Agribisnis

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Komoditas agribisnis

Agribisnis minangka élmu nyaéta nujul kana runtuyan élmu piekuen nyokot kaputusan, nyaéta élmu ngeunaan bisnis (ékonomi managerial), manajemén, élmu sistem, élmu komunikasi jeung élmu pangrojong séjén anu dilarapkeun pikeun ngagerakeun produksi pertanian, peternakan, perikanan jeung kehutanan guna bisa ditarima ku konsumen nu disasar,[1]

Agribisnis Salaku Hiji Sistem[édit | édit sumber]

Sacara konsép, sistem agribisnis bisa dihartikeun salaku sakabéh kagiatan, ambahanna ngayakeun jeung distribusi alat produksi (input) nepi ka masarkeun produk-produk anu dihasilkeun ku usaha tani jeung agroindustri nu patali hiji jeung séjénna.[2] Ku kituna sistim agribisnis nyaéta sistim nu diwangun ku rupa-rupa subsistem.[2]

  1. Subsistem Agribisnis / AgroIndustri Hulu
    Ngayakeun sarana produksi pertanian, di antarana binih, bibit, pakan ternak, bérak, obat paranti ngabasmi hama jeung ngabasmi panyakit, lembaga kiridit, BBM, pakakas, mesin, jeung pakakas produksi pertanian.[2] Palaku-palaku kagiatan ngayakeun jeung nyalurkeun alat produksi nyaéta perorangan, pausahaan swasta, pamaréntah, koperasi.[2] Banget pentingna subsistem ieu ngelingan perluna integrasi tina rupa-rupa unsur dina raraga ngawujudkeun hiji agribisnis suksés.[rujukan?] Industri nu nyadiakeun alat produksi pertanian disebut ogé agroindustri hulu (upstéam).[2]
  2. subsistem budidaya / tani
    Usaha tani ngahasilkeun produk pertanian saperti bahan pangan, hasil pakebonan, bungbuahan, kembang jeung tutuwuhan hias, hasil ternak, sato jeung lauk.[2] Palaku kagiatan dina subsistem ieu mangrupa produsen anu diwangun ku patani, peternak, pengusaha balong, pangusaha pepelakan hias jeung sajabana.[2]
  3. Subsistem agribisnis / agroindustri hilir ngawengku pangolahan jeung marketing (tata niaga) produk pertanian jeung olahanna
    Dina subsistem ieu aya runtuyan kagiatan bentangannana kumpulan produk usaha tani, pangolahan, nyimpen jeung distribusi.[2] Sabagian produk dihasilkeun ti usaha tani nu kasebar langsung ka konsumen dijero atawa luar nagara.[2] Sabagian lianna ngalaman prosés pangolahan heula terus disebarkeun ka konsumén.[2] Palaku kagiatan dina subsistem ieu ngumpulkeun produk, pangolahan, padagang, distributor ka konsumen, pangaléngan jeung sajabana.[2] Industri anu ngolah produk usaha tani disebut agroindustri hilir (downstéam).[rujukan?] Peranna pohara penting lamun ditempatkeun di padésaan alatan bisa jadi kakuatan ngabalap ékonomi padésaan, ku cara nyerep/ nyieun lapangan pagawéan kituna pikeun ngaronjatkeun pameunangan sarta karaharjaan masarakat padésaan.[2]
  4. Subsistem jasa pangrojong agribisnis (kalembagaan)
    Subsistem jasa pangrojong agribisnis (kalembagaan) atawa supporting institution.[rujukan?] Subsistem jasa pangrojong agribisnis (Kalembagaan)ta sagala rupa kagiatan anu ngawula pikeun ngarojong jeung ngalayanan sarta ngamekarkeun kagiatan sub-sistem hulu, subsistem tani, jeung subsistem hilir.[rujukan?] Lambaga-lambaga anu patali dina kagiatan ieu nyaéta panyuluh, konsultan waragad, jeung panalungtikan.[2]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. (id)Apa itu agribisnis diakses 14 Juli 2015
  2. a b c d e f g h i j k l m (id)Artikel Agribisnis diakses 14 juli 2015