Riyadh

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Keur guna lian ti Riyadh, tempo Riyadh (disambiguasi).
Riyadh
الرياض
Ar Riyāḍ

Lambang
Nagara Bandéra Arab Saudi Saudi Arabia
Propinsi Propinsi Riyadh
Pamaréntahan
 - Walikota Abdul Aziz ibn 'Ayyaf Al Muqrin
 - Émir Propinsi Pangéran Sattam bin Abdul Aziz
Aréa
 - Kota 1.000 km2
 - Métro 1.815 km2
Kaluhuran 612 m (2.008 ft)
Populasi (2010)[rujukan?]
 - Kota 5.254.560
 Kapadetan 3.024/km²
 Métro 6.800.000
  Perkiraan Otoritas Pamekaran Riyadh
Zona wanci EAT (UTC+3)
 - Musim panas (DST) EAT (UTC+3)
Kode pos (5 digit)
Kode aréa telepon +966-1
Situs web www.arriyadh.com

Riyadh (Basa Arab: الرياض‎ dialihaksarakeun Ar Riyāḍ dilapalkeun [ʔɑrːiˈjɑːdˤ]) nyaéta ibu kota jeung kota panggedéna di Saudi Arabia. Riyadh ogé nyaéta ibu kota ti Propinsi Riyadh, sarta kaasup kana wewengkon baheula Najd jeung Al-Yamama. Kota ieu aya di bagian tengah Semenanjung Arab dina hiji plato nu gedé, sarta miboga populasi kira-kira 5.254.560 jiwa. Kota ieu dibagi kana 15 distrik kota (~kacamatan), di handapeun Kotamadya Riyadh nu diluluguan ku Walikota Riyadh, sarta Otoritas Pamekaran Riyadh, nu diluluguan ku Gubernur Propinsi Riyadh. Riyadh miboga universitas putri nu panggedéna sadunya, Universitas Putri Nora binti Abdurrahman.[1].

Angkutan[édit | sunting sumber]

Bandar Udara[édit | sunting sumber]

Bandar Udara Internasional Raja Khalid (IATA: RUH), mangrupa bandar udara utama Riyadh, aya kirang langkung 35 kilométer kaléreun puseur kota.

Jalan[édit | sunting sumber]

Riyadh miboga sistem jalan modéren. Jalan Lingkar Wétan ngahubungkeun bagian kidul jeung kalér Riyadh, samentawis Jalan Lingkar Kalér ngahubungkeun bagian wétan jeung kulon. Jalan Raja Fahd ngaliwatan puseur kota ti kalér ka kidul, sajajar jeung Jalan Lingkar Wétan. Jalan Makkah, ngaliwatan puseur kota ti wétan ka kulon.

Karéta[édit | sunting sumber]

Stasion Riyadh

Badan Karéta Api Saudi Arabia ngoperasikeun 2 rupa jalur nu béda pikeun karéta panumpang jeung karéta barang antara Riyadh jeung Dammam liwat Hofuf, jeung Haradh.

Angkutan umum[édit | sunting sumber]

PT Saudi Arabian Public Transport (SAPTCO), jaringan beus nasional, ngoperasikeun angkutan panumpang ka sababaraha kota jeung nagara tatangga.

Hiji rancangan jaringan métro kalawan 6 jalur enggeus disatujuan.[2]

Tingali ogé[édit | sunting sumber]

Catetan jeung rujukan[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Riyadh di Wikivoyage

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca


Citakan:Ibu kota di Asia


Countries.png