubur keusik salila 70 taun di Walungan Citanduy, pasna di Lingkungan Parungsari, Kalurahan/Kacamatan Purwaharja, Kota Banjar, katingali nalika cai walungan eukeur surut. Diduga kandaraan tempur ieu kajebak dina pertempuran nalika rék ka Yogyakarta waktu perang kemerdékaan 1945-1949. Di taun 2012, aya tarékah pikeun ngangkat tank éta tina jero keusik jeung tumpukann batu, tapi gagal ku lantaran hujan gedé anu matak cai Citanduy naék deui.[11]

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Walungan

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Balai Wilayah Sungai Citanduy". sda.pu.go.id. Diakses tanggal 2021-02-27. 
  2. Desifa Fauziah 2411121023; Rangga Dwi Prasetyo 2411121070; Agustin Purwanti, Ir (2016). Analisis Potensi Sungai Citanduy Untuk Kebutuhan Air Baku Wilayah Kota Banjar Provinsi Jawa Barat (dalam Indonesia). TS - FT Unjani. 
  3. Rand McNally, The New International Atlas, 1993.
  4. Ci Tanduy at Geonames.org (cc-by); Last updated 2013-06-04; Database dump downloaded 2015-11-27
  5. Pemantauan Daerah Aliran Sungai (DAS) di Jawa Barat Tahun 2012 - DAS Citanduy[pranala nonaktif permanen]
  6. Hulu Citanduy terletak di Gunung Cakrabuana http://zoel-kifli.blogspot.co.id/2011/05/i-pendahuluan-1.html
  7. http://ppejawa.com/ekoregion/das-citanduy/[pranala nonaktif permanen]
  8. https://kabarpriangan.co.id/air-citanduy-surut/[pranala nonaktif permanen]
  9. Muara Citanduy: Indonesia - National Geospatial-Intelligence Agency, Bethesda, MD, USA.
  10. Sungai Citanduy di Area Bendungan Leuwikeris Ciamis Simpan Segudang Sejarah. Harapan Rakyat. 02 Maret 2017.
  11. Tank Peninggalan Belanda di Sungai Citanduy Kembali Terlihat Archived 2017-07-30 di Wayback Machine. Oleh: Nurhandoko. Pikiran Rakyat. 23 Agustus 2015.