Cét

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kaléng cét warna héjo

Cét nya éta produk anu dipaké pikeun méré warna kana objek atawa permukaan kalayan ngalapisan ku lapisan pigmén. Cét bisa dipaké kana sagala rupa saperti ngahasilkeun karya seni (ku tukang lukis pikeun nyieun lukisan), salutan industri (industrial coating), bantuan pengemudi (marka jalan), atawa pengawét (pikeun nyingkahan korosi atawa karusakan alatan ku cai air).

Sajarah Cét[édit | sunting sumber]

Industri cét nya éta salah sahiji industri paling kahot.[1] Sakitar 20.000 taun ka tukang, manusa anu hirupna di guha-guha geus maké cét pikeun komunikasi, dékorasi jeung proteksi.[1] Maranéhna maké matérial-matérial anu aya di alam saperti arang (karbon), getih, cisusu, jeung getah tina tutuwuhan anu miboga warna anu matak ngirut.[1] Kaonjoyan cét jaman baheula mah awét, bisa ditingali lukisan guha di Altamira Spanyol, Lascaux Spanyol, cét batu urang Aborigin di Arnhem Land Australia, jeung lukisan-lukisan prasejarah séjéna anu kapanggih.[1] Urang Mesir kuno mekarkeun cét jadi leuwih loba pilihan warna saperti beureum, biru, jeung hideung anu asalna tina akar.[1] Satuluyna urang Mesir manggihan kasein pikeun jadi perekatna.[1] Ku kamekarana jaman, mimiti geus kapanggihna minyak anu tina tutuwuhan jeung resin ti fosil pikeun ngaganti getih jeung cisusu pikeun jadi perekat cét.[1] Sanajan ayeuna mah geus aya perekat/resin anu bahana geu kacampuran kimia tapi resin-resin natural nepi ka ayeuna sok kénh loba nu maké.[1]

Bahan Cét[édit | sunting sumber]

Bahan-bahan anu dipaké dina nyieun cét téh lob pisan, tapi intina cét ngawengku padatan (solids) jeung cairan (liquids).[2] Lantaran bagéan padatan éta bakal tahan (tersuspensi) dina porsi cairan atawa carrier. Solids atawa padatan nya éta bahan anu aya di permukaan saenggeus bagéan liquids menguap.[2] Solids ngawengku tina sababaraha matérial, anu didesain pikeun ngahasilkeun sababaraha propérti tina cét, ngan anu utamana mah nya éta pigmen (pewarna) jeung binder (perekat).[2] Sangkan leuwih gampang nyangkem bahan anu ngasarungsum cét, jadi bahan ngasarungsum diklasifikasikeun jadi opat bagéan nya éta carrier atawa pembawa, pengikat atawa pembentuk lapisan pilm, pigmen, jeung aditif.[2] Sacara umum, bahan baku cét ngawengku 4 bagéan nya éta:

  • Vehicle: komponen pokok dina cét anu pungsina pikeun ngahasilkeun hardness, flexibility jeung ngabentukna lapisan.
  • Solvent: pungsina pikeun ngéncérkeun cét saencan di aplikasikeun ka barang.
  • Pigment: pungsina pikeun gincu jeung nyitakeun daya tutup cét.
  • Additive: bahan tambahan pikeun ngajadikeun cét gampang di aplikasikeun jeung hasilna saluyu jeung kahayang.

Jinis Cét[édit | sunting sumber]

Jinis-jinis jeung tipe cét loba pisan pikeun ngaklasifikasikeunna bisa tina rupa-rupa bahan anu dipakéna nepi ka gunana.[3] Lamun cét diklasifikasikeun tina pembawa atawa pelarutna, cét dibagi jadi dua bagéan, nya éta cét basis cai (water-based) jeung cét basis solvent (solvent-based).[3] Pikeun ngaklasipikasikeun tina jinis binder atawa pilm pormerna misalna téh lamun cét maké resin epoksi jadi cét digolongkeun jadi cét époksi, lamun maké binder alkyd ngarana cét alkyd, sedengkeun binder melamine ngarana cét melamine, kitu satuluyna.[3] Ditilik tina jinis dipakéna aya cét mobil, cét tembok, cét kenténg, cét kapal, cét kolam, cét primer, cét kai, cét téhel atawa flooring, jrrd.[3]

catetan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h Sejarah Cat (Dicutat tanggal 14 November 2011)
  2. a b c d Bahan Penyusun Cat (Dicutat tanggal 14 November 2011)
  3. a b c d Jenis Cat (Dicutat tanggal 14 November 2011)