Tétanus

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
bakteri Clostridium tetani

Tétanus mangrupa panyakit renkeng otot.[1] Panyababna téh aya dua macem, nyaéta alatan inféksi baktéri Colostridium tetani atawa alatan naékna hormon paratiroid anu dihasilkeun di kelanjar paratiroid.[1] Bakteri Clostridium tetani sanggup mroduksi racun tetanospamin anu narajang saraf di deukeut tatu.[1] Gejalana mangrupa kelenjar otot dina caréham, saterusna nyebar ka otot beuheung, taktak, tonggong, beuteung, leungeun, sarta suku.

Kejang Sungut[édit | sunting sumber]

Tétanus, ogé dipikawanoh minangka kejang sungut, nyaéta panyakit serius, tapi bisa dicegah anu mangaruhan otot-otot awak sarta syaraf.[2] Ieu biasana mecenghul ti tatu kulit anu disababkeun ku baktéri anu disebut Clostridium tetani, anu mindeng kapanggih di jero taneuh.[2] Sanggeus baktéri aya dina awak, maranéhanana ngahasilkeun neurotoksin (hiji protéin anu jadi racun pikeun sistem saraf awak) anu dipikawanoh minangka tetanospasmin anu ngabalukarkeun kejang otot.[2] Toksin bisa ngalakonan lalampahan ka sakumna awak ngaliwatan aliran getih sarta sistem geutah hérang. Kawas medar leuwih lega, toksin ngaréwong aktivitas normal ti saraf di sakumna awak, anu ngabalukarkeun kejang otot umum. Tampa diubaran, tétanus bisa ngabalukarkeuun hal anu fatal.[2] Di Amérika Sarikat, kalolobaan perkara tétanus kakontaminasi alatan katojos, contona katojos paku.[2] Sakapeung tatu nu leutik teh tara dipariksa ka dokter ku sakumna jalma.[2] Tatu anu ngalibatkeun kulit nu paéh (kawas tatu kabeuleum, radang tiis, gangren, jsb) leuwih condong ngabalukarkeun tetanus. Tatu nu kakontaminasi jeung taneuh, cai acay, atawa tinja, utamana lamun henteu bener dibersihkeun - sarta kulit nu ditojos ku jarum nu teu bersih (kawas pamakéan ubar atawa anu ditato atawa ditindik) éta ogé ngaronjatkeun mamala.

Tetanus Neonatorum[édit | sunting sumber]

Wangun séjén ti tetanus nyaéta tetanus neonatorum, lumangsungna dina orok nu anyar lahir anu dina kaayaan teu cageur, utamana lamun tali bujal nu tunggul sarta kakeunaan baktéri.[2] Saméméh imunisasi, tetanus neonatorum laér leuwih umum di Amérika Sarikat.[2] Ayeuna, imunisasi téh mindeng dilakonan pikeun ibu-ibu nu ngahasilkeun antibodi pikeun orok nu dijero beuteungna kénéh.[2] Tetanus umumna jarang lumangsung di Amérika Sarikat sarta nagara-nagara séjén kalayan program vaksinasi tetanus - leuwih saeutik ti 50 perkara tetanus anu dilaporkeun saban taun di Amérika Sarikat.[2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c (id) Jati, Wijaya. 2007. Aktif Biologi. Jakarta: Ganeca exact. Kaca 81
  2. a b c d e f g h i j (en) [1] (Dicutat tanggal 20 Oktober 2011)
Nulis.jpg