Sunan Gunung Jati

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sunan Gunung Jati

Syarif Hidayatullah atawa leuwih kasohor ku sebutan Sunan Gunung Jati nyaéta salah sahiji anggota walisongo nu nyebarkeun Islam di Jawa Barat.[1] Lahir taun 1450-an.[1] ngantunkeun dina umur nu ka 120 taun di Cirebon.

Biografi[édit | édit sumber]

Bapana nyaéta Syarief Abdullah Maulana Huda salah sahiji Pangeran ti Mesir.[2] Indungna nyaéta Nyai Rara Santang atawa Syarifah Muda’im putrina Sri Baduga Maharaja Prabu Siliwangi jeung Nyai Subang Larang.[2]
Syarif Hidayatullah neuleuman élmu agama ti umur 14 taun kénéh ti para ulama Mesir.[1] Diajar di pasantrén Syekh Datuk Kahfi tuluy neruskeun ka Timur Tengah.[2] Kungsi lalampahan ka sawatara nagara.[1] Nyusul ngadegna Kasultanan Bintoro Demak, anjeunna ngadegkeun Kasultanan Cirebon atawa Kasultanan Pakungwati.[1]
Sunan Gunung Jati hiji-hijina walisongo nu ngamangpaatkeun pangaruhna salaku putra Raja Pajajaran pikeun nyebarkeun Islam ti Cirebon ka Pasundan atawa Priangan.[1] Bareng jeung anakna, Maulana Hasanuddin, Sunan Gunung Jati ngalakukeun ékspédisi Banten, Pucuk Umum, masrahkeun kakawasaan daérah Banten nu engkéna jadi Kasultanan Banten.[1] Dina umurna nu ka 89 taun, Sunan Gunung Jati mundur tina kalungguhanana di karajaan.[1] Kalungguhanana dipasrahkeun ka Pangéran Pasaréan.[1] Taun 1568 Sunan Gunung Jati ngantunkeun dina umur nu ka 120 taun di Cirebon (baheula mah Carbon).[1] Dimakamkeun di daérah Gunung Sembung, Gunung Jati, kurang leuwih 15 km ti kota Cirebon.[1] Ini Gambar Jeremy Aldrin Hasiholan Manik----------------------------->--------------------------------->

Silsilah dugi Ka Rosululloh s.a.w.[édit | édit sumber]

Silsilah ti Raja Sunda (Pajajaran)[édit | édit sumber]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j k Gunung Jati (Diakses tanggal 11 Nopember 2011) (id)
  2. a b c d e Muljana, Slamet.2005.Runtuhnya kerajaan Hindu-Jawa dan timbulnya negara-negara Islam di Nusantara.PT LKiS Pelangi Aksara (id)


Nulis.jpg