Apatis

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Gambaran Sikep Apatis.

Apatis mangrupa salah sahiji sikep jalma anu pasrah jeung mundur dina nyanghareupan hiji kaayaan. Jalma anu kalakuanana apatis tangtu leuwih teu paduli kana kaayaanana sacara émosional, sosial, atawa fisik sacara alamiah. [1] Kecap apatis asalna tina basa Yunani "pathos", nu hartina emosi atawa kereteg. Anu ngabalukarkeun kaluarna sikep apatis téh nyaéta kurangna rasa émosional jeung kereteg dina kahirupan anu nyababkeun munculna kaayaan henteu paduli, henteu boga kereteg haté, émosi jeung teu peka kana kahirupan sosial sapopoé. [1] Di dunya médis, apatis mangrupa kaayaan anu keuna kana individu kalawan ciri kurangna moral jeung teu peka kana kanyeri haté anu nyababkeun dirina katalangsara. [2]

Ciri[édit | édit sumber]

Apatis mindeng dianggap salaku sindrom atawa kumpulan gejala . Anu katémbong téh nyaéta kabiasaan anu teu produktif dina ngalaksanakeun kagiatan sapopoé, kurang motivasi pikeun ngahontal kahayang atawa tujuan, henteu paduli kana tujuan anu geus dirarancang pikeun dihontal, leungitna kahayang pikeun merhatikeun atawa miara diri, kahayang pikeun ilubiung dina rupa-rupa kagiatan sosial, teu boga respon émosi anu alus kana iber pikabungaheun atawa iber pikasediheun, susah némbongkeun sagala bentuk rasa, boh senang, keuheul atawa ambek. [3] Sajaba ti éta, jalma anu apatis kurang produktif dina ngahasilkeun kreativitas atawa karya. Ieu kajadian alatan égo dina dirina geus dominan anu moal ngalaman mekarkeun kahirupan tur euweuh daya saing. [4]

Wanda[édit | édit sumber]

Aya tilu sikep apatis. Kahiji, apatis émosional kalayan ciri jalma anu kakurangan émosi positif jeung émosi négatip. Kadua, apatis téh keuna ka jalma anu kurang inisiatif pikeun ngamimitian hiji hal kalayan dorongan ti dirina sorangan. Katilu, umumna apatis téh kena ka jalma anu kakurangan réspon émosi jeung motivasi, sarta teu hayang kalibet dina hubungan sosial. Sajaba ti éta, aya ogé anu disebut bystander apathy, anu miboga ciri teu resep pisan kana kajadian atawa teu paduli ka jalma séjén anu bener butuh bantuan. Satuluyna aya nu disebut compassion fatigue, nyaéta kacapéan émosional dina kanyaah atawa simpati, sangkan teu aya deui rasa miara batur. [5]

Balukar[édit | édit sumber]

Jalma anu reueus némbongkeun sikep apatisna.

Apatis bisa ngarugikeun diri sorangan atawa jalma anu aya di sabudeureunana. Kahiji, balukar anu dihasilkeun nyaéta kurangna kontrol sosial anu disababkeun ku sikep henteu paduli atanapi henteu resep pisan kana sagala rupa hal. Kadua, jalma-jalma anu apatis jeung jalma-jalma di sabudeureunana leuwih hésé mekarkeun hirupna, alatan kurangna kasadaran atawa kaparigelan ka dirina, batur, jeung lingkungan sabudeureunana. Katilu, aya poténsi individualisme dina hiji kelompok masarakat sangkan ngawewegan dulur-dulur anu teu paduli. Kaopat, apatis bisa ngabalukarkeun pasualan anu kacida gedéna, saperti papaséaan atawa teu ragemna antara masarakat anu bakal ngaruksak persatuan. [6]

Tarékah ngungkulan[édit | édit sumber]

Sababaraha terapi poténsial, kawas terapi stimulasi kognitif atawa stimulasi éléktroterapi kranial, diperlukeun pisan pikeun ngubaran sikep apatis kronis. Léngkah-léngkah pikeun ngungkulan apatis di antarana ngajurung diri pikeun akur jeung ngamangpaatkeun waktu jeung masarakat dina kelompok, ngalakukeun naon waé anu dipikaresep, saperti nonton konsér atawa [[[pilem]] jeung jama anu dipikacinta, miluan kursus terapi seni atawa kelas (musik, seni rupa, tari), nyoba ngalakukeun olahraga rutin, méré hadiah diri sanggeus ngaréngsékeun kagiatan anu geus dirarancang, bisa cukup saré unggal peuting, gabung jeung ngarojong jalma anu miboga sikep apatis sangkan robah jadi pribadi anu leuwih hadé. [7]

Widang pulitik[édit | édit sumber]

Dina widang pulitik, kaparigelan téh digambarkeun dina kaayaan masarakat anu geus teu hayang deui kalibet dina dunya pulitik jeung teu percaya pisan kana lembaga pulitik nu aya. Leuwih husus, gambaran jalma anu apatis dina pulitik teu resep kana kagiatan pulitik, teu resep kana pasualan pulitik, kungsi atawa jarang ngabahas pulitik, teu ngadeukeutkeun diri jeung partai pulitik, teu boga cukup kapercayaan yén maranéhna bisa mangaruhan pulitik jeung teu ilubiung dina pulitik. [8] Salian ti gambaran sikep apatis tadi, aya ogé faktor anu ngadorong hiji jalma jadi apatis dina widang pulitik, nyaéta akibat waktu aktip dina pulitik téh aya anggapan yén aksi pulitik téh mubah jeung kurangna dorongan pikeun ilubiung. dina pulitik. [9] Apatis di nagara anu taat kana politik demokratis bahaya pisan sabab bisa ngabalukarkeun krisis legitimasi kakawasaan anu antukna bakal loba golput di unggal arena pulitik nagara . [10]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b Tysara, Laudia. "Apatis adalah Sikap Acuh Tak Acuh, Ini Penyebab, Ciri-Ciri, dan Dampaknya bagi Kehidupan". liputan6.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2022-03-29. 
  2. Nurudin; Dewi, Rahmah Cintya; Hafizhsyah, Kansa Rhana; Arum, Farah Sekar; Salsabila, Shelma; Naufaly, Yusril Rifqy; Abdi, Tegar Dewata; Cristy, Revinna; Dewata, Dicka Ayu (2020-06-01). Relasi Kuat antara Generasi Millenial dan Media (dalam Indonesian). Malang: Prodi Ilmu Komunikasi Universitas Muhammadiyah Malang bekerjasama dengan Inteligensia Media (Intrans Publishing Group). p. 34. ISBN 978-623-7374-75-6. 
  3. Hapsari, Annisa. "Ternyata, Ini yang Dimaksud dengan Sikap Apatis!". Hello Sehat (dalam id-ID). Diakses tanggal 2022-03-30. 
  4. Muhammadiyah, Penulis Serikat Taman Pustaka (2018). The Spirit of Dauzan: Gagasan dan Aksi Pegiat Literasi Muhammadiyah (dalam Indonesian). Bandung: Titah Surga. p. 27. ISBN 978-602-498-124-2. 
  5. Putri, Devani Adinda. "Apatis (Tidak Peduli): Gejala, Penyebab, Cara Mengatasi, dll". Informasi Kesehatan dan Tips Kesehatan - DokterSehat (dalam id-ID). Diakses tanggal 2022-03-30. 
  6. Widyananda, Rakha Fahreza. "Apatis Adalah Kondisi Seseorang Bersikap Acuh Tak Acuh, Kenali Penyebab dan Cirinya". merdeka.com. Diakses tanggal 2022-03-30. 
  7. Rahmawati, Dina. "Merasa Apatis? Ketahui Tanda-tandanya Berikut Ini". SehatQ (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2022-03-30. 
  8. Mujani, Saiful (2007). Muslim demokrat: Islam, budaya demokrasi, dan partisipasi politik di Indonesia pasca Orde Baru (dalam Indonesian). Jakarta: Gramedia Pustaka Utama. p. 303. ISBN 978-979-22-2749-9. 
  9. MAHENDRA, WISNU (2021). ILMU POLITIK Manifestasi Kumpulan Tugas Mata Kuliah Ilmu Politik (dalam Indonesian). Bogor: GUEPEDIA. p. 92. ISBN 978-623-319-048-0. 
  10. Faza, Fariz Al; Lestari, Puji (2020-07-01). "Sikap Apatis Pemuda terhadap Politik di Dusun Mekarsari Desa Kalibeber Kecamatan Mojotengah Kabupaten Wonosobo" (dalam bahasa en). Unnes Political Science Journal 4 (2): 51–54. ISSN 2621-6272. https://journal.unnes.ac.id/sju/index.php/upsj/article/view/26219.