Beus

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Articulated bus (atawa bendy bus) nu dioprasikeun ku CTA di Chicago, Illinois, USA.

Beus nyaéta kandaraan gede nu rodaan, dipaké keur mawa panumpang nu jumlahna loba. Istilah beus ieu asalna tina basa Latén, omnibus, nu hartina keur sakabéh jalma.

Jenis beus[édit | édit sumber]

Beus pulisi Autosan (A1010T LIDER) di Polandia
Coache palarkir di Chichen Itza, Méksiko.
Beus wisata, atraksi keur wisatawan nu ilahar aya di kota-kota gede.
Beus Sakola Laidlaw
Benz-Omnibus, 1896

Sababaraha rupa beus dijieun dumasar kana jauh deukeutna jarak nu dijugjug. Sababaraha beus husus dijieun ogé keur kagunaan husus. Rupa-rupa beus éta di antarana:

  • Beus komuter (contona beus transit lokal atawa beus kota), biasana boga dua panto, di hareup jeung di tukang.
  • Beus sakola, keur barudak sakola
  • Beus listrik:
  • Coach atawa motorcoach, biasana mangrupa kandaraan nu dirancang pikeun indit-inditan jarak jauh, rada séjén tinimbang beus biasa. Beus ieu dilengkepan ku korsi nu leuwih ngareunah, rohangan keur bahasi, tur mesin ogé gede deuih. Kandaraan ieu biasana leuwih jangkung tinimbang beus biasa, tur seseringna mah aya a.c.-an, toilet, jeung sistim audio/video. Coach / motorcoach mangrupa alat pangangkutan nu fleksibel, bisa dipaké keur pariwisata, liburan atawa perjalanan antar-kota.
  • Beus wisata jarak deukeut, basajan, miboga sistim PA sarta kadang-kadang aya sistim vidéoan. Double-decker atawa kandaraan husus nu geus liwat mangsa pakena sering dipaké keur bisnis beus wisata lokal siga kieu.
  • Minibeus, kandaraan nu rada leuwih gede tinimbang vans panumpang, panumpangna henteu leuwih ti 25.
  • Midibus, atawa beus ukuran sedeng, leuwih gede batan minibus, tapi leuwih leutik tibatan motorcoach, tempat diukna 26 nepi ka 47
    • Mikrobeus, atawa di urang mah disebutna mikro, atawa ogé élep (élf), bisa dipaké keur jarak deukeut, atawa jarak nu sedeng, saperti Tasikmalaya-Bandung
    • Beus tilu parapat, leuwih gede tibatan mikrobeus. Bisa dipaké keur beus jero kota, atawa ogé kadang keur jarak nu sedeng.
  • Beus tingkat, dirancang dua lantéy sangkan muat loba. Baréto mah loba di Jakarta, Semarang jeung Solo, sarta dipikawanoh ogé di sababaraha kota gede séjén sperti London, Bombay, Hong Kong, Singapura, Dublin, Berlin, Davis, California, jeung Victoria, British Columbia.
  • Articulated buses, beus gandeng (atawa artic, bendy bus atawa beus panjang disababaraha wewengkon mah), beus nu diranang pikeun nambahan jumlah panumpang. Beus ieu kacida panjangna, susah lamun keur macet
  • Beus nu dasarna handap, diwangun ahir abad ka-20, nu ngagampangkeun panumpang nu maké korsi roda atawa alat séjénna. Di U.K sakabéh beus geus kudu biga dasar handap nepi ka taun 2016, keur nyumponan Aturan Disability Discrimination Act (DDA). Transport for London (TfL) nangtukeun yén sakabéh beus layanan kudu boga dasar handap.
  • Guided bus, dikamudikeun keur bagéan-bagéan nu jalurna maké track atawa rél.
  • Shuttle bus, keur rute tinangtu nu pondok, bulak-balik. Biasana ngalayanan dua atawa leuwih terminal angkutan, saperti stasion kareta api, bandara atawa palabuan
  • Bus diajar, beus husus nu dipaké ku pausahaan beus pikeun ngalatih kaparigelan supirna atawa singsaha baé nu hayang bisa nyupiran beus]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nulis.jpg