Jarak

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Jarak
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Plantae
Phylum: Magnoliophyta
Class: Magnoliopsida
Order: Malpighiales
Family: Euphorbiaceae
Subfamily: Acalyphoideae
Tribe: Acalypheae
Subtribe: Ricininae
Genus: Ricinus
Species: R. communis
Ngaran binomial
Ricinus communis
L.

Jarak nya éta ngaran tutuwuhan liar anu biasa hirup di leuweung, tanah kosong, sisi basisir, atawa dipelak minangka komoditi perkebunan.[1] Jarak bisa tumuwuh dina taneuh anu teu subur asal pH na 6 nepi ka 7 sarta drainase caina alus, sabab akar jarak teu kuat ku cai nu ngeyembeng.[1] Ngabudidayakeun jarak mah gampang, nya éta ku sikina anu geus kolot.[1] Watang jarak wangunna buleud tur leueur, kemprong, warnana héjo aya beureuman.[1] Daunna tunggal selang-seling, wangunna siga ramo, warnana héjo aya ogé jenis jarak anu daunna warna beureum.[1] Kembangna warna konéng gedang.[1] Buahna buleud tur miboga cucuk-cucuk anu beyé, warnana héjo ngora.[1]

Kandungan[édit | sunting sumber]

Siki jarak ngandung minyak ricinic 40- 50 % anu ngandung glyceride tina ricinoleic acid, isoricinoleic acid, oleic acid, linolenic acid, jeung stearic acid ricinine, cytochrome C, Lipase sarta sababaraha enzym. [1] Salian ti ricin D, ogé ngandung acidic ricin jeung basic ricin.[1] Ari daunna ngandung kaemferol-3-rutinoside, nicotiflorin, isoquercitrin, rutin, kaempferol, quercetin, astragalin, reynoutrin, ricinine, jeung vitamin C 275 mg %.[1] Sedengkeun minyakna ngandung ricinoleic acid 80%, palmitic acid, stearic acid, linoleic acid, linolenic acid, dihydroxystearic acid, triricinolein 68,2%, diricinolein 28%, monoricinolein 2,9%, nonricinolein 0,9%.[1] Akarna ngandung Methyltrans-2-decene-4,6,8-triynoate, 1-tridecene-3,5,7,9,11-pentyne, Beta-sitosterol.[1]

Mangpaat[édit | sunting sumber]

Jarak bisa jadi ubar kanker rahim, kanker kulit, TBC, bisul, koréng, scabies, infeksi jamur, jerawat, ubar ateul, batuk, hérnia, tetanus, bronkhitis,[1] hésé miceun (sembelit), ketombé, reumatik, ngagomplokkeun buuk, bareuh gugusi, sarta nyeri huntu. [1] [2]

Referensi[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n Jarak (id) (Diakses ping 28 Oktober 2011)
  2. Jarak (id) (Diakses ping 28 November 2011)


Nulis.jpg