Kabupatén Tasikmalaya

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Pikeun artikel kota nu ngaranna sarua, tempo Kota Tasikmalaya.
Kabupatén Tasikmalaya
ᮊᮘᮥᮕᮒᮦᮔ᮪ ᮒᮞᮤᮊ᮪ᮙᮜᮚ
Lambang Tasikmalaya.jpg

Lambang Kabupatén Tasikmalaya
ᮊᮘᮥᮕᮒᮦᮔ᮪ ᮒᮞᮤᮊ᮪ᮙᮜᮚ
View of Naga village.jpg

Kampung Naga
Kabupatén Tasikmalaya is located in Jawa
Kabupatén Tasikmalaya
Kabupatén Tasikmalaya
Kabupatén Tasikmalaya (Jawa)
Kabupatén Tasikmalaya is located in Indonésia
Kabupatén Tasikmalaya
Kabupatén Tasikmalaya
Kabupatén Tasikmalaya (Indonésia)
Map of West Java highlighting Tasikmalaya Regency.svg

Peta lokasi Kabupatén Tasikmalaya
ᮊᮘᮥᮕᮒᮦᮔ᮪ ᮒᮞᮤᮊ᮪ᮙᮜᮚ
Motto -
Propinsi Jawa Kulon
Ibukota Singaparna
Lega Wilayah 2.680,48 km²
Kordinat 7°21′38″S 108°06′46″E / 7.3606°S 108.1127°E / -7.3606; 108.1127Koordinat: 7°21′38″S 108°06′46″E / 7.3606°S 108.1127°E / -7.3606; 108.1127
Pangeusi
 · Jumlah
 · Kapadetan
 
1.636.000 (2003)
610 jiwa/km²
Administratif
 · Kacamatan
 · Désa/kal
 
39
-
Dasar hukum -
Tanggal -
Bupati Uu Ruzhanul Ulum
Wakil Bupati Ade Sugianto
Kode aréa 0265
DAU Rp. -

Ramatloka: tasikmalayakab.go.id

Kabupatén Tasikmalaya (Basa Sunda: ᮊᮘᮥᮕᮒᮦᮔ᮪ ᮒᮞᮤᮊ᮪ᮙᮜᮚ) mangrupa kabupatén di Propinsi Jawa Kulon, Indonésia. Ibukotana Singaparna, kira-kira 380 km beulah kidul wétan Jakarta. Kabupatén ieu wawatesan jeung Kabupatén Majalengka di beulah kalér, Kabupatén Ciamis jeung Kota Tasikmalaya di beulah wétan, Samudra Hindia di beulah kidul sarta Kabupatén Garut di beulah kulon

Pamaréntahan[édit | édit sumber]

Kabupatén Tasikmalaya kawengku ku 39 kacamatan, nu dibagi deui kana sajumlah désa jeung kalurahan. Kota Tasikmalaya, baheulana mangrupa bagéan ti wilayah Kabupatén Tasikmalaya, nu kiwari geus ngajadi kota otonom ti ngawitan 21 Juni 2001. Ti harita, sacara bertahap puseur pamaréntahan kabupatén ieu dipindahkeun ka Kacamatan Singaparna.

Géografi[édit | édit sumber]

Sabagéan gedé wilayah Kabupatén Tasikmalaya mangrupa daérah pagunungan, kalayan puncakna Gunung Galunggung jung Gunung Talagabodas. Tasikmalaya mibanda iklim tropis kalayan suhu rata-rata di dataran handap 20°-34 °C jeung dataran luhur 18°-22 °C. Curah hujan rata-rata 2.072 mm/taun.

Pendidikan[édit | édit sumber]

Kabupatén Tasikmalaya miboga sajumlah paguron luhur, di antarana Universitas Siliwangi (Unsil), Institut Agama Islam Cipasung (IAIC) Singaparna jeung Institut Agama Islam Latifah Mubarokiyah (IAILM) Suryalaya. Sajaba ti éta, Tasikmalaya kasohor miboga sajumlah pondok pasantren nu sumebar ampir di sakuliah wilayah kabupatén.

Pariwisata[édit | édit sumber]

  • Kampung Naga
  • Karajinan anyaman, bordél, kelom geulis, batik tulis, sapatu kulit, mébel, topi, jeung sajabana.
  • Gunung Galunggung
  • Basisir Cipatujah
Pantei Cipatujah, kecamatan Cipatujah
  • Basisir Sindangkerta
Pantei Sindangkerta, kecamatan Cipatujah
  • Basisir Karang Tawulan
Pantai Karang Tawulan, kecamatan Cikalong
  • Makam Syech Abdul Muhyi, Pamijahan

Tempo Ogé[édit | édit sumber]

Tumbu Luar[édit | édit sumber]


 t·s·é 

Kabupatén Tasikmalaya, Jawa Barat

Lambang Tasikmalaya.jpg

Kacamatan: Bantarkalong | Bojongasih | Bojonggambir | Ciawi | Cibalong | Cigalontang | Cikalong | Cikatomas | Cinéam | Cipatujah | Cisayong | Culaméga | Gunungtanjung | Jamanis | Jatiwaras | Kadipatén | Karangjaya | Karangnunggal | Leuwisari | Mangunreja | Manonjaya | Padakembang | Pagerageung | Pancatengah | Parungponténg | Puspahiang | Rajapolah | Salawu | Salopa | Sariwangi | Singaparna | Sodonghilir | Sukahening | Sukaraja | Sukaramé | Sukaratu | Sukaresik | Tanjungjaya | Taraju