Sunan Gunung Jati

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Sunan Gunung Jati

Syarif Hidayatullah atawa leuwih kasohor ku sebutan Sunan Gunung Jati nya éta salasahiji anggota walisongo nu nyebarkeun Islam di Jawa Barat.[1] Lahir taun 1450-an.[1] Bapana nya éta Syarif Abdullah bin Nur Alam bin Jamaluddin Akbar salasahiji mubalég ti Gujarat, India nu kasohor salaku Syekh Maulana Akbar keur kaum sufi di Indonesia.[2] Indungna nya éta Nyai Rara Santang atawa Syarifah Muda’im putrina Sri Baduga Maharaja Prabu Siliwangi jeung Nyai Subang Larang.[2]
Syarif Hidayatullah neuleuman élmu agama ti umur 14 taun kénéh ti para ulama Mesir.[1] Diajar di pasantrén Syekh Datuk Kahfi tuluy neruskeun ka Timur Tengah.[2] Kungsi lalampahan ka sawatara nagara.[1] Nyusul ngadegna Kasultanan Bintoro Demak, anjeunna ngadegkeun Kasultanan Cirebon atawa Kasultanan Pakungwati.[1]
Sunan Gunung Jati hiji-hijina walisongo nu ngamangpaatkeun pangaruhna salaku putra Raja Pajajaran pikeun nyebarkeun Islam ti Cirebon ka Pasundan atawa Priangan.[1] Bareng jeung anakna, Maulana Hasanuddin, Sunan Gunung Jati ngalakukeun ékspédisi Banten, Pucuk Umum, masrahkeun kakawasaan daérah Banten nu engkéna jadi Kasultanan Banten.[1] Dina umurna nu ka 89 taun, Sunan Gunung Jati mundur tina kalungguhanana di karajaan.[1] Kalungguhanana dipasrahkeun ka Pangéran Pasaréan.[1] Taun 1568 Sunan Gunung Jati ngantunkeun dina umur nu ka 120 taun di Cirebon (baheula mah Carbon).[1] Dimakamkeun di daérah Gunung Sembung, Gunung Jati, kurang leuwih 15 km ti kota Cirebon.[1]


Silsilah[édit | sunting sumber]

.Sunan Gunung Jati atawa Syarif Hidayatullah Al-Khan bin

.Sayyid 'Umadtuddin Abdullah Al-Khan bin

.Sayyid 'Ali Nuruddin Al-Khan atawa 'Ali Nurul 'Alam bin

.Sayyid Syaikh Jumadil Qubro atawa Jamaluddin Akbar Al-Khan bin

.Sayyid Ahmad Shah Jalal atawa Ahmad Jalaludin Al-Khan bin

.Sayyid Abdullah Al-'Azhomatu Khan bin

.Sayyid Amir 'Abdul Malik Al-Muhajir (Nasrabad,India) bin

.Sayyid Alawi Ammil Faqih (Hadhramaut) bin

.Muhammad Sohib Mirbath (Hadhramaut)bin

.Sayyid Ali Kholi' Qosim bin

.Sayyid Alawi Ats-Tsani bin

.Sayyid Muhammad Sohibus Saumi'ah bin

.Sayyid Alawi Awwal bin

.Sayyid Al-Imam 'Ubaidillah bin

.Ahmad al-Muhajir bin

.Sayyid 'Isa Naqib Ar-Rumi bin

.Sayyid Muhammad An-Naqib bin

.Sayyid Al-Imam Ali Uradhi bin

.Sayyidina Ja'far As-Sodiq bin

.Sayyidina Muhammad Al Baqir bin

.Sayyidina 'Ali Zainal 'Abidin bin

.Al-Imam Sayyidina Hussain

.Al-Husain putera Ali bin Abu Tholib jeung Fatimah Az-Zahra binti Muhammad.[2]

Silsilah dari Raja Pajajaran[édit | sunting sumber]

.Sunan Gunung Jati atawa Syarif Hidayatullah

.Rara Santang (Syarifah Muda'im)

.Prabu Jaya Dewata atawa Pamanah Rasa atawa Prabu Siliwangi II

.Prabu Dewa Niskala (Raja Galuh/Kawali)

.Niskala Wastu Kancana atawa Prabu Siliwangi I

.Prabu Linggabuana.[2]

Referensi[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i j k Gunung Jati (Diakses tanggal 11 Nopember 2011) (id)
  2. a b c d e Muljana, Slamet.2005.Runtuhnya kerajaan Hindu-Jawa dan timbulnya negara-negara Islam di Nusantara.PT LKiS Pelangi Aksara (id)


Nulis.jpg