Tarigu

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Tipung tarigu nya éta tipung atawa bubuk lemes anu asalna tina bulir gandum, osok jadi bahan dasr pikeun nyieun kuéh, emih jeung roti.[1] Kecap tarigu asalna tina bahasa Portugis, trigo, anu hartina "gandum".[1] Tipung tarigu miboga kandungan zat pati (polisakarida), nya éta karbohidrat kompleks anu teu liur lamun kacaian.[1] Tipung tarigu ogé miboga kandungan protein dina bentuk gluten, anu miboga peran pikeun nangtukeun geunyal henteuna kadaharan anu dijieuna tina tarigu.[1] Tipung tarigu asalna tina gandum, bedana tarigu asalna tina siki gandum anu dilemeskeun, sedengkeun tipung gandum utuh (whole wheat flour) asalna tina gandum jeung kulit arina anu ditutu.[1]

Cara nyieun tipung tarigu[édit | sunting sumber]

Tipung tarigu dijieuna tina hasil ngagilingna siki gandum ngaliwatan sababaraha tahap olahan, diantarana tatahar jeung tahap ngagiling.[2] Tatahar saperti cleaning (ngabersihkeun), dampening (pelembapan), jeung conditioning (pengondisian). Dina tahap cleaning, gandum dibersihkeun tina kokotor saperti kebul, nyingkahkeun beubeutian (saperti siki jagong, kadelé), kulit gandum, watang gandum, batu, logam, jrdd [2] Kontaminan-kontaminan kasebut kudu dipisahkeun tina gandum saencan diproses ngagiling.[2] Maké ayakan kasar jeung magnét bisa misahkeun benda-benda nu séjéna jeung substansi logam anu aya dina gandum.[2] Gandum anu geus dibersihkeun ngaliwatan prosés satuluyna nya éta prosés dampening jeung conditioning.[2] Prosés dampening nya éta prosés nambahan cai sangkan campuran gandum miboga kadar cai anu dipikahayang. [2] Prosés dampening gumantung kana kandungan cai tina gandum.[2] Sanggeus ngaliwatan prosés dampening satuluyna gandum ngaliwatan conditioning tambahan cai kana gandum, antepkeun sababaraha jam sangkan nyerep.[2] Tahap satuluyna nya éta tahap ngagiling anu ngaliwatan prosés breaking, reduction, sizing, dan tailing. Prinsip proses penggilingan adalah memisahkan endosperma dari lapisan sel aleuron atawa lapisan kulit.[3] Tahap ngagiling satuluyna nya éta prosés reduction, nya éta endosperma anu geus dihancurkeun jadi tipung tarigu, tuluy diayak pikeun misahkeun tina bran jeung pollard. [3]

catetan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e TEPUNG TERIGU (Dicutat tanggal 2 Desember 2011)
  2. a b c d e f g h Bogasari. 1997. Quality Control of Raw Material Wheat Flour and By Product. Jakarta: PT ISM Bogasari Flour Mills.
  3. a b Buckle KA et al. 1985. Ilmu Pangan. Purnomo AH, penerjemah. Jakarta: UI-Press. Terjemahan dari: Food Science.