Asam dokosahéksaénoat

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Asam dokosahéksaénoat
DHAnumbering.png
Wangun kimia asam dokosahéksaénoat nunjukkeun kasapukan
panomeran pisiologis (beureum) jeung kimia
(bulao).
Ngaran kimia Asam (4Z,7Z,10Z,13Z,16Z,19Z)-dokosa-
 4,7,10,13,16,19-héksaénoat
Rumus kimia C22H32O2.
Massa molekul 328.488 g/mol
Nomer CAS [?]
PubChem 445580
SMILES CCC=CCC=CCC=CCC=CCC=CCC=CCCC(=O)O
Bantahan & rujukan

Asam dokosahéksaénoat (docosahexaenoic acid, katelah DHA; asam 22:6(ω-3), all-cis-dokosa-4,7,10,13,16,19-héksaénoat; landihan cervonic acid) téh asam lemak ésénsial oméga-3. Sacara kimia, DHA téh kaasup asam karboksilat nu boga ranté 22-karbon jeung genep beungkeut ganda cis; beungkeut ganda nu mimiti aya dina karbon katilu ti tungtung oméga.

DHA loba dikandung dina minyak ikan, nu asalna ti mikroalga genus Schizochytrium nu diakumulasi tina ranté dahareun. Di industri, DHA diékstrak tina Crypthecodinium cohnii.[1] Sacara métabolis, sato lolobana nyintésis DHA tina asam α-linolénat, asam lemak oméga-3 nu dikandung ku chia, flax, jeung rupa-rupa kakacangan & sisikian lianna.

DHA téh minangka asam lemak utama dina fosfolipid spérma jeung uteuk, sarta hususna rétina. Ayana DHA dina katuangan bisa ngurangan kadar trigliserida getih manusa, antukna bisa ngurangan résiko katarajang panyawat jantung. Kakurangan DHA bisa ngabalukarkeun kurangna kadar serotonin otak[2] sarta dikaitkeun jeung ADHD, panyawat Alzheimer, jeung déprési.

Sintésis métabolik[édit | édit sumber]

Dina awak manusa, lian tina katuangan, DHA ogé diturunkeun tina asam éikosapéntaénoat (EPA, 20:5, ω-3) ngaliwatan asam dokosapéntaénoat (DPA, 22:5 ω-3) salaku antara. Mimitina EPA dipanjangan jadi DPA, terus diteukteuk ku Δ4-desaturase. Jalan lianna nyaéta ngaliwatan peroksisom jeung mitokondria. EPA dipanjangan jadi 24:5 ω-3, laju didésaturasi jadi 24:6 ω-3, anu teras dipondokan jadi DHA (22:6 ω-3) maké oksidasi béta. Jalan ieu katelahna Sprecher's shunt.[3][4]

DHA dina panyawat Alzheimer[édit | édit sumber]

Danget ieu NIH nuju ngayakeun uji obat gedé-gedéan pikeun nguji pangaruh DHA kana panyawat Alzheimer.[5] Ieu téh minangka uji munggaran DHA ka manusa, sedengkeun ka mencit transgenik mah geus kauji ngurangan plak jeung tau amiloid. Mun digabungkeun jeung asam arakidonat (asam lemak nu ogé aya dina minyak ikan), pangaruh DHA pikeun ngurangan plak téh ngurangan.

DHA nginhibisi karsinoma manusa di mencit[édit | édit sumber]

Panalungtikan di Universitas Névada ngeunaan pangaruh tambahan DHA tumuwuhna adéno karsinoma kolon manusa dina mencit nunjukkeun yén mencit anu narima tambahan DHA tina algae tumorna leuwih saeutik batan anu narima oméga-3 tina minyak ikan atawa oméga-6 tina minyak jagong.[6]

DHA dina susu indung jeung susu formula[édit | édit sumber]

Kandungan DHA dina susu indung ilaharna antara 0,07% jeung 1,0% ti total asam lemak, rata-rata 0,34%, di antarana gumantung kana asupan lauk dina katuangan indungna.

Pikeun nambah ajén kandunganana, susu formula ogé kiwari loba nu ditambahan DHA. Produsén nu munggaran nambahkeun DHA (jeung ARA) kana susu formula téh Méad Johnson (2001), nu disatujuan ku Badan Pangawasan Ubar & Katuangan jeung Departemén Kaséhatan Kanada. Boh DHA atawa ARA disatujuan ku sabab duanana mémang aya dina susu indung manusa.

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Martek Biosciences Corporation (05 April 2007). "History of Martek". Diaksés ping Éror: titimangsa teu valid. 
  2. Cambridge Applied Polymers Ltd. (04 April 2006). "Latest Publications on the Link between DHA and Intelligence / The Brain.". Diaksés ping 4 April 2017. 
  3. De Caterina, R and Basta, G (June 2001). "n-3 Fatty acids and the inflammatory response – biological background". Diaksés ping Éror: titimangsa teu valid. 
  4. Voss, M Reinhart, S Sankarappa and H Sprecher (September 1991). "The metabolism of 7,10,13,16,19-docosapentaenoic acid to 4,7,10,13,16,19-docosahexaenoic acid in rat liver is independent of a 4- desaturase". Diaksés ping 23 Séptémber 2017. 
  5. ."DHA Phase 3 trial in Alzheimer's disease.". 
  6. ."Martek Biosciences's DHA Shown To Inhibit Human Colon Carcinoma In Mice.". 
Nulis.jpg