Kabupatén Garut

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Kabupatén Garut
Lambang Garut.gif

Lambang Kabupatén Garut
{{{foto}}}

{{{caption}}}
Locator kabupaten garut.png

Peta lokasi Kabupatén Garut
Motto Tata Tengtrem Kerta Raharja
Propinsi Jawa Barat
Ibukota Garut
Lega Wilayah 3.065,19 km²
Kordinat -
Pangeusi
 · Jumlah
 · Kapadetan
 
2.260.000 (2003)
737 jiwa/km²
Administratif
 · Kacamatan
 · Désa/kal
 
42
19 kalurahan,400 désa
Dasar hukum -
Tanggal 17 Maret 1813
Bupati Rudy Gunawan
{{{kapala daerah1}}} {{{nami kapala daerah1}}}
Kode aréa 0262
DAU Rp. -

Ramatloka: http://www.garut.go.id

Garut mangrupa salah sahiji kabupatén di propinsi Jawa Kulon, Indonésia. Legana 3065.19 km² (1183.48 mi²), nu sacara géografis, aya di antara 6°57′34″ – 7°44′57″ Lintang Kidul jeung 107°24′34″ – 108°7′34″ Bujur Wétan. Wawatesanana,

Sacara umum, Garut mibanda iklim tropis tapi tiis, suhu hawa rata-ratana 24 °C (76 °F). Curah hujan taunan rata-rata 2,590 mm (102 inci). Wilayah ieu ngawengku wewengkon landeuh nu dikuriling ku gunung api (Gunung Karacak 1838 m, Cikuray 2821 m, Guntur 2249 m, Papandayan 2622 m) di béh kalér, nu luhurna rata-rata 700–750 m luhureun beungeut laut.

Sajarah[édit | édit sumber]

Dina 2 Maret 1811, Kabupatén Balubur Limbangan direbut ku Gubernur Jéndral Herman W. Daendels (tentara kolonial Netherland Indie) antukna bupatina, Tumenggung Wangsakusumah II, turun. Kabupatén Balubur Limbangan ngawengku 6 subdistrik: Balubur, Malangbong, Wanaraja, Wanakerta, Cibeureum, jeung Papandak. Teu lila ti éta Daendels digulingkeun ku Inggris.

16 Pébruari 1813, Kabupatén Limbangan anyar diadegkeun ku Gubernur Jendral Sir Thomas Stamford Bingley Raffles ti Inggris nu salajengna robah jadi Kabupatén Garut. R. A. A. Adiwijaya jadi Bupati munggaran Kabupatén Garut. Bupati nu katelah Dalem Cipeujeuh ieu jeneng bupati ti taun 1813 nepi ka 1831.

Ti mangsa ngadeg 17 Maret 1813 Sir Thomas Raffles loba méré bantuan pangwangunan di widang seni, budaya jeung agama. Nu janten titi mangsa ngadegna tur dugi ka janten 'Hari Jadi Garut' nyaéta ping 16 Pébruari 1813.

Daptar bupati Garut[édit | édit sumber]

Bupati Garut Raden Adipati Aria Wiratanudatar VII reujeung pamajikan RA Lasminingrat (diuk) sarta kulawarga.

Di handap ieu béréndélan bupati Garut ti mimiti ngadegna Kabupatén Limbangan di Suci (anyar) nu lajeng robah jadi Kabupatén Garut.

  • R. A. A. Adiwijaya (1813-1831)
  • R. A. A. Kusumadinata (1831-1833)
  • Tumenggung Jayadiningrat (1833-1871)
  • R. Adipati Aria Wiratanudatar (1871-1915)
  • R. A. A. Soeria Kartalegawa (1915-1929)
  • R. A. A. Muh. Musa Suria Kertalegawa (1929-1944)
  • R. Tumenggung Endung Suriaputra (1944-1945)
  • R. Kalih Wiraatmadja (1945-1948)
  • R. Tumenggung Agus Padmanagara (1948-1949)
  • R. Tumenggung Kartahudaya (1949-1950)
  • R. Moh. Sabri Kartasomantri (1950-1956)
  • R. Moh. Noh Kartanegara (1956-1960)
  • R. Gahara Widjaja Suria (1960-1966)
  • Létkol. Akil Ahyar Mansyur (1966-1967)
  • R. M. Bob Yacob Ishak (1967-1972)
  • Drs. R. Moh. Syamsudin (1972-1973)
  • Ir. Hasan Wirahadikusumah (1973-1978)
  • Létkol. Iman Sulaeman (1978-1983)
  • Létkol. Kav. Taufik Hidayat (1983-1988)
  • Momon Gandasasmita, SH (1988-1993)
  • Drs. H. Toharudin Gani (1993-1998)
  • Drs. H. Dede Satibi (1999-2004)
  • Agus Supriadi (2004-2008)
  • H. Aceng H. M. Fikri, S.Ag.(13 Juni 2009 - 25 Februari 2013)
  • H. Agus Hamdani GS, S.Pd.I ( 25 Februari 2013 - 23 Januari 2014)
  • H. Rudy Gunawan, S.H., M.H., MP. ( 23 Januari 2014 - Juli 2018)
  • H. Rudy Gunawan, S.H., M.H., MP. ( 2018 - sekarang)

Administrasi[édit | édit sumber]

Sacara administratif, Garut kabagi jadi 42 kacamatan, 400 désa jeung 19 kalurahan, nu pangeusina 2,173,623 jiwa (50% lalaki, 50% istri) .

Ieu di handap mangrupa daptar kacamatan nu aya di Kabupatén Garut:

Topologi[édit | édit sumber]

Dumasar topologina, Garut dibagi jadi dua wilayah:

  • Garut Kalér nu ngawengku tatar luhur/pagunungan salaku pamasok poko béas di Garut
  • Garut Kidul nu lolobana mangrupa tataran nu teu rata, aya salosin walungan nu ngalir ka kidul, ngamuara di laut kidul.

Wisata[édit | édit sumber]

Aya loba tempat wisata di Garut, ti mimiti wisata basisir di kidul nepi ka panorama pagunungan, kawah, situ, jeung curug. Malah geus ti jaman kolonial Walanda kénéh Garut kawentar salaku salah sahiji tujuan wisata, boh keur wisatawan lokal atawa luar, nepi ka katelah salaku "Swiss van Java".

Gunung Cikuray di kiduleun kota Garut

Sababaraha obyek wisata nu aya di Garut di antarana:

  1. Basisir Santolo
  2. Basisir Cilauteureun
  3. Basisir Rancabuaya
  4. Candi Cangkuang
  5. Curug Orok
  6. Curug Sanghiang Tarajé
  7. Kebon sato Cikembulan
  8. Pamandian Cipanas
  9. Pameungpeuk
  10. Sampireun
  11. Situ Bagendit
  12. Situ Cangkuang

Hasil bumi & industri[édit | édit sumber]

Kasuburan taneuh teu rata kapangaruhan ku pagunungan, walungan, jeung tatar handap basisir, antukna usaha tatanén nu loyog nyaéta perkebunan kawas entéh, ogé tani (sawah & huma), sayur, peternakan, sarta ngokolakeun leuweung.[1]

Sababaraha hasil bumi Garut nu has di antarana,

  • jeruk garut
  • domba garut
  • dodol garut
  • minyak akar wangi (Vetiver, Andropogon zizanioides)
  • batik tulis garutan
  • kaén sutra
  • serat haramay
  • batu ali
  • karajinan kulit
  • karajinan awi
  • kaos oblong garut
  • chocodot (coklat + dodol )
  • Brodol (brownis dodol)
  • gantungan konci
  • jaket kulit
  • dorokdok sapi + munding
  • gamelan sunda
  • pakaian tradisional sunda
  • karajinan kerang laut

Béas Garut[édit | édit sumber]

Béas Garut teu pati kawentar kawas béas Cianjur atawa béas Thailand, dalah kitu lamun seug dititénan mah béas Garut téh leuwih onjoy batan nu lian.[2] Kelirna leuwih cékas, pulen mangsa diasakan, dina rasa ogé leuwih ngeunah batan nu lian, ngan waé nu daragang sok ngahaja nyamunikeun asal muasal béas Garut kujalan diganti ku ngarana ku béas Cianjur dina karungna.[2] Tayalian Andris Wijaya nu nganjrek di Samarang, sabadana tamat nyuprih élmu di Poltek ITB taun 2011.[2]

Manéhna hayang masarakat réa mikawanoh tur mikaresep kana béas Garut, nya nyieun hiji torobosan kujalan mungkus béas Garut tur diréka-réka sangkan nambah kataji.[2] Béas beunang ngolah manéhna bisa diasakan kujalan diliwet dina waktu ngan 20 menit, kiwari béas liwet hasil usaha manéhna geus kasohor kalawan jadi oléh-oléh anu mandiri ti Kabupatén Garut.[2]

Galeri[édit | édit sumber]

Tumbu Luar[édit | édit sumber]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Agribisnis Kreatif: Pilar Wirausaha Masa Depan, Kekuatan Dunia Baru Menuju Kemakmuran Hijau. Penebar Swadaya Group. 2012. ISBN 9789790025288. 
  2. a b c d e Mengembangkan Potensi Masyarakat di Desa & Kelurahan. ISBN 9786024534721. 
Nulis.jpg




 t·s·é 

Kabupatén Garut, Jawa Barat

Lambang Garut.gif

Kacamatan: Banjarwangi | Banyuresmi | Bayongbong | Balubur Limbangan | Bungbulang | Caringin | Cibalong | Cibatu | Cibiuk | Cigedug | Cihurip | Cikajang | Cikelét | Cilawu | Ciséwu | Cisompét | Cisurupan | Garut Kota | Kadungora | Karangpawitan | Karangtengah | Kersamanah | Lélés | Leuwigoong | Malangbong | Mekarmukti | Pakénjéng | Pameungpeuk | Pamulihan | Pangatikan | Pasirwangi | Peundeuy | Samarang | Selaawi | Singajaya | Sucinaraja | Sukaresmi | Sukawening | Talégong | Tarogong Kalér | Tarogong Kidul | Wanaraja