Situ Cangkuang

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Situ Cangkuang
Situ Cangkuang.
Situ Cangkuang.
LokasiDésa Cangkuang, Kacamatan Lélés, Kabupatén Garut, Propinsi Jawa Barat
Koordinat7°6′13″S 107°55′10″E / 7.10361°S 107.91944°E / -7.10361; 107.91944Koordinat: 7°6′13″S 107°55′10″E / 7.10361°S 107.91944°E / -7.10361; 107.91944
Nagara basinIndonésia
Lega pabeungeutan340.775 Ha
Luhur pabeungeutan700 mdpl
PuloJawa
TempatGarut
Loka raramatwww.garutkab.co.id

Situ Cangkuang nyaéta salah sahiji situ nu aya di Désa Cangkuang, Kacamatan Lélés, Kabupatén Garut. Legana 340,775 Ha. Ieu situ sabagéanana katutupan ku kembang taraté. Aya hiji pulo leutik di tengah situ, nu di jerona aya Candi Cangkuang. Di sajeroeun candi aya arca Siwa Hindu.[1]

Asal Ngaran[édit | édit sumber]

Kecap Cangkuang dicokot tina ngaran sabangsaning tatangkalan nyaéta tangkal cangkuang (Pandanus Furcatus) nu aya kénéh di sabudeureun ieu wewengkon.

Sajarah[édit | édit sumber]

Cangkuang geus diwangun ti jaman karajaan Sunda munggaran nyaéta Karajaan Galuh. Di deukeuteun situ aya makam Mbah Arif Muhammad, salah saurang tentara Karajaan Mataram ti Jawa Tengah nu indit nyerang Walanda di Batavia abad ka-17. Seranganana gagal, anjeunna teu mulang, tapi tumetep di wewengkon Cangkuang keur ngajarkeun jeung nyebarkeun agama Islam ka masarakat sabudeureunana, persisna di di kampung Pulo nu mana katurunanana tumetep tepi ka kiwari.

Rujukan[édit | édit sumber]