Situ Bagendit

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Situ Bagendit

Situ Bagendit nyaéta tempat wisata anu aya di Kabupatén Garut.[1]

Kaayaan Sabudeureuna[édit | édit sumber]

Objek wisata alam nu mangrupa situ anu sabeulaheun jeung Désa Banyuresmi, dibelah kidulna sabeulaheun jeung Désa Cipicung, dibelah wétan sabeulaheun jeung Désa Binakarya, sedengkeun dibelah kulon sabeulaheun jeung Désa Sukamukti.[2] Jarak ti kota Garut ka tempat wisata Situ Bagendit téh nyaéta 4 km.[2]

Sasakala[édit | édit sumber]

Salain kajojo ku kaéndahan alamna, situ bagendit ogé kajojo ku sasakalana. Ngaran Situ Bagendit asalna tina ngaran jalma nyaéta Nyi Bagendit.[1] Nyi Endit nyaéta rajakayana bru di juru bro di panto, ngalayah ditengah imah.[3] Pagawéan Nyi Endit téh sapopoéna ngitung-ngitung rajakaya bisi aya anu cocéng atawa leungit.[3] Rajakayana unggul waktu nambahan jeung beuki ngagunung, da puguh tara pisan di paké.[3] Ari sababna, sagala lébar, sagala nyaah.[3] Tong boro dipaké tutulung ka batur, dalah dipaké ku dirisorangan gé kahayangnamah ulah.[3] Hiji mangsa, datang aki-aki anu siga langlayeuseun.[3] éta aki-aki téh pok nyarita ka Nyi Endit, “Nyai, nyuhunkeun sih piwelas.[3] Aki geus sababaraha poé geus teu kararaban sangu”.[3] Ngadéngé lumengisna aki-aki, keur Nyi Endit mah lain matak timbul rasa karunya, tapi kalah malik ambék.[3] Aki-aki téh diusir sapajodogan.[3] Isukna, éta aki-aki téh geus jol deui, bari ngélingan Nyi Endit sangkan daék tutulung ka nu butuh, tatalang ka nu susah.[3] Tapi haté Nyi Endit angger ngabatu.[3] Sakali deui éta aki-aki nu pikarunyaeun téh diusir sapajodogan.[3] Katilu kalina, aki-aki datang deui.[3] Ayeuna mah ku Nyi Endit téh teu ditungguan lila-lila aya diburuan imahna, langsung diusir.[3] Aki-aki téh carindakdak bakat ku nalangsa.[3] Ceb nanceb iteukna diburuan imah Nyi Endit, tuluy ngaléos indit teuing ka mana.[3] Boro-boro jalmana, dalah iteukna gé keur Nyi Endit mah matak ngaganggu.[3] Ngan ceg baé éta iteuk téh dicekel tuluy dicabut.[3] Tapi kacida ngarénjagna manéhna, basa ningali tina urut iteuk nanceb téh ngaburial cai gedé pisan.[3] Nyi Endit undur-unduran.[3] Beuki lila cai nu ngaburial téh beuki ngagulidag sarta beuki gedé.[3] Malah antukna ngeueum sakur nu aya di dinya.[3] Mimitina semet mumuncangan, naék kana tuur, ngeueum dada, sarta tuluy laput sirah.[3] Nyi Endit teu sempet nyalametkeun dirina jeung rajakayana anu ngagunung.[3] Kabéh kakeueum, sarta urutna jadi situ anu kacida legana.[3] éta situkatelah jadi Situ Bagendit, dicokot tina ngaran Nyi Endit.[3] Béjana aki-aki anu pikarunyaeun téh malaikat anu nyamar.[3]

Catetan[édit | édit sumber]

  1. a b Danau - Situ Bagendit (Dicutat tanggal 15 Oktober 2011)
  2. a b Situ Bagendit (Dicutat tanggal 15 Oktober 2011)
  3. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab Sasakala Situ Bagendit (Dicutat tanggal 15 Oktober 2011)